Gazete Vatan Logo

'Çök-Kapan-Tutun'! 'Deprem Anı Ülke Tatbikatı' 81 il ve KKTC'de 18.57'de gerçekleştirildi

Türkiye'nin 81 ili ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde saat 18:57'de 'Deprem Anı Ülke Tatbikatı' düzenlendi. İlk kez yapılan tatbikat sırasında telefonlara mesaj geldi, belediye ve cami hoparlörlerinden duyurular yapıldı.

'Çök-Kapan-Tutun'! 'Deprem Anı Ülke Tatbikatı' 81 il ve KKTC'de 18.57'de gerçekleştirildi

Tatbikat, İçişleri Bakanlığı ve AFAD tarafından 1999 Düzce Depremi'nin 23. yılı dolayısıyla planlandı. Amaç; Deprem anına ilişkin farkındalık oluşturmak. Bu kapsamda hayat kurtaran 'Çök-Kapan-Tutun' hareketi gerçekleştirildi.

Telefonlara mesajlar geldi, belediye ve cami hoparlörlerinden duyurular yapıldı. Televizyon ve radyo kanallarında uyarılar yayımlandı.

AFAD BAŞKANI TATBİKATIN DETAYLARINI AÇIKLADI

AFAD Başkanı Yunus Sezer, CNN TÜRK'te Hakan Çelik'in konuğu oldu. Sezer, bugün Türkiye genelinde yapılacak tatbikata ilişkin detayları aktardı.

İşte Sezer'in açıklamalarından öne çıkanlar:

Bugün 12 Kasım 1999 depreminin yıl dönümü. 18.57'de meydana gelmişti. 845 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. 1999 ülkemiz açısından bir dönüm noktasıydı. Önce Marmara depremi... Bu vesileyle depremde ve afetlerde hayatını kaybedenleri anmak, hazırlıklarımızı görmek, afet farkındalığıyla ilgili bilgi vermek doğrultusunda hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bunların hepsinin ortak bir amacı var ülkemiz afetselliğin yüksek olduğu bölge hem de deprem ülkesi. Ülkemizde 485 adet diri fay bulunmakta. Ülkemizde her yıl 24 bin deprem meydana geliyor. 2022 yılı tatbikat yılı olarak ilan edildi. 94 bin 900 tatbikat yaptık. Bu çok önemli. Yeni sistemleri uygulayabileceğimiz tatbikatlar yaptık. Bölge tatbikatlarını gerçekleştirdik. İlk kez bütün okullarımızda tatbikat gerçekleştirdik. Orman yangınlarıyla ilgili 4 ilde tatbikat gerçekleştirdik.

Haberin Devamı

Bu bir anda verilmiş bir karar değil. Bu hafta da Sayın Bakanımızın katılımıyla yaptığımız çalıştayda bunun açıklaması gerçekleştirildi. TV'ler, radyo, sosyal medyada 12 Kasım tatbikatıyla ilgili bilgilendirmelerde bulunduk. Dün cuma hutbesinde bilgilendirmelerde bulunduk. Vatandaşlarımıza SMS gönderdik. Geçen hafta tüm öğrencilere bilgilendirmelerde bulunduk.

"3 SİSTEM DEVREYE GİRECEK"

Bugün ne yapacağız? Haber alma ve verme sistemimizi kullanacağız. KKTC'de deprem halkı da katılacak. 6 ilimizde canlı yayın olacak. Düzce, İzmir, İstanbu'da medya platformlarımız olacak. Uzmanlar vatandaşlarımızı bilgilendirme faaliyetinde bulunacak. Akşam 18.00'da başlayan bir programımız olacak. Tatbikat anında 3 sistem devreye girecek. SİMAS, hayati uyarı bildirimi, bir diğeri TRT yayını ve radyosunda ve tüm kanallar görsel iletişimle bildirim olacak, bir diğeri de merkezi anons sistemi olacak; cami ve belediye hopörlerlerinden aynı anda tatbikat bildirimi yapılacak. Siren seslerini kullanmayacağız.

Haberin Devamı

'ÇÖK-KAPAN-TUTUN' HAREKETİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Tatbikat, İçişleri Bakanlığı ve AFAD tarafından 1999 Düzce Depremi'nin 23. yılı dolayısıyla planlandı. Amaç; deprem anına ilişkin farkındalık oluşturmak. Bu kapsamda hayat kurtaran 'Çök-Kapan-Tutun' hareketi gerçekleştirilecek.

Telefonlara mesajlar gelecek, belediye ve cami hoparlörlerinden duyurular yapılacak. Televizyon ve radyo kanallarında uyarılar yayımlanacak.

"KORKU VE PANİK OLMASIN DİYE SİREN ÇALMAYACAK"

AFAD Başkanı Sezer, korku ve panik yaratmamak için siren sisteminin kullanılmayacağını söyledi.

AFAD merkez binasında ve illerde afetlerle ilgili ekipman ve araçlar sergilenecek.

Haberin Devamı

Tatbikata; ailelerin, yurtlarda kalan öğrencilerin, kamu kurum ve kuruluşlarının lojmanlarında yaşayanların, ticaret ve sanayi odalarına bağlı sanayi kuruluşlarında çalışanların katılması teşvik edilecek.

 BAKAN KURUM'DAN ÇAĞRI

Bakan Murat Kurum, sosyal medya hesabından 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nin 23'üncü yılı dolayısıyla paylaşım yaptı.

23 yıl önce yaşanan Düzce depreminde kaybettikleri her bir canı rahmetle andıklarını vurgulayarak Kurum, "Aynı acıları yaşamamak için tedbirlerimizi alıyoruz. Devlet millet el ele deprem gerçeğini aklımızdan çıkarmadan her an hazırlıklı ve bilinçli olmalıyız. O yüzden bu akşam 18.57'de Çök-Kapan-Tutun" ifadelerini kullandı.

TATBİKAT ÖNCESİNDE EĞİTİMLER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nin 23.yıl dönümünde Türkiye genelinde gerçekleştirilecek 'Çök- Kapan- Tutun Deprem Anı' tatbikatı öncesinde Bakırköy'de bulunan İstanbul Afet ve Acil Durum Eğitim Merkezi'nde AFAD Ekipleri, STK ve gönüllüler bir araya gelerek etkinlik ve eğitimlere katıldı.

Haberin Devamı

Bakırköy'de bulunan, İstanbul Afet ve Acil Durum Eğitim Merkezi'nde (AFAD), ülke genelinde gerçekleşecek 'Çök- Kapan- Tutun' deprem anı tatbikatı öncesinde, etkinlikler düzenlendi. AFAD Ekipleri, AFAD ile koordineli çalışan STK ekipleri ve AFAD Gönüllüleri saat 15.00'ten itibaren bir araya gelerek, Afet Hazırlık Merkezi'nde bulunan simülasyon alanlarında afet öncesi eğitim, tatbikat ve etkinliklere katıldı. Organizasyonda ekipler, örnek enkaz alanında, arama kurtarma canlandırması gerçekleştirdi, gönüllüler ise çeşitli eğitim ve oryantasyonlara katıldı. AFAD Daire Başkanı Gökhan Yılmaz ve AFAD Eğitim Şube Müdürü Tezcan Buçan da çalışmaları takip etti.

"CUMHURİYET TARİHİNDE BÖYLE BİR TATBİKAT İLK KEZ YAPILIYOR"
Tatbikat gününün önemine değinen AFAD Eğitim Şube Müdürü Tezcan Buçan, "Cumhuriyet tarihinde böyle bir tatbikat ilk kez yapılıyor. Bir nevi 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'ni anma etkinlikleri kapsamında, biz bugün 'Deprem Anı' ve 'Çök- Kapan- Tutun' tatbikatı yapacağız. Bu tatbikat, 81 ilde valiliklerimiz ve kaymakamlıklarımız koordinasyonunda gerçekleşecek. Yine bir ilk olarak KKTC'de bu tatbikata katılacak. Öncesinde, tüm iletişim kanallarıyla vatandaşlarımıza duyurular yapıldı. Bizim için hayati öneme haiz bir konu, hayatlarımızı korumak adına gerçekleşecek etkin bir davranış şekli oluşturacağız. Burada da STK, AFAD ekiplerimiz ve gönüllülerimizle hazırlıklarımıza devam ediyoruz. Tüm ülke ve KKTC ile birlikte bizler de buradan katılım sağlayacağız" dedi.

"DEPREM ANINDA DOĞRU DAVRANIŞA YÖNELİK KOLEKTİF BİR BİLİNÇ OLUŞTURMAYI HEDEFLİYORUZ"
Toplumsal bilinçlenmenin hedeflendiğini belirten AFAD Daire Başkanı Gökhan Yılmaz, "Bu tatbikat sonucunda ülkemiz genelinde olası bir deprem anında doğru davranışı yapmaya yönelik kolektif bir bilinç oluşturmayı hedefliyoruz. Bu tatbikatın sonrası ve devamında da çeşitli, benzer tatbikatlar düzenleyeceğiz. Biliyorsunuz ayın başında yaşadığımız Buca'daki depremde bir gencimiz, balkondan atlayarak vefat etti. Olası bir deprem ve afet anlarında belki de yapılmaması gereken en önemli şey soğukkanlılığı kaybetmek ve paniğe düşmek. Bu tatbikat bizlere aslında soğukkanlı kalabilmeyi, paniğe düşmemeyi de göstermiş olacak" şeklinde konuştu.

"AFAD EKİPLERİNE DESTEK OLMAK ADINA ARAZİLERDE OLACAĞIZ"
Alanda bulunan AFAD Gönüllüsü Mustafa Cem Çelik, "Biz gönüllüler olarak afet anlarında, AFAD ekiplerine destek olmak adına arazilerde olacağız. Mutluyuz, herkesi de bu açıdan gönüllü olmaya davet ediyorum. Toplu eğitimler aldık, bireysel eğitimler de aldık. Büyük İstanbul depremi öncesinde özellikle bu eğitimleri almak istedim. Deprem anında bizler mahallelerimizde insanları yönlendireceğiz, gerekli organizasyonları yapacağız" dedi.

"DEPREMİ BİRE BİR YAŞADIM"
Heyecanlı olduğunu ifade eden AFAD gönüllüsü Rabia Metin, "AFAD gönüllüsü olduğum ve bilinçlendiğim için çok mutluyum. Herkesi gönüllü olmaya teşvik ediyorum. 1999 Depremi'nde Sakarya'daydım. Depremi bire bir yaşadım. Ne yapmamız gerektiğini, nasıl müdahale etmemiz, nasıl korunmamız ve nelerden kaçınmamız gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Burada yangın tatbikatları, göçük altı eğitimleri, psikolojik yardım eğitimleri aldık" diye konuştu.

Etkinlikler, 'Çök-Kapan-Tutun Deprem Anı' tatbikatının başlayacağı 18.57'e kadar devam edecek.

'ÇÖK, KAPAN, TUTUN' TATBİKATI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

12 Kasım Düzce depreminin 23'üncü yıl dönümünde Türkiye genelinde gerçekleştirilen 'Çök, kapan, tutun' tatbikatı kapsamında Düzce Anıtpark'ta toplanan vatandaşlar, tatbikata katılım gösterdi. Tatbikat kapsamında 18.57'de cep telefonlarına gelen bildirim sonrası yüzlerce kişi yere çöktü. Daha sonra depremin bittiği yönünde haber verilmesiyle vatandaşlar çöktükleri yerden kalktı. Ayrıca, Düzce Valisi Cevdet Atay, Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, AK Parti milletvekilleri Ayşe Keşir ve Fahri Çakır ile MHP Milletvekili Ümit Yılmaz da AFAD tarafından getirilen deprem simülasyonu TIR'ında deprem anlarını yaşadı. Protokol üyeleri simülasyonda sarsıntının başlamasıyla birlikte yere çöküp kapandı.

AVCILAR'DA ESNAFTAN DEPREM TATBİKATI

Ülke genelinde saat 18.57'de yapılan "Çök Kapan Tutun" tatbikatına Avcılardaki esnaf da katıldı. 

Tatbikat saati geldiğinde televizyonlarından tatbikatın başladığını duyan esnaf hemen yakındaki masaların yanına çökerek kafalarını sakladı. Kuaför, emlakçı ve market sahipleri müşterileri ile birlikte oldukları yere çökerken, bu tür tatbikatları yararlı bulduklarını söyledi. Kuaför Cihat Özel, "Bence bu tür tatbikatlar faydalı. Hem insan sağlığı hem de güvenlik için. Bu tür tatbikatların sürekli yapılması lazım" dedi. Tatbikat sırasında kuaförde bulunan Zehra Kaan, "Okulda öğretiyorlar zaten bunu. Bu faydalı bir şey. Her zaman yapılmalı bence. Her çocuğa öğretilmeli" şeklinde konuştu. 

'İZMİR TATBİKATA HAZIR'

Türkiye'de 81 ilde eş zamanlı düzenlenen 'Deprem Anı Ülke Tatbikatı Çök- Kapan- Tutun', İzmir'de Vali Yavuz Selim Köşgerin de katılımıyla gerçekleştirildi.

Düzce'de depreminin yıldönümünde afet ve acil durumlarda hayatını kaybedenleri anmak, afetlerin öncesi, sırası ve sonrasında yapılacak doğru davranışlara millet olarak hazırlanmak ve afet farkındalığını toplumun her kesimine yaygınlaştırmak amacıyla 81 ilde aynı anda 'Deprem Anı Ülke Tatbikatı Çök- Kapan- Tutun', İzmirde Konak Polis Moral Eğitim Merkezinde gerçekleştirildi. Tatbikata Vali Yavuz Selim Köşger, AFAD İzmir İl Müdürü Kartal Muhcı, İzmir İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne de katıldı.

AFAD Başkanlığı Merkezinden yönetilen tatbikat sırasında Ankara ile de canlı bağlantı gerçekleştirildi. Burada açıklamalarda bulunan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, "Hafta boyunca gerekli bildirimleri yaptık. Tatbikatla ilgili olarak İzmirdeki vatandaşlarımızın farkındalığı sağlandı. Vatandaşlarımıza tatbikatla ilgili görsel, yazılı ve sosyal medya aracılığıyla gerekli bilgiler ulaştırıldı. İzmir tatbikata hazır2 dedi.

Saatler 18.57yi gösterdiğinde ise salonda bulunanlar 81 ilde eşzamanlı olarak 'Deprem Anı Çök- Kapan- Tutun' hareketini gerçekleştirdi. İzmir Valiliği himayesinde İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinesindeki tatbikata Kızılay ve UMKE ile birlikte bünyesinde arama kurtarma ekibi bulunan kamu kurumu, belediye, özel işletme ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan toplamda 22 ekip ve 200 personel katıldı.

MSB'DEN DEPREM TATBİKATI PAYLAŞIMI

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türkiye genelinde gerçekleştirilen 'Deprem Anı Çök- Kapan- Tutun' tatbikatına bütün yerleşkeleri ve kışlaları ile katıldı. MSB'nin Twitter hesabından tatbikata ilişkin yapılan paylaşımda, "Ülkemizde ilk kez uygulanan ve saat 18.57'de gerçekleştirilen deprem tatbikatı sırasında bizler de Bakanlığımızın bütün yerleşkelerinde, kışlalarımızda 'Çök-Kapan- Tutun' yaparak afetlere karşı hazırlıklı olmanın provasını yaptık" denildi.

AFAD'DAN TEŞEKKÜR MESAJI

AFAD, tatbikata katılım için teşekkür mesajı yayımladı. Mesajda şu ifadelere yer verildi: "Ülkemizde afet farkındalığı oluşturmak için 1999 Düzce depreminin yıl dönümünde ilk kez tüm Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde saat 18.57'de eş zamanlı gerçekleştirilen 'Deprem Anı Ülke Tatbikatı'na (Çök-Kapan-Tutun) katılım gösteren vatandaşlarımıza gönülden teşekkür ediyoruz. 'Afet Tatbikatı, Yarının Hazırlığı' anlayışıyla tatbikatın hazırlık ve uygulanması sürecinde bize destek veren medya kuruluşlarına, kamu kurum- kuruluşlarına, sivil toplum kuruluşlarına şükranlarımızı sunuyoruz. Deprem ülkemizin bir gerçeği. Deprem ve tüm afetlerle mücadelede kurum ve kuruluşlarımız ile vatandaşlarımızın birlikte hareket etmesi kritik önem arz ediyor. Bu kapsamda afetlere hazırlık bilinciyle bir araya geldiğimiz tatbikata katılan herkese teşekkürlerimizle."

EGM TATBİKATA NARKOTİK KÖPEKLERİYLE KATILDI

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) de AFAD koordinasyonunda 2022 Afet Tatbikat Yılı kapsamında düzenlenen 'Deprem Anı Ülke Tatbikatı'na katılım sağladı. Tatbikatta narkotik köpekleri de katıldı. EGM, "Narkotik dedektör köpeğimiz Sezar da deprem tatbikatında" notuyla paylaşım yaptı.