Gazete Vatan Logo

'Türkiye’de kendimi çarmıha gerilmiş gibi hissediyorum!'

Fener Rum Patriği Bartholomeos, “Kendimi Türkiye'de, yaklaşık 2 bin yıllık Patrikhane'nin yok olmasını bekleyen bir hükümetin altında yaşarken, çarmıha gerilmiş gibi hissediyorum" dedi

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Amerikan CBS televizyonuna verdiği röportajda “2 bin yıllık Patrikhane’nin yok olmasını bekleyen bir hükümetin altında yaşarken kendimi çarmıha gerilmiş gibi hissediyorum” dedi.

ABD’nin en çok izlenen talk şov programlarından 60 Minutes’e (60 Dakika) konuk olan Fener Rum Patriği Bartholomeos, kendisinin ve Türkiye’de yaşayan yaklaşık 4 bin Rum’un sorunlarını anlattı. CBS televizyonu 20 Aralık Pazar günü yayınlanacak olan röportajın haberini internet sitesinde yayınladı ve Bartholomeos’un “Kendimi çarmıha gerilmiş gibi hissediyorum” sözlerini başlıkta kullandı. Bartholomeos programın ünlü sunucusu Bob Simon ile evinde yaptığı söyleşinin yanısıra Amerikan gazetecinin ekibiyle birlikte Heyveliada’ya giderek buradaki Ruhban Okulu’nu gezdi, boş sınıfın içinde Amerikalı gazeteciyle poz verdi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Rum Patrik, evinde şapkasız olarak oldukça samimi bir ortamda verdiği röportajda Türkiye’de ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüklerini söyledi ve “Türkiye’de azınlık olarak yaşamak suç değil. Fakat bize ikinci sınıf muamelesi yapılıyor. Haklarımızı Türk vatandaşları gibi kullanabildiğimizi düşünmüyoruz” diye konuştu.

Asla gitmeyiz

Yaşadıkları zorluklara rağmen Türkiye’den ayrılmalarının söz konusu olmadığını belirten Bartholomeos, “Çünkü bu kilise 17 asır önce bu topraklarda kuruldu. Gerçi Türk hükümeti Patrikhane’nin yok olmasından ya da ülkeyi terk etmesinden memnun olurdu ama bu asla olmayacak” dedi. Bartholomeos, dünyanın en eski Hıristiyan manastırının Mısır’daki Sina Çölü’nde bulunduğunu hatırlatarak, bu manastırda Hazreti Muhammed’in Hıristiyanlara dokunulmamasını ve inançlarına saygı gösterilmesini istediğini gösteren bir mektup bulunduğunu kaydetti.

Bunu ironik bulduğunu söyleyen Fener Patriği, “Başbakan’ı ve birçok bakanı ziyaret ettim, sorunlarımızı anlattım, yardım istedim. Ancak laik olmakla övünen Türk hükümetinden hiçbir yardım gelmedi. Buna rağmen ayakta kalmakta kararlıyız. Burası Kudüs’ün devamıdır ve bizim için en az orası kadar kutsaldır. Zaman zaman çarmıha gerilsek de burada kalmayı tercih ediyoruz” dedi. Simon’un bunun üzerine “Peki siz kendinizi çarmıha gerilmiş gibi hissediyor musunuz” sorusuna da “Evet” yanıtı verdi.

Röportajın perde arkası

O sözler 8 ay önce söylendi


Patrikhane çevrelerinden edinilen bilgiye göre, söz konusu röportaj geçen nisan ayında gerçekleştirildi. Patrik o sırada rahatsızdı. Rum cemaati çevrelerine göre, o tarihten sonra önemli gelişmeler yaşandı. Röportajdan bir ay sonra 23 Mayıs’ta Erdoğan “Farklı etnik kimlikte olanlar ülkemizden kovuldu. Bu aslında faşizan bir yaklaşımın neticesiydi” diyerek 1964’te Rum azınlığa dönük devlet politikalarını eleştirdi. Erdoğan’ın, Bartholomeos ve diğer azınlık temsilcileriyle 15 Ağustos’ta Büyükada’da buluşarak sıkıntıları dinlemesi de özellikle etkili oldu. Rum cemaatinin Nisan ayına göre çok daha iyimser olduğu da belirtiliyor.

En prestijli talk şov programı

ABD’de birebir röportaj programları içinde CNN’deki Larry King Show ile birlikte 60 Minutes en çok izlenen yapımlar. 1968 yılından bu yana CBS televizyonunda yayınlanan 60 Minutes ABD’nin en etkili araştırmacı gazetecilik haber programı olarak biliniyor ve bu alanda yayın yapan en uzun süreli yayın olarak bir rekora da sahip. Ayrıca Amerikan televizyonculuk tarihinde ilk düzenli yayınlanan program olma özelliğini de taşıyor.

Haberin Devamı