Gazete Vatan Logo

‘Türkiye Cumhuriyeti bir Ahi devletidir’

Başbakan Davutoğlu Kırşehir’de şöyle konuştu: “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni öyle kudretli ve şefkatli kılacağız ki, kim düşmüşse kucak açacağız. Moğolların değil, Ahi Evran’ın torunlarıyız”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile birlikte Kırşehir’de düzenlenen 27’inci Ahilik Haftası kutlamalarının son günündeki törene katıldı. Mehteran konseriyle başlayan törende Başbakan Davutoğlu konuşmasına “Bitlis’te bir göreve giderken şehit olan 3 özel harekatçımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Onlar için bir Fatiha okumanızı istiyorum” diyerek başladı.

‘Dünyaya anlatmalıyız’

Davutoğlu, “Hükümet programını okuduktan sonra Hacı Bayram-ı Veli’yi, Yunus Emre’yi ziyaret ettim. Şimdi de Ahi Evran’ı ziyarete geldim” dedi. Ahiliği bütün dünyaya anlatmanın boyunlarının borcu olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Bütün milletimizin ruhunu bir kişide keşfetmek gerekirse, o Ahi Evran-ı Veli’dir” diye konuştu. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yazar kasa olayı

“Ahi Evran’dan Neşet Ertaş’a geldiğinizde, bir felsefenin birleştiğini görürsünüz. O da Ahi Evran felsefesidir. İktisadi hayatımızın piridir, sosyal hayatımızın piridir. Eline, beline, diline sahip çık derken, her bir şahsa nasıl insan olunması gerektiğini öğretmiştir. Allah bizi Ahi Evran’ın yolundan ayırmasın. Allah bizi haramdan uzak tutsun. 12 yıl önce bir esnafımız Başbakan’ın önüne yazar kasa atarken, şimdi neden hepsinin gözü pırıl pırıl? Çünkü o zaman çalanlar, çırpanlar vardı. Esnafın kazancını çalanlar vardı. Biz, vatandaşımızın sofrasına haramı yaklaştırmayacağız.”

Haberin Devamı

Suriyelilere açtığımız gibi...

“Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kudretli ve şefkatli kılacağız. Öyle kudretli ve şefkatli kılacağız ki, kim düşmüşse, kim muhtaçsa, gelecek ve biz devlet olarak ona kucak açacağız. Onun içindir ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti Ahi bir devlettir. Hiçbir mazlum yalnız bırakılmayacak. Onun için Suriye’den gelen kardeşlerimize soframızı açtık. Sınırımızda olmasa da Somali’ye de ulaştık, ihtiyacı olan herkese ulaşacağız. Çünkü biz Moğolların değil, Ahi Evran’ın torunlarıyız. Nasıl ki son 3 yıldır Irak’tan gelen, Suriye’den gelen kardeşlerimize kapımızı açtıysak, bundan sonra da açmaya devam edeceğiz.”

‘Polise taş atma cüreti gösterdi’

Haberin Devamı

Davutoğlu konuşmasında, Rojava sınırında yaşanan olaylar sırasında güvenlik güçlerine taş atan Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk’u da eleştirdi. Suriye’nin Kobani kentinden gelenlere de kapıların açıldığını ifade eden Davutoğlu, “Ama bir milletvekili, bizim polisimize, askerimize taş atma cüretini gösterdi. Oradan gelenler, senin için gelmediler. O kardeşlerimiz, Mehmetçik kucak açtığı için geldi. Bu topraklarda bir daha kardeş kavgası çıkmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Esnaf dayanışma teşkilatı:?Ahilik

Ahilik wikipedia’da şöyle tanımlanıyor: “Ahilik, Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli’nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilâtıdır. Anadolu’daki Müslüman Türkmen halkın çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin birleştiği bir düzendir.”

Haberin Devamı

AVM’lerde yüzde 5 esnafa ayrılacak

Başbakan Davutoğlu, esnafı, AVM’lere ezdirmeyeceklerini söylerken şöyle konuştu: “Esnafımızın bir bardak çayındaki lezzeti hiçbir yerde bulamazsınız. O çayın tadını kaçırtmayacağız. Hem esnafımızı yaşatacağız, hem de yeni yapılacak AVM’lerde esnafımız için yüzde 5’lik kontenjan ayıracaklar. AVM işletmecilerine sesleniyorum, siz de AVM’leri dualarla, helal rızıkla besleyin. Ahilik geleneğini oralarda da yaşatın. Dualarla iş yerlerinizi açın. Esnafımıza sahip çıkacağız. Esnafımız toplumun bel kemiğidir. Onlar mutluysa toplum da mutludur.”