Gazete Vatan Logo

Türkan Saylan kimdir? Cüzzamı bitiren Türkan Saylan’ın sözleri ve ölüm tarihi!

Türkan Saylan kimdir, ne yapmıştır, nerelidir? Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı ve Kardelen projesiyle cüzzamı bitiren Prof. Dr. Türkan Saylan ölüm yıl dönümünde anılıyor. İşte Türkan Saylan sözleri ve ölüm tarihi…

Türkan Saylan kimdir? Cüzzamı bitiren Türkan Saylan’ın sözleri ve ölüm tarihi!

13 yıl önce bugün Prof. Dr. Türkan Saylan hayatını kaybetti. Yaşamı boyunca kendini bilime adayan Saylan, ölüm yıl dönümünde anılıyor.

Türkan Saylan kimdir, nereli, ölüm tarihi ne?

13 Aralık 1935’te İstanbul’da doğan Türkan Saylan, Kandilli Kız Lisesi ve İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdi. 1968 yılında deri ve zührevi hastalıklar uzmanlığı alan Saylan, 1968 yılında da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı'nda Başasistanlığa başladı.

İngiltere ve Fransa’da çalışmalar yapan Saylan, 1977 yılında profesör oldu ve 1982-1987 yıllarında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanlığı'nı, 1981–2001 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Lepra Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü'nü yürüttü.

1976 yılında lepra diğer bir adıyla cüzzam çalışmalarına başladı ve Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı'nı kurdu. 1986'da Hindistan'da “Uluslararası Gandhi Ödülü”nü aldı. 2006 yılına kadar Dünya Sağlık Örgütü'nün lepra konusunda danışmanlığını yapan Saylan, aynı zamanda Uluslararası Lepra Birliği'nin (ILU) kurucu üyesi ve başkan yardımcısıydı.

Haberin Devamı

1957’de evlenen, iki oğlu olan Saylan’ın iki torunu bulunuyor. 17 yıl meme kanserine karşı mücadele eden Saylan, 18 Mayıs 2009’da hayata gözlerini yumdu.

Cüzzamla Savaş Derneği'ni kurdu

1976 yılında lepra (cüzzam) çalışmalarına başladı, Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı’nı kurdu. 1986’da kendisine Hindistan’da “Uluslararası Gandhi Ödülü” verildi. 2006 yılına kadar Dünya Sağlık Örgütü’nün lepra konusunda danışmanlığını yapmıştır. Uluslararası Lepra Birliği’nin (ILU) kurucu üyesi ve başkan yardımcısıdır. Avrupa Dermato Veneroloji Akademisi’nin ve Uluslararası Lepra Derneği’nin üyesidir. Dermatopatoloji Laboratuvarının, Behçet Hastalığı ve Cinsel İlişkiyle Bulaşan Hastalıklar Polikliniklerinin kurulmasında yer aldı. 1981-2002 yılları arasında 21 yıl gönüllü olarak Sağlık Bakanlığı İstanbul Lepra Hastanesi Başhekimliği’ni yaptı.

Türkan Saylan sözleri

Eğer bir yerlerde bilime, demokrasiye, barışa, aydınlığa aç bir çocuk senin ışığını bekliyorsa, sönmeye hakkın yoktur. Işıyacaksın! Ölüme saniyeler kalmış olsa bile...

Haberin Devamı

"Hastalık hayatın bütününü almamalı, ben son noktaya kadar çalışacağım. Ama şunu bilin ki bunları sizin için yapıyorum. Giderken sizlere ilkelerine bağlı daha namuslu ve daha iyi bir Dünya bırakmak için..." Doğum Günün Kutlu Olsun güzel insan

Ne korkunç değil mi? İnsan aklının sürekli dünyayı ve kendini değiştirmeye programlandığı çağdaş dünyada, değişmeye gerek duymayan insanların olması ne acı. Değişme bir ideal sorunudur, bir 'tasa'dır. Bunu yüreğinde duymak gerek.

Bana düşen bütün görevleri yerine getirdim, ölüme de hazırım.

Ben olumsuz şeylere hiç yokmuş gibi bakarım. Hep olumlu şeyler üzerinde yaşadığım için olumsuzluklar beni etkileyemez.