Gazete Vatan Logo

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Ülkemizde trafikte yaklaşık 21 milyon araç bulunuyor. Her geçen gün araç sayısının artması beraberinde artan trafik cezalarını da getiriyor. Sürücüler, trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemlerini E-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebiliyorlar. Trafik cezası sorgulama işlemi nasıl yapılır? Trafik cezası nasıl ödenir?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Trafikte kurallara uymayanlara yetkililer tarafından ceza kesilir. Kesilen cezalar, kural ihlallerine bağlı olarak farklılık gösterir. Sürücüler, trafik cezalarını sorgulama ve ödeme yapabilmek için E-Devlet sistemini kullanabilirler. Ödeme işlemleri, sistem üzerinden kredi kartı ya da banka kartı ile yapılabilir. E-Devlet sistemi dışında Gelir İdaresi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü internet siteleri üzerinden de trafik cezaları ile ilgili işlemler kolaylıkla yapılabilir.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA VE ÖDEME

Sürücüler trafik cezalarını E-Devlet sisteminden, Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinden ve Gelir İdaresi’nin internet sitesinden sorgulayıp, ödeyebilirler. Bu üç seçenek içerisinden sürücüler tarafından en çok tercih edilen ve kullanılan E-Devlet sistemidir. E-Devlet sistemi, trafik cezası ödeme işlemi dışında birçok kamu hizmeti için de işlem yapılmasına olanak sağlar.

Haberin Devamı

Trafik cezası sorgulama işlemi için Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesini kullanmak isteyenler, www.gib.gov.tr internet sitesi üzerinden işlemlerini yapabilirler. İnternet sitesine girildikten sonra e-işlemler bağlantısı açılır. e-işlemler bağlantısı üzerinden ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bölümüne girilir. Buradan da ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısından trafik cezası sorgulaması yapılabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden trafik cezası sorgulama işlemi yapıldıktan sonra yine aynı yerden trafik cezası ödeme işlemi de gerçekleştirilebilir.

Trafik cezası sorgulama işlemini Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden yapmak isteyenler, www.egm.gov.tr adresine girmelidir. İnternet sitesinden ‘’Trafik Cezası ve Sorgulama’’ bağlantısı açılır. Açılan sayfada ilgili yerlere ad, soyad, T.C. kimlik numarası ve doğum tarihi bilgileri girilir. Bilgilerin doğru olarak yazılması sonucunda son bir yıla ait olan trafik cezaları görülebilir.

E-Devlet sistemi üzerinden trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi yapmak isteyenler, E-Devlet sistemine giriş yapmalıdır. Sisteme giriş yapıldıktan sonra menüden e-Hizmetler bağlantısı açılır. e-Hizmetler bağlantısında bulunan kurumlar içinden Emniyet Genel Müdürlüğü hizmetlerine girilir. Bu hizmetlerden de ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bağlantısı tıklanarak trafik cezası sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI ERKEN ÖDEYENE İNDİRİM!

Trafik cezası kesilen sürücüler, trafik cezalarını erken ödemeleri halinde ödemelerini %25 oranında indirimli olarak yapabilirler. Trafik cezası için erken ödeme süresi 15 gündür. 15 gün içerisinde trafik cezası ödenmezse, %25 indirim hakkından yararlanılamaz. Trafik cezası 15 gün içinde ödenirse, ceza kesilen kişiler açısından da indirim avantajı ile kolaylık sağlar. Trafik cezasının geç ödenmesi halinde cezaya gecikme zammı ilave edilir. Gecikme zammı, gecikme olan her ay için uygulanır. Zam, %5 oranında uygulanır.