Gazete Vatan Logo

Topbaş'ın sinirlendiği an!

Salonda bulunanların kendi aralarında konuşmaları Topbaş'ı sinirlendirdi

Topbaş'ın sinirlendiği an!

KİPTAŞ Esenyurt Konutları 5. Etap satış kampanyasını başlatan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.


Özelleştirilme kararı alınan İGDAŞ ve İDO'ya ilişkin takvimin nasıl işleyeceğini sorulması üzerine Topbaş, "Şuanda 23 şirketimizden ikisinin İDO ve İGDAŞ'ın blok satışıyla ilgili meclisimizden karar çıktı. Bİrkaç yıldan beri konuşmakta olduğumuz özelleştirmeyle ilgili çalışmalar bugüne kadar sürdü. Yapılan değerlendirmelerde blok satışın daha iyi, karlı olduğunu, halka arzdan iki misli daha fazla gelir sağlayacağını değerlendirmeleri yapıldı. Biz de İGDAŞ ve İDO'nun 1. etapta satışını öngördük. Şuanda takvimi başlattık. Şunu özellikle ifade etmek istiyorum ki, İDO'nun satışıyla ilgili, şehir hatları Ulaştırma Bakanlığı'ndan bize geçtikten sonra şartlı geçmişti, diye onun ayrı bir şirket çatısı altında toplanmasını uygun gördük ve İstanbul Boğazı'nda, Haliç'te hizmet veren vapur ve hatları ayrı bir şirket altında toplamak suretiyle dışarıda tuttuk. Şuanda İDO deniz otobüsleri, feribotları işleten, sadece İstanbul değil, Balıkesir ve Bursa'ya da uzanan bir sistem olarak elimizde. Tahmin ediyoruz ki, bu şirketlerin satışları Haziran ayına kadar gerçekleşecek. Buna ciddi talipliler var, çok yakın takip edenler var. Hepinizin bildiği gibi İGDAŞ abone sayısı açısından çok ciddi ölçekte bir firma, 4.5 milyona yakın abonesi var. İstanbul'un doğalgaz ağını takriben yüzde 95'lerde tamamlamış yani alt yapı yatırımını gerçekleştirmiştir. Bundan dolayı yatırımcılar için çok cazip olduğunu ifade etmek isterim" diye konuştu.

YANDAŞLARA VERMEDİK

İGDAŞ ve İDO'nun satışından elde edilecek gelirin, İstanbul'un ulaşımına harcanacağını söyleyen Topbaş, "Nasıl bir rakam belirlediğimizi benim satıcı olarak söylemem doğru değil. Çünkü ne kadar çok, ne kadar iyi bir rakam alabilirsek, bu belediyemizin ve halkımızın menfaatine demektir. Satıcının malının değerini açıklaması doğru değil. Alıcılar arasındaki yarışla bu belirlenecek" dedi. Topbaş, İGDAŞ ve İDO'nun ardından belediye bünyesindeki diğer şirketlerin de sıraya gireceğini belirterek, "Bugün dünyanın birçok yatırımcısının dikkatini çeken ve gerçekten çok iyi bir fizibilitesi olan bir şirket haline geldi İSPARK. Biz İSPARK'a Marina İşletmeciliği'ni, Helikopter Yer İşletmeciliği'ni de kattığımız zaman bu değer çok daha farklı bir boyuta gelecek. Hani birileri seçimlerde yolsuzluklardan bahsettiler. Biz arzu etseydik, öyle bir niyetimiz olsaydı bu İSPARK'ı bir takım yandaş kuruluşlara peşkeş çekecek şekilde ihalesini yapar verirdik. Ama ne yaptık şirket kurduk. Bugün rakamları basından takip ediyorsunuz. İSPARK, İDO ve İGDAŞ'tan sonra devreye girecek diye düşündüğümüz şirketlerden bir tanesi" şeklinde konuştu.

Özelleştirilecek olan şirketlerdeki işçilerin akıbetinin sorulması üzerine Topbaş, "Özelleştirmede işçilerin akıbeti düşünülecek. Mağdur olmaması için, emeği geçmiş olan arkadaşlarımızı mağdur etmemek için gerekli çalışmalar yapılacak. O satış içerisinde değerlendirilecek" dedi.

BAŞKANDAN YARDIMCILARINA FIRÇA

Soruları yanıtlaması sırasında salonda bulunanların kendi aralarında konuşmaları Başkan Topbaş'ı sinirlendirdi. Topbaş, "Konuşacaklar dışarı çıksın lütfen" diye tepki gösterdi. Topbaş, sonra da tepkisinden dolayı basın mensuplarına açıklamada bulunarak, "Asabımı bozuyorlar. Benden başkası da bu işe müdahale etmiyor, görüyorsunuz. Başkan herşeyi yapmak zorunda kalıyor. Bazen tepki koyacak, birileri onu görmeyecek, yanınızda bir sürü adam var, hepsi bana dikilip bakıyor ama şurayı susturamıyor. Oradakilerin hepsini dışarı çıkarın. Sohbet yeri değil ki burası basın toplantısı yapıyoruz" dedi. Daha sonra öfkesi geçen Topbaş açıklamalarına kaldığı yerden devam etti.

"PARA LAZIM OLDUKÇA SATIYORUZ"

Topbaş, KİPTAŞ'ın gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüştürülüp halka arzının söz konusu olup olmadığı sorusuna "Hayır, ayrıca bir gayrimenkul yatırım ortaklığı şeklinde bir şirket düşüncemiz var. KİPTAŞ'tan bağımsız olarak. İstanbul Boğazı'nın iki yakasını birbirine bağlayan bir su tüneli yapılmakta şuanda inşaat halinde. Deniz seviyesinden 135 metre dipten geçiyor bu. Barajları birbirine bağlayacak. Onun tam orta noktasından çıkan kayalardan bir bölümünü kayıtlı olarak depoladık. Şimdi bunlardan takılar yaptırmak suretiyle tasarımcılara Yenikapı'daki metro istasyonundan çıkan arkeolojik bulguların sergileneceği müzede satışa sunacağız. Böyle bir fırsatı bile kaçırmıyoruz" diyen konuştu.

İDO'dan ayrılacak ve şimdilik özelleştirilmeyecek olan şehir hatlarının daha sonra halka arz edilmesinin düşünüldüğünü de sözlerine ekleyen Topbaş, "Para lazım oldukça satıyoruz, belki öyle görünür ama şunu ifade edebilirim ki, bize şu ithamlar da geldi, 'Herşeyi satacak başkan satacak birşey kalmayınca ne yapacak' diye. Ben de şunu söylüyorum, evet bazı şeyleri, kaynakları değerlendirmek için böyle bir satış yapıyoruz. Buradan gelecek kaynakları İstanbul'a harcıyoruz" dedi.

Yerel seçim döneminde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, İBB'ye bağlı şirketlerin bilançolarının açıklanması çağrılarını hatırlatan Topbaş, "bu kadar hassasiyeti olan Sayın Başkan kendi büyükşehirleriniz İzmir ve Antalya başta olmak üzere buralardaki belediyelerinize ait şirketlerin bilançolarını sitelerinde yayınlasın"



Haberin Devamı