Gazete Vatan Logo

TGC:Dağıtımının engellenmeye çalışılması sansürdür

Yönetim Kurulu’nca yapılan açıklamada, saldırıya uğrayan mizah dergisi Charlie Hebdo’nun karikatürlerini yayınlayan Cumhuriyet Gazetesi’nin dağıtımının polis tarafından dağıtımının engellenmeye çalışıldığı belirtilerek, "Polisin Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik sansür girişimini kınıyoruz. Bu uygulamanın Anayasa’ya ve Basın Kanunu’na aykırı olduğunu hatırlatıyoruz" denildi.

TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında 154. sırada yer alan Türkiye’de halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına her gün yeni bir müdahale olmaktadır. Bunun son örneği Cumhuriyet Gazetesi’nin mahkeme kararı olmamasına rağmen polis tarafından dağıtımının engellenmeye çalışılması olmuştur.Cumhuriyet Gazetesi, bir dayanışma örneği olarak Fransa’nın başkenti Paris’te geçen hafta silahlı saldırıya uğrayan mizah dergisi Charlie Hebdo’nun bugünkü özel sayısından seçilen karikatürleri yayınlamıştır."

Açıklamada ayrıca Cumhuriyet Gazetesi’nin de basıldığı İstanbul Esenyurt’taki bir matbaa çıkışında polisin, gazete dağıtım kamyonlarını durdurduğu ve saat 01.10’da içlerinde gazetelerin de bulunduğu dağıtım firmasına ait kamyonları matbaadan çıkarken polis ekiplerinin 40 dakika süreyle Cumhuriyet Gazetesi’ni kontrol ettiği belirtilerek, şöyle denildi:

Haberin Devamı

"Polis, daha sonra savcının izniyle kamyonların dağıtıma çıkmasına izin vermiştir. Demokratik ülkelerde gazeteler dağıtılmadan polis tarafından kontrol edilemez. Cumhuriyet Gazetesi’nin dağıtımının engellenmeye çalışılması sansür girişimidir. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına müdahale edilmiştir. Bu girişim Anayasa’ya ve Basın Kanunu’nun 25. Maddesine aykırıdır. Basın Kanunu’nun 25. Maddesine göre ‘Soruşturma için sübut vasıtası olarak her türlü basılmış eserin en fazla üç adedine Cumhuriyet savcısı, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kolluk el koyabilir’ denilmektedir.Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak bu girişimi kınıyoruz. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının korunması için iktidarı ve muhalefeti basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne sahip çıkmaya davet ediyoruz."

Haberin Devamı