Gazete Vatan Logo

TEOG bitince özel okula kayıt için bir hafta süre

MEB, geçen yıl TEOG yerleştirmesinde yaşanan krizi çözmek ve özel okullara tercih için 1 hafta tanıyacak. Özel okula kayıt yaptıran öğrenci devlete nakille geçebilecek

Geçen yıl hem özel hem de devlet okullarına aynı anda kayıt yaptırıldığı için boş kontenjanlarda büyük sıkıntılar yaşandı. Veliler, her hafta sonu açıklanan boş kontenjanlara göre yeniden tercih yapıp bilgisayarın başından kalkmadı. Tercih ve kayıtta yaşanan bu sıkıntıların önüne geçmek için bir çalışma yapan Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl krizin önüne geçmek istiyor.

Bir haftayla sınırlı olacak

Çalışmayı MEB müsteşarı Yusuf Tekin şöyle anlattı:

“TEOG sonuçlarının ardından, öğrencilerin yerleştirme puanlarının belli olduğu ilk hafta, özel okulların kayıt takvimi başlatılacak. Bu süre en fazla 1 hafta olacak. Temmuzun ilk haftasında sonuçları ilan edip, aynı haftada özel okullara kayıt için süre verilecek. Bu sürede hem özel okullar hem de açık liseye gitmek isteyenler tercih edecekleri okullara kayıt yaptıracak.

İyice düşünmeli

Kaydını yapan öğrenciler, devlet okullarının listesinden çıkacak. Bu nedenle veliler iyice düşünüp, gideceği okula kesin karar verip, kaydını buna göre yapacak. Bu formüle göre, özel okula kesin kayıt yaptıran öğrencinin adı e-okul sisteminde görülecek. Böylece öğrenci devlet okuluna otomatik olarak yerleştirilemeyecek. Sisteme göre çocuğunun özel okula gitmesine karar veren veliler kaydını yaptırınca, devlet okulları listesinde ismi olmayacak. Özel okula kayıt yaptıran öğrencinin devlete geçişi ancak nakil yoluyla olacak. Nakilde de puan üstünlüğüne göre öğrenci yerleştirilecek. Bu yıl olduğu gibi önümüzdeki yıl da okullardaki boş kontenjanlara öğrenciler okulun taban puanı dikkate alınmadan puan üstünlüğüne göre yerleştirilmeye devam edecek.”

Haberin Devamı

Özel okullar olumlu buldu

Çalışmanın henüz taslak aşamasında olduğunu belirten Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan çalışmanın artı ve eksilerini VATAN’a değerlendirdi: “Milli Eğitim Bakanlığı kayıt döneminde yaşanan sıkıntıları önlemek için uzun süredir bu konu üstünde çalışıyor. Çalışma şimdiki gibi uygulamaya geçerse özel okullara yapılacak resmi kayıtların sorunsuz geçmesini sağlayacak. Artı olarak kararlı veliler için olumlu bir gelişme.

Haberin Devamı

Puanlar düşebilir

Çocuğunun hangi okula gitmek istediğini netleştiren veli ilk hafta özel okula kayıt yaparak daha sonraki sürece dahil olmayacak. Burada veliler tarafından istenmeyecek nokta hem istediği devlet hem özel okul için puanı tutan öğrencinin bir karar verememesi. Eğer özel okullar 1 haftalık tercih döneminde, kontenjanlarının tamamını doldurmak için tüm öğrencileri kabul ederse puanlar düşebilir.”