Gazete Vatan Logo

Tek komisyon 4 hedef!

Ak Parti, Başbakan’ın talimatıyla stratejik bir adam atarak, 4 bakan için tek soruşturma komisyonu kurulması amacıyla önerge hazırladı. Ak Parti’nin bu girişiminin 4 hedefi var.

Tek komisyon 4 hedef!

AK Parti seçim meydanlarına damga vuran 4 eski bakan hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddialarına ilişkin stratejik bir adım attı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, muhalefetten önce bakanlar hakkında Meclis soruşturması açılması için önerge hazırlandı. Fezlekeleri ayrı ayrı gelen 4 bakan hakkında tek bir komisyon kurulması için milletvekillerinden imza toplayan AK Parti’nin, eski bakanlarla ilgili soruşturma önergesi verme hamlesinin perde arkasındaki “hedefler” iktidar kulislerinde şöyle sıralandı:


HESAP SORULACAK: Seçim öncesi kamuoyuna ‘Eğer bir yolsuzluk ve usulsüzlük varsa bunun hesabını sorulacak’ mesajı verilecek. Haklarında soruşturma açılması talebiyle TBMM Başkanlığı’na başvuran bakanlar da aynı şekilde kamuoyuna ‘Soruşturulmaktan, yargılanmaktan korkmuyoruz çünkü masumuz’ mesajı vermiş olacak. Böylece muhalefetin seçim propagandasının ana unsuru boşa çıkartılacak.


AK PARTİ GRUBU RAHATLAYACAK: Özellikle Meclis kapandıktan sonra seçim bölgelerine giden iktidar milletvekilleri, eski bakanlarla ilgili iddialar nedeniyle sıkıntılı anlar yaşayabiliyordu. Parti içinde azımsanmayacak sayıda milletvekili bakanlarla ilgili iddiaların biran önce açıklığa kavuşturulmasını istiyor, hatta suçsuzluklarına inanıyorlarsa bizzat bakanların bu konuda girişimde bulunması gerektiği tezini savunuyordu. Önergenin verilmesiyle AK Parti grubu içindeki bu görüşteki milletvekilleri de rahatlatılmış oldu.


MUHALEFET İNSİTATİF ALAMAYACAK: Bakanlar ilgili soruşturma komisyonunun muhalefetin önergesi doğrultusunda kurulması halinde, yürütülecek komisyon çalışmasının içerik ve kapsamı bu önergede çerçevesinde yapılması gerekecekti. AK Parti kendi önergesini vererek, muhalefetin önergesini reddetme imkanına kavuştu. Ayrıca 4 eski bakanının muhalefetin belirlediği kapsamda bir meclis soruşturma geçirmesi yerine kendi belirlediği çerçevede soruşturulmasına ve sayısal çoğunluğa sahip olacağı komisyondan önerge çerçevesinde istediği şekilde bir rapor çıkmasına imkan tanımış oldu.


FİRELER ÖNLENECEK: Sadece muhalefetin soruşturma önergesi vermesi halinde bu önergenin gizli yapılacak oylamasında iktidar grubunda yaşanabilecek olası fireler de önlenmiş oldu.

Ak Partililer yoklama bitince salona girdi

Meclis, dün olağanüstü toplanınca, muhalefet milletvekilleri Genel Kurul’da hazır bulundu. Bu sırada Ak Parti sıraları ise boştu. Ak Partili milletvekilleri yapılan yoklama sonucunda toplantı yeter sayısının olduğunu görünce Genel Kurul’a girdi.

Oylama gizli olacak

Anayasanın “Meclis Soruşturması”nı düzenleyen 100. maddesine göre; Başbakan veya bakanlar hakkında, TBMM üye tamsayısının en az onda birinin (55) vereceği önerge ile soruşturma açılması istenebiliyor. Meclis, bu istemi en geç bir ay içinde görüşerek gizli oyla karara bağlıyor. 15 kişilik soruşturma komisyonuna tüm partiler üye veriyor. Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu iki ay içinde Meclis’e sunuyor. Rapor, milletvekillerine dağıtılıyor ve gerek görüldüğü takdirde ilgilinin Yüce Divan’a sevkine karar veriliyor. Yüce Divan’a sevk kararı, Meclis’ta ancak üye tam sayısının salt çoğunluğunun gizli oyuyla alınıyor.

İLK HAMLE DÖRT ESKİ BAKANDAN

Dilekçe verip soruşturma istediler

İktidar grubunun 4 eski bakanıyla ilgili kritik hamlesinin detaylarının, önceki akşam Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bazı bakan ve grup yöneticilerinin katıldığı toplantıda netleştirildiği belirtildi. Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda dün kritik önerge hamlesinde ilk adım 4 eski bakandan geldi. 17 Aralık soruşturması kapsamında haklarında fezleke düzenlenen eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar, TBMM Başkanlığı’na ayrı ayrı dilekçe sunarak meclis soruşturması yoluyla haklarındaki iddialarla ilgili gerçeklerin ortaya çıkarılmasını istedi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, bakanların başvurusunun ardından, Meclis’te soruşturma komisyonu kurulması için önerge vereceklerini açıkladı.

Haberin Devamı