Gazete Vatan Logo

Suriye ve Irak’ta harekat yetkisi

Hükümete Suriye ve Irak’la ilgili sınır ötesinde harekat yetkisi veren tezkere dün TBMM’de AK Parti ve MHP’lilerin oylarıyla kabul edildi. Evet: 298. Hayır: 98

Meclis Genel Kurulu, birleştirilen Suriye ve Irak tezkerelerini oylamak üzere dün TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı. Başbakanlık tezkeresinin okunmasının ardından HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani’nin, tezkerenin Anayasa’ya aykırı olduğunu ve görüşülemeyeceğini iddia etmesi üzerine usul tartışması yapıldı.

Öcalan’ın mesajı!

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın ardından HDP Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü kürsüye çıktı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun tezkereye karşı çıkmanın IŞİD’e destek anlamına geleceği yönündeki açıklamalarına tepki gösteren Kürkçü, şunları söyledi:

“Sizsiniz IŞİD’ci. Bugüne kadar IŞİD ile siz hareket ettiniz. Bu tezkreyle amaçlanan şey, bölgesel egemenlik ve kendini bölge devleti ilan etmek için yerel ve ulusal hassasiyetlerin arttığı bir dönemde fırsat yaratmak için yapılan bir askeri harekattır. Bu tezkereye dayanarak kükümet nereye isterse oraya asker gönderebilir. Türkiye’de barınacak asker hangi ülkenin gücü olarak Türkiye’de konuşlanacak.”

Haberin Devamı

Kürkçü, Abdullah Öcalan’ın son görüşmede verdiği mesajları da okudu. Böylece Öcalan’ın mesajı Meclis arşivine de girmiş oldu.

Hem eleştiri hem destek

MHP adına konuşan Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, tezkereye desteğin partisinin milli hassasiyetlerinden kaynaklandığını söyledi. “Bu tezkereyel Haçlı ordusunu davet ettiniz” ifadesini kullanan Şandır, şunları söyledi:

“Bu tezkere çözüm sürecinin bir çözülme süreci olduğu ve Orta Doğu’nun yanlış okunduğunun göstergesidir. Bölgede bu problemlerin yaşanabilecğeini öngöremediniz. Barzani ile kucaklaştınız. İmralı’da kapalı kapılar ardında görüşmeler yaptınız. Avrupalı dostlarınıza PKK ile destek vermediği için sitem ediyorsunuz. Yabancı silahlı kuvvetler derken neyi kastediyorsunuz? Ümit ederim ki bunun cevabı verilecektir. Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğü bize göre vazgeçilmezdir.”

Katılım düşüktü

Elektronik oylama sonucunda 298 ‘evet’ oyuna karşılık, 98 ‘ret’ oyuyla tezkere kabul edidi. Hac nedeniyle yakaşık 50 milletvekilinin dünkü tezkere oylamasına katılmadığı belirtildi. Oylamada 396 milletvekili yer aldı. CHP, HDP ve DBP’nin oylarının 153’ü bulmasına rağmen, ret oylarının 98’de kaldığı görüldü.

Haberin Devamı

Meclis’te AK Parti 312, CHP 130, MHP 52, HDP 27, Bağımsız 14, DBP 1 sandalye ile temsil ediliyor.