Gazete Vatan Logo

‘Suriye’de ateşkes için geçici anlaşma sağlandı’

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’de önümüzdeki birkaç gün içinde ateşkese gidilmesi konusunda “geçici bir anlaşmaya” vardıklarını açıkladı

‘Suriye’de ateşkes için geçici anlaşma sağlandı’

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la telefonda ateşkesin koşullarını görüştüğünü ve iki ülkenin şimdi taraflar nezdinde temaslarda bulunacağını söyledi. Anlaşmanın ayrıntıları hakkında bilgi vermeyen Kerry ve “Henüz sonuçlandırılmadı” ifadesini kullanan Kerry, Suriye’deki ateşkesin koşullarını ve koordinasyon yöntemlerinin müzekare halinde olduğunu belirtti.

‘Koşullar netleşmedi’

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry dün telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler kullandıldı: “Almanya’nın Münih kentinde 11 Şubat’ta yapılan Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısının katılımcıları olan Lavrov ve Kerry, toplantıya yönelik olarak 12 Şubat’ta alınan kararlar alınan kararlar uyarınca, Suriye’de BM Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından terörist olarak tanınan gruplara yönelik operasyonlar hariç, taraflar arasındaki ateşkes koşulları ve koordinasyon yöntemlerini konuşmaya devam etti.” Münih’te 12 Şubat’ta yapılan uluslararası güvenlik konferansında bir hafta içinde ateşkese gidilmesi çağrısının yer aldığı bir metin üzerinde uzlaşma sağlanmış ancak ateşkes uygulanamamıştı.

Haberin Devamı

‘Putin ve Obama konuşabilir’

John Kerry ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama’nın en yakın zamanda görüşüp geçici anlaşmanın ‘detaylarını belirlemesini’ umduğunu ifade etti. Bu arada Kerry, Ürdün’ün başkenti Amman’da mevkidaşı Nasır Cudeh’le gerçekleştirdiği görüşme çerçevesinde Lavrov ile ‘birkaç gün içinde başlayabilecek ateşkese yönelik prensipte geçici bir anlaşmaya’ vardıklarını söyledi.