Gazete Vatan Logo

Süreci birlikte öreceğiz

Başbakan Erdoğan'dan BDP’ye sıcak mesaj

Başbakan Erdoğan, Diyarbakır’daki ilk uğrak yeri olan Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaretinde BDP’lilere “Süreci birlikte öreceğiz. Daha yapacak çok şey var” dedi.

Başbakanlığı döneminde ilk kez Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de eşlik etti. Erdoğan’ı, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk ile milletvekilleri Leyla Zana, Sırrı Sakık, Esat Canan ve Altan Tan karşıladı. Baydemir’in makamındaki görüşme yaklaşık yarım saat sürdü.

Edinilen bilgiye göre Belediye’deki görüşmede Başbakan Erdoğan ve beraberindekilere meşhur Diyarbakır kadayıfı ikram edildi. Baydemir, Erdoğan’a bir Diyarbakır tablosu ile kitap hediye etti. Çözüm sürecinin de konuşulduğu görüşmede Başbakan Erdoğan’ın BDP’lilere “Süreci birlikte öreceğiz. Kardeşlik hukukunu oluşturacağız. Daha yapılacak çok iş var” dediği öğrenildi.

Baydemir, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, “Çok hoş bir görüşme oldu. Umut ediyorum bu görüşme eşitlik temelinde, özgürlük temelinde, kardeşlik hukuku temelinde nihai ve kalıcı bir barışa da katkı sunmuş olur” dedi. Gazetecilerin “bu bir tarihi an mı?” sorusu üzerine Başbakan’ın belediyeyi ilk kez ziyaret ettiğini anımsatan Baydemir, Erdoğan ile aralarında esprili bir diyalog da yaşandığını söyledi. Baydemir bu diyaloğu şöyle aktardı:

“Kendisine, ‘Ben gider ayak siz geldiniz Sayın Başbakanım, daha önce gelseydiniz belki birkaç proje alırdım sizden. Ama hafif raylı sistemimiz tamamen hazır, ihale etme aşamasındayız. Dicle Vadisi Projesi de’ dedim. Sayın Başbakan ile bu iki projeyi görüştük. Sanrım bu iki proje konusunda en azından bizden sonra gelecek ekip açısından da bir kapı aralamış olduk. Diyarbakır’da belediye, yerel yetkililer ve ilgili bakanlıkların işbirliği inşallah gerçekleşir.”

‘Gitme kal başkan!’

Baydemir, yaptğı espriye Erdoğan’ın ne yanıt verdiğini sorması üzerine “Esprili bir yanıt verdi” demekle yetindi. Erdoğan’ın, Baydemir’e yaptığı espriyi ise görüşmeye katılan BDP’li Sırrı Sakık şöyle açıkladı: “Sayın Baydemir ‘Ben 10 yıldır belediye başkanıyım. Ben giderayak yeni geldiniz’ deyince Sayın Başbakan ‘Kim önünü kesmiş? Gitme kal’ dedi. Ben de bunun üzerine ‘Siz bize öyle bir örnek oluşturdunuz ki sizde 3 dönem bizde 2 dönem. Onun için 2 dönemi dolduran arkadaşlar gidiyor’ dedim.”

Ahmet Türk: Diyalog müzakereye dönsün

DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, Türkiye, Kürt sorunu ve Ortadoğu’daki gelişmeler açısından çok kritik bir sürecin içerisinde olunduğunu ifade ederek, bu kritik sürecin aşılması, kardeşlik hukuku ile meseleye bakılması gerektiğini belirtti. Türk, şöyle konuştu: “Bu dönem artık diyalog dönemidir. Bu diyaloğun müzakereye dönüşmesi lazım. Kürtlerin bir halk olarak görüldüğü bir anlayışla artık meseleye yaklaşılması gerektiğini ifade ediyoruz. Eğer köklü değişim ve çözüm konusunda Ortadoğu’nun en kadim halklarından biri olan Kürtlerin hakkı, hukuku göz önünde tutulmazsa sürecin sürekli sancılı olacağını ifade etmek istiyorum. Umut ediyorum ki; Kürtlerin taleplerini isteyen bir yaklaşım ile bu kritik süreçleri aşarız. Beklentimiz budur. Tabii ki burası Amed, Kürtler’in kalbidir. Amed’de bulunması bakımından Barzani bugün kendi toprağına, kendi insanları arasına geliyor. Tartışacağımız elbette ki çok şey var. Ama bugün bütün bunları tartışma zemini olmayabilir. Rojava’da bütün Kürtlerin ortak bir irade, ortak talepler doğrultusunda bütünleşmesi bizim için önemlidir.”

Demirören de Diyarbakır’daydı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır programı kapsamında Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören de kente geldi. Demirören, Diyarbakır Valiliği’ni ziyaret etti.

Octocopter de kullanıldı

Yoğun güvenlik önlemleri altında Kuruçeşme mevkisi güzergahına doğru hareket eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yer aldığı otobüsün önü sık sık vatandaşlarca kesildi. Vatandaşlar, Başbakan’a yazdıkları taleplerini içeren notları ulaştırmaya çalıştılar. Erdoğan’ın otobüsünün üzerinde ve güzergahı boyunca binaların tepelerinde keskin nişancılar yer aldı. Polis helikopterinin yanı sıra, Başbakan Erdoğan’ın katıldığı toplu açılış töreninin yayınlanması için kameralar taşıyan ‘octocopter’ de ilk kez kullanıldı.


Haberin Devamı