Gazete Vatan Logo

Sorgun fayı nerede, Adana sorgun fayı nereden (hangi illerden) geçiyor? Sorgun fayı kaç şiddetinde deprem üretir, km?

Sorgun fayı Adana nereden geçiyor, sorgun fayı kaç şiddetinde deprem üretir? Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Sorgun fayının kırılmadığını söyleyerek Adana için uyarıda bulundu. Görür, sosyal medyadan yaptığı açıklamada "Sorgun fayı kırılmadı. Bu fay Adana havzasına dallanarak devam ediyor. Maraş, Yumurtalık, Osmaniye ve Ceyhan yörelerinde DAF’ın kolları var. Bu kollar üzerine Maraş ve Gaziantep depremleri stres transfer etmiş olabilir." dedi. Peki, Sorgun fayı nerede, Adana sorgun fayı hangi illerden geçiyor?

Sorgun fayı nerede, Adana sorgun fayı nereden (hangi illerden) geçiyor? Sorgun fayı kaç şiddetinde deprem üretir, km?

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilden biri de Adana idi. Profesör Naci Görür, Adana'yı yeni bir deprem riskine karşı uyardı. Görür, yaptığı açıklamada Kahramanmaraş depremlerini üreten Sürgü fayının kırıldığını ancak onun batısındaki Sorgun fayının henüz kırılmadığını, bu fayın Adana havzasında dallanarak uzandığını belirtti. Söz konusu açıklamanın ardından “Sorgun fayı nerede, Adana sorgun fayı nereden (hangi illerden) geçiyor? Sorgun fayı kaç şiddetinde deprem üretir, km?” sorularına yanıt arıyor.

SORGUN FAYINA KARŞI UYARDI: ADANA HAVZASINDA DALLANARAK DEVAM EDİYOR

Arkadaşlar, Adana hep soruluyor. Herkes aynı şeyi tekrar tekrar soruyor. Kaygılarınızı anlıyorum ama mümkün olduğunca insanımıza yararlı olacak, onları doğru yönlendirecek konular üzerinde duralım. Maraş'ta 7,5 deprem üreten Sürgü fayı kırıldı ama onun batı- güneybatı uzanımı olan Sorgun fayı kırılmadı. Bu fay Adana havzasına dallanarak devam ediyor. Maraş, Yumurtalık, Osmaniye ve Ceyhan yörelerinde DAF’ın kolları var. Bu kollar üzerine Maraş ve Gaziantep depremleri stres transfer etmiş olabilir diye yönetimleri uyardık. Amaç doğru şeyler yapmak, yerleşim yerlerimizi deprem dirençli yapmak. Bilim durum ne ise onu söyler, istediğimizi, hoşumuza gideni değil. Lütfen insanları suçlamayalım, söylemedikleri şeyi söylemiş gibi yapmayalım bu işleri siyasileştirmeyelim. Gelin hep beraber deprem konusunda insanlarımıza, yöneticilerimize destek olalım, sevgiyle…

Haberin Devamı

SORGUN FAYI NEREDE, HANGİ İLERDEN GEÇİYOR?

Sorgun fayı yoktur. Naci Görür daha sonra yaptığı açıklamada “Arkadaşlar. K. Maraş, Göksun yöresinde 4,9 deprem oldu. Dün bu yöreyi uyarmıştık; ama fayın adını Göksun diyeceğimize yanlışlıkla Sorgun demişiz, geçmiş olsun” ifadelerini kullandı.

GÖKSUN FAYI NEREDEN?

Adana'nın kuzeyinden gelen Adana'ya doğru giden faylar; birincisi (hat olarak) Çardak-Göksun-Ceyhan fay hattıdır. Bu fay hattı bu depremde kırılan Elbistan fayının Adana'ya doğru giren kesimindedir.