Gazete Vatan Logo

Sopaya karşı kazma sapı!

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın İstanbul’a gelerek temaslarda bulunmasını protesto eden Halkevleri üyesi grup Barack Obama’nın beyzbol sopasıyla çekilmiş fotoğrafına gönderme yaptı.

Gruptakiler, "Obama, arkadaş olduğunu iddia eden Recep Tayyip Erdoğan ile elinde beyzbol sopası ile telefonla konuşan fotoğrafını servis etti. O fotoğrafı servis ederek nasıl bir mesaj verdi? Sopa ne anlama gelir? AKP tartışadursun. Biz de Hillary Clinton ve Ahmet Davutoğlu için birer kazma sapı hazırladık. Bu kazma saplarını Ortadoğu’daki politikalarından dolayı her iki Dışişleri bakanına da gördüğümüz yerde vereceğiz" dedi.

Halkevleri üyesi yaklaşık 30 kişilik bir grup, İstanbul’a gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ı ve Ak Parti Hükümeti’ni Galatasaray Lisesi önünde 13.00’ te üzerinde "Suriye’ye emperyalist müdahaleye, iç savaşa hayır! Hillary defol!" yazılı pankart ile protesto etti. Topluluk "Emperyalistler yenilecek direnen halklar kazanacak", "Katil ABD, işbirlikçi AKP" diye slogan attı. Halkevleri 1’inci Bölge Temsilcisi Hasan Pulat yaptığı basın açıklamasında, "AKP’nin emperyalizm işbirlikçisi, gerici-faşist siyasi çizgisinin bugün bize sunduğu şey onursuz bir dış politika eşliğinde ülkemizin bütün bölgeyle birlikte ateşe sürüklenmesidir.



AKP’nin taşeronluk pespayeliğinde durum, yakın zamanda sopayla sembolleşmiştir. Obama ile de arkadaş olduğunu iddia eden Erdoğan ile elinde beyzbol sopası ile kendisi ile konuşan ve bunu basına servis eden Obama’ya başbakanın ‘One minute’ dediğini duymadık. Biliyoruz ki, AKP’nin göbekten bağlı olduğu ABD ile ilişkilerde yapmacık da olsa kabadayılığa yer yok. AKP’nin emperyalizm işbirlikçisi politikalarla ülkemizi yangına sürüklemesine, Türkiye’nin Suriye’de kışkırtılan gerici iç savaşın operasyon üssüne dönüştürmesine, tampon bölge vb. olası askeri müdahale maceralarına heveslenmesine izin vermeyeceğiz. AKP iktidarı derhal Suriye’de emperyalizmin güdümlü politikalarla taşeronluk etmekten vazgeçmelidir. AKP iktidarı Suriye’ye yönelik herhangi bir askeri müdahaleye karışmamalı, bunu bir karar haline getirerek kamuoyu ile paylaşmalıdır" dedi.

İSTANBUL’DA CLİNTON’A PROTESTOLAR

Temaslarda bulunmak üzere İstanbul’a gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton protesto ediliyor.

İlk olarak Clinton’un kaldığı otel önünde protesto eylemi yapmak isteyen grupla polis arasında arbede yaşandı. Öğrenci Kolektifleri adlı grubun üyeleri otel, pankart açarak otel önüne yürümek istedi. Otel çevresinde güvenlik önlemi alan polis, gruba izin vermedi. Bunun üzerine polisle eylemciler arasında arbede yaşandı. Bu sırada göstericilerden biri otele doğru yumurta fırlattı. Polisin otel önünden uzaklaştırdığı grup, bir süre oturma eylemi yaptı

İKİNCİ EYLEM

İkinci eylem ise Taksim Meydanı’nda gerçekleşti. Türkçe ve İngilizce "Katil Clinton Ülkemizden Defol" yazılı pankart açan Halkın Kurtuluş Partisi üyesi yaklaşık 30 kişi, "Katil ABD Ortadoğu’dan defol" sloganları attı. "Suriye halkı yalnız değildir", "Zafer direnen Arap halkının olacak", "Yan-kee Go Home" yazılı dövizler taşıyan grup adına basın açıklamasını okuyan Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) Genel Başkanı Pınar Akbina, "Bugün dünyanın baş haydudu kanlı zalim ABD’nin Dışişleri Bakanı Hilary Clinton ülkemizde. Suriye’nin geleceğini, Esad sonrasını, maşaları, tetikçileriyle görüşmeye gelmiş. Ama biz bu ülkenin devrimcileri, yurtseverleri, demokratları, İkinci Kurtuluş Savaşçıları olarak bu insanlık düşmanına, halk düşmanına defol diyoruz" dedi. Grup açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

DOLMABAHÇE’DE OLAYLI CLİNTON PROTESTOSU

Başbakan Erdoğan ile görüşmesi öncesi ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’u protesto eden grup ile polis arasında arbede çıktı. Dolmabahçe’de Başbakanlık Çalışma Ofisi’ne doğru ilerleyen ÖDP’li grubun yolu polis tarafından kesildi. İlerleyişlerine izin verilmeyen grup üyeleri polise tekme ile saldırdı. Bunun üzerine polis gruba müdahale etti. Olaylar sırasında bir polis yaralandı, gruptaki 4 kişi de gözaltına alındı.

BİR PROTESTO DA TKP'DEN

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşürken, görüşmenin yapıldığı Conrad Otel önünde ikinci kez protesto edildi. TKP üyesi bir grubun otele doğru yürüyüşü polisin hareketlenmesine neden oldu. Polis grubun önünü keserek otele yaklaşmasını engelledi. Bunun üzerine göstericiler otele yakın bir mesafede eylemlerini sürdürdü. Bu arada otel çevresindeki geniş güvenlik önlemleri dikkat çekiyor.

KAYSERİ’DE EMEP’LİLER CLINTON'A TEPKİ GÖSTERDİ

KAYSERİ’de Emek Partisi (EMEP) üyeleri, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un Türkiye’ye gelmesini basın açıklamasıyla protesto etti.

Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan partililerle basın açıklamasını okuyan EMEP İl Başkanı İsmet Gümüşoluk, Hillary Clinton’un Suriye konusunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla görüşmesine tepki gösterdiklerini söyledi. Suriye’nin iç işine karışmanın ne ABD’nin, ne Türkiye’nin ne de Rusya’nın işi olduğunu kaydeden Gümüşoluk, "Bu nedenle derhal Suriye ile gelinen savaş noktasından geri dönülmeli ve başta komşu halklar olmak üzere, tüm ülkelere içişlerine karışmama, toprak bütünlüğüne saygı, barış içinde bir arada yaşama ve karşılıklı saldırmazlık temeline dayalı ilişkiler geliştirilmelidir" diye konuştu.

Partililer, ’Kocanı da sevmezdik’, ’Esad’a da karşıyız, Suriye ile savaşa da’, ’Yankee go home’ dövizleri açıp, ABD aleyhine slogan atan gruba çevredeki bazı kişiler de alkışlarla destek verdi. Açıklamanın ardından partililer dağıldı.

Haberin Devamı