Gazete Vatan Logo

Son dakika Erzurum'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli son depremler listesi 19 Kasım 2021!

Son dakika haberi... AFAD, saat 15.40'ta merkez üssü Erzurum'un Köprüköy ilçesi olan 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Açıklamaya göre, deprem 12 saniye sürdü ve 1 kişi yaralandı. Deprem Ağrı, Diyarbakır ve Muş'tan da hissedildi. Erzurum Valisi Okay Memiş, depremde, Topçu Mahallesi'nde enkaz altında kalan 2 kişinin sağ çıkarıldığını açıkladı. Deprem nedeniyle Hınıs Kara yolunda heyelan meydana geldiği ve yamaçtan yola düşen kaya ve toprak nedeniyle yolun trafiğe kapandığı bildirildi. Depremin hemen ardından Pasinler ve Köprüköy'de artçı sarsıntıların yaşandığı da gelen bilgiler arasında...

 AFAD'ın geçtiği son dakika bilgisine göre, Erzurum'da 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Ağrı, Diyarbakır ve Muş'tan da hissedildi. AFAD'ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 15.40'ta merkez üssü Erzurum'un Köprüköy ilçesi olan 5,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Depremin 6,94 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi. Deprem Ağrı, Diyarbakır ve Muş'tan da hissedildi.

Depremin büyüklüğünü Kandilli ise 5.2 olarak duyurdu.

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, yaptığı açıklamada, "Bölge Afet Koordinasyon Merkezimiz etkilerini araştırıyor. Geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.

AFAD DUYURDU: 1 KİŞİ YARALANDI

AFAD, Erzurum'un Köprüköy ilçesinde 5.1 büyüklüğündeki depremin 12 saniye sürdüğünü, 1 kişinin yaralandığını açıkladı.

AFAD'dan yapılan açıklamada, saat 15.40'ta Köprüköy ilçesinde 5.1 büyüklüğünde, 12 saniye süren depremin, yerin 5.18 kilometre derinliğinde meydana geldiği ve merkeze 52 kilometre uzaklıkta olduğu belirtildi. Depremin, en yakın yerleşim birimi olan Köprüköy ilçesi Alaca Mahallesi'ne uzaklığının ise 3.04 kilometre olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

"SAKOMdan alınan bilgiye göre Marifet Köyü'nde 1 vatandaşımız yaralanmıştır. Olay yerine 5 adet 112 ambulansı ve 2 UMKE ekibi görevlendirilmiştir. Erzurum İl AFAD Müdürlüğü tarafından olay yerine 6 araç ve 24 personel sevk edilmiştir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından alınan bilgiye göre, haberleşmede kesintiye yol açan olumsuz bir durum oluşmamıştır.

Kayabaşı köyü yolunun heyelan nedeniyle kapalı olduğu öğrenilmiştir, Karayolları ekipleri çalışma başlatmıştır. Türk Kızılay tarafından Erzurum ve Ağrı illerinden 3 ikram aracı ile 1 haberleşme aracı olay yerine yönlendirilmiştir. Hasar tespit çalışmaları için Çevre ve Sehircilik ve İklim İl Müdürlüğü ekipleri olay yerine intikal halindedir. Gelişmeler takip edilmektedir."

2 MAHALLEDEN HASAR İHBARI

Erzurum'un Köprüköy ilçesinde meydana gelen, 5.1 büyüklüğündeki deprem sonrası AFAD İl Müdürlüğü ekipleri, bölgeye hareket etti. AFAD İl Müdürlüğü'ne, Köprüköy'e bağlı Alaca ve Doğatepe mahallelerinde hasar olduğu ihbarı ulaştı. Ekipler, 2 mahalleye de ulaşmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

ARTÇI SARSINTILAR YAŞANIYOR

Erzurum Köprüköy'de, saat 15.40'ta meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremden sonra artçı sarsıntılar oldu. Saat 16.04'te Köprüköy'e 18 kilometre uzaklıktaki Pasinler ilçesinde 1.7 büyüklüğünde deprem olurken, Köprüköy'de saat 16.04'te 1.8 ve saat 16.13'te 2.2 büyüklüğünde artçı sarsıntılar meydana geldi. Saat 16.20'de merkez üssü Pasinler ilçesi olan 1.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Köprüköy'de ise saat 16.26'da 2.0, 16.31'de ise 1.4 büyüklüklerinde 2 sarsıntı daha oldu.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Erzurum Valiliği, Köprüköy ilçesinde meydana gelen depremle ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "İlimiz Köprüköy ilçesinde 5.1 şiddetinde deprem meydana gelmiştir. İl merkezinden de hissedilen deprem sonrası AFAD, Karayolları, Jandarma, Emniyet ve belediye ekiplerimiz ilçe merkezi ve köylere intikal ederek, tarama faaliyetlerine başlamışlardır. Şu ana kadar herhangi bir can ve mal kaybı bulunmamaktadır" denildi.

Haberin Devamı

FUAT OKTAY: İLGİLİ KURUMLAR BÖLGEDE

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Erzurum'da meydana gelen depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İlgili kurumlarımız yaraları sarmak üzere ilk andan itibaren bölgede. Şu ana kadar herhangi bir can kaybı yaşanmaması sevindirici. Rabbim ülkemizi her türlü afetten korusun." dedi.

BAKAN KURUM'DAN GEÇMİŞ OLSUN MESAJI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Merkez üssü Erzurum'un Köprüköy ilçesi olan 5,1 büyüklüğündeki depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İl Müdürlüğü ekiplerimizi gerekli incelemeleri başlatmaları için bölgeye sevk ettik. Erzurum'umuza ve ülkemize geçmiş olsun." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

BAKAN YANIK: GEÇMİŞ OLSUN

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Erzurum'daki depremden etkilenen bölgelerde vatandaşlara destek vermek üzere ekiplerin sahada olacağını bildirdi.

Yanık, Twitter hesabından, Erzurum Köprüköy'de meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depreme ilişkin paylaşımda bulundu.

Bakan Yanık paylaşımında şunları kaydetti:

"Erzurum'da meydana gelen depremden etkilenen bölgelerde Bakanlık olarak vatandaşlarımıza destek vermek üzere ekiplerimizle sahada olacağız. Can kaybı olmamasını temenni ediyorum. Geçmiş olsun."

ERZURUM VALİSİ: BİRKAÇ KÖYDE YIKIM OLDUĞU YÖNÜNDE İHBAR ALDIK

Erzurum Valisi Okay Memiş, TRT Haber'e yaptığı açıklamada "Panik yapılmamasını önemle istirham ediyorum. Vatandaşlarımız güvende olduklarını kendileri değerlendirebilirler. Şu ana kadar vatandaşlarımızdan bize bir talep olmadı. Konuyu takip ediyoruz, şu an çok yeni durum. İlçenin kaymakamı, AFAD İl Müdürümüz hareket halinde. İhbar aldığımız bir kaç köy var. O köylere jandarmamız ulaşmak üzere. Bazı köylerden yıkım olduğuna dair ihbar geliyor. Köprüköy'e bağlı Alaca ve Doğatepe mahallelerinde hasar olduğu ihbarı ulaştı. Can kaybına ilişkin bize gelen bir bilgi yok" dedi.

Vali Memiş, AA muhabirine, Köprüköy ilçesinde bulunduğunu ve gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.

Büyükşehir Belediyesi ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekiplerinin mahallelerde tarama faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Memiş, "Topçu Mahallesi'nde enkaz altında kalan 2 kişi sağ çıkarıldı. Ekiplerin bölgede çalışmaları devam ediyor." dedi.

KÖPRÜKÖY BELEDİYE BAŞKANI: BİR KÖYÜMÜZDE HEYELAN VAR

Köprüköy Belediye Başkanı Osman Belli, CNN TÜRK canlı yayınında şu bilgileri paylaştı:

Çok şükür bir can kaybı yaralanma yok. Bazı köylerimizde hasarlar var ama eski evler. Fazla maddi hasar da yok. Ekipler olay yerinde çalışıyor. Herhangi bir tehlike görünmüyor. Sağ olsunlar Çevre ve Şehircilik Bakanımız da aradı. Evler eski taş ve toprakla yapılan evler. Onlarda yıkılanlar var. Nüfusumuz da kalabalık. Güzelhisar köyümüzde heyelan var. Yolların açılmasına çalışılıyor. Can kaybı yok ama maddi hasar da belli olur.

 

EVLERDE ÇATLAKLAR OLUŞTU

Erzurumun Köprüköy ilçesinde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremde Topçu Mahallesi'ndeki bazı evler hasar gördü. Evlerin duvarlarında çatlaklar oluştuğu görüldü.

AFET, ACİL DURUM YÖNETİM MERKEZİ TOPLANDI

Depremden sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, AFAD, Kızılay, 112, Karayolları, Emniyet, Jandarma, Belediye, Telekom, Aras, EDAŞ, Defterdarlık kurumlarının katılımıyla oluşturulan Afet, Acil Durum Yönetim Merkezi (AADYM) toplandı. AFAD'da toplanan AADYM üyeleri, Köprüköy'den gelen ihbarlara göre, durum değerlendirmesi yapıyor. Deprem bölgesinden gelen haberler doğrultusunda çalışmalar merkezden yönlendiriliyor.

"DUVARLAR YIKILMIŞ"

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, A Haber'e yaptığı açıklamada, "5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kaymakam beyle görüştüm henüz bir haber yok. Buradaki evler tek katlı evler. Duvarların yıkıldığını söyledi. AFAD kurtarma ekiplerimizi yola çıkardık. İnşallah acılı bir haber almayız. Bölgede neler yapabiliriz onun hazırlığındayız. Gerekenleri yapacağımızı ifade ederim" dedi.

DEPREM HEYELANA NEDEN OLDU KARAYOLU KAPANDI

Ajanslara gelen görüntülerde deprem sonrası Hınıs ve Köprüköy arasındaki karayolunun heyelan nedeniyle kapandığı görüldü.

UZMANLARDAN AÇIKLAMA

Prof. Dr. Okan Tüysüz, CNN Türk'e yaptığı açıklamada, "Erzurum yöresine baktığımızda fayların yoğun olduğu bölge. Geçmişte çok deprem üretmiş, gelecekte de deprem üretme kapasitesinde. 5 büyüklüğündeki deprem çok şaşırtıcı değil, Türkiye bir deprem ülkesi. Farklı bölgelerde, bu kadar uzaktaki faylar birbirini etkilemez. Yapı kalitesinin çok kötü olması nedeniyle bu tür depremlerde geçmişte hasar yaşadık." ifadelerini kullandı.

Deprem uzmanı Osman Bektaş, A Haber'e yaptığı açıklamada, "Depremin bölgedeki etkileri ne olabilir 5 büyüklüğünde deprem de olsa çevredeki faydaları az çok etkiler. Diğer fayların depreme ne kadar hazır olup olmadığına bağlı. 5 büyüklüğünde depremin yer altında çıkardığı enerji 2 ton patlayıcıya karşılık gelir. Bu 2 ton patlayıcı çevrede bir fiziksel değişim oluşturuyor. yakın bölgedeki faylarda bir etkileşim oluşturuyor. Bazı fayları depreme yakınlaştırırken bazılarını uzaklaştırır. Bunu da zaman gösterecek. Bir araba lastiğinin basıncı dahi çevredeki fayların hareket etmesine sebebiyet verebilir. Bölge zaten Doğu Anadolu’nun en tehlikeli bölgesidir. Depremin olduğu yer de nüfus yoğunluğunun olduğu bir bölge. Umarım daha fazla depreme hazırlık çalışmalarına önem verilir." dedi.

 

 

KANDİLLİ SON DEPREMLER LİSTESİ

Kandilli Rasathanesi’nin 19 Kasım 2021 Cuma günü meydana gelen depremleri duyurduğu son dakika depremler lisesi...