Gazete Vatan Logo

Sömestr (15 tatili) ne kadar sürecek?

2016-2017 Eğitim ve öğretim yılı bugünden itibaren başladı. 15 tatil itibariyle yüzbinlerce öğrenci geçirmiş oldukları yoğun sınav maratonunun ardından, yorgunluklarını 15 tatil ile gidermeye çalışacaklar. Peki öğrencilerin büyük bir heves ile bekledikleri 15 tatil ne kadar sürecek

Sömestr (15 tatili) ne kadar sürecek?

20 Ocak 2017 itibariyle 15 tatil başladı. Yarıyıl tatilinin bitmesiyle birlikte ikinci dönem için 6

Şubat pazartesi günü ders başı yapılacak. Okulların ikinci dönemi 9 Haziran 2017 cuma günü son bulacak. 2016-2017 çalışma takvimine göre de 2017-2018 eğitim ve öğretim yılı başlangıç tarihi 18 Eylül 2017 pazartesi olarak belirlendi.

SÖMESTR TATİLİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

KAR TATİLİ TELAFİSİ VE 15 TATİL

Olumsuz hava koşulları nedeniyle okullara kar tatili yapılmıştı. Okulların tatil edilmesi ile birlikte yapılamayan dersler için bir telafi yapılacağı, resmi makamlarca duyurulmuştu. Kar tatili telafisinin 15 tatil içerisinde yapılacağı söylentileri kafaları karıştıran bir durum oluşturmuştu. Çünkü ülke genelinde birçok il ve ilçede kar tatili uygulanmıştı. Bu karışıklığı gidermek için Milli Eğitim Bakanlığı resmi sosyal medya hesapları üzerinden bir açıklama ile konuyu tam olarak açıklığa kavuşturdu. Atılan tweette, 15 tatil içerisinde telafi eğitimlerinin yapılmayacağı bilgisine yer verildi ve böylece kar tatili telafi derslerinin 15 tatili etkilemeyeceği kesinleşmiş oldu. Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, yapmış olduğu açıklamada 15 tatil içerisinde herhangi bir telafi olmayacağını belirterek, tatil tatildir dedi. 15 tatil için öğrencilere ödev verilmeyecek, öğrenci tatilde kendisini daha da zenginleştirecek etkinliklere zaman ayırmalı diyerek öğrenciler için bazı önerilerde bulundu.

Haberin Devamı

15 TATİLDE NELER YAPILMALIDIR?

Öğrenciler için yoğun geçen bir eğitim ve öğretim dönemi sonrasında 15 tatil, dinlenme eğlenme ve ikinci döneme hazır olarak başlayabilmek için iyi bir fırsattır. Dönem sonunda öğrencilerin karneleri, veliler tarafından başarının en önemli göstergesi olarak görülmektedir. Bu durum da bazı öğrenci ve velileri için mutluluk sağlarken bazı öğrenci ve velileri için bir hüzün kaynağı olmaktadır. Çocukların karnelerine bakarak çalışkan veya tembel olarak nitelendirilmemelidir. Özellikle bu kapsamda öğrenciye herhangi bir cezalandırma ya da ödüllendirme yapılmamalıdır. Yapılacak olan cezalandırmalar ile birlikte çocuğun iletişim, kişisel gelişim ve okul içerisinde öğrenme gibi durumlarında olumsuz etkiler oluşmaktadır. Yapılacak olan aşırı ödüllendirmeler sonucunda ise çocuk daha sonra elde edeceği başarıları kendisi için değil, elde etmeyi düşündüğü ödüller için yapacaktır. Bu durum da öğrencinin kalıcı bir şekilde öğrenmelerini ve iç motivasyonlarını olumsuz şekilde etkilemektedir. Karne, öğrencinin başarılı olduğu ya da eksikleri olduğu dersleri gösteren bir belgedir. Anne ve babaların öğrenciye göstereceği tepkiler, öğrenmeyi etkiler. Bu yüzden çocukların öğrenme hevesleri köreltilmeden, cesaretlendirilerek öğretim başarıları değil yaşam kalitesi arttırılmaya çalışılmalıdır. 15 tatil ile birlikte öğrenciler uyku düzenlerine dikkat etmelidirler. Uyku düzenindeki bozukluklar yorgunluk ve motivasyonda düşüklüğe neden olmaktadır. Tatil, hazırlanan bir program çerçevesinde ve aile ile birlikte geçirilmelidir. Tiyatro, sineme gibi sanatsal etkinliklere yer verilmelidir. Sosyal gelişimleri destekleyecek olan atölye çalışmalarına katılım sağlanmalıdır. Yaş ve gelişim özelliklerine bağlı olarak sportif faaliyetler ile birlikte fiziksel gelişimi destekleyen etkinliklere yer verilmelidir.

Haberin Devamı

15 TATİL VE DERS ÇALIŞMA

Haberin Devamı

Öğrencilerin karne sonuçları ne olursa olsun dinlenmeye ve eğlenmeye ihtiyaç duyar. Tatil plan ve programı bu öncelikler göz önüne alınarak yapılmalıdır. Birçok öğrenci, 15 tatil boyunca defter ve kitaplarını açmadan tatilini geç saatlere kadar bilgisayar başında geçirmektedir. Tatil boyunca bu ve benzeri durumlara alışan öğrenci bünyesi eski düzene dönmekte zorluk çekmektedir. Bu gibi durumlardan kaçınmak için, tatil içerisinde yapılacak olan programlamalar ile birlikte kitap okumaya ve gerekli konu tekrarlarını yapmaya özen gösterilmelidir. Kısacası 15 tatil iyi bir düzenleme ile birlikte hem dinlenme hem de ikinci dönem hazırlık açısından önem arz etmektedir..