Gazete Vatan Logo

SGK hizmet dökümü nasıl alınır?

Kamu ve özel sektörde kadrolu ya da sözleşmeli olarak çalışanlarla, bağımsız olarak kendi hesabına çalışanlar, sözleşmeli olarak dönemsel olarak çalışanlar ya da herhangi bir işte çalışmayıp kendi sigorta primlerini isteğe bağlı olarak kendileri ödeyen her vatandaşımız, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesinde, "sigortalı" kapsamına girer. İş hayatına başlayan herkes mutlaka sosyal güvenlik sistemine iştirak etmek zorundadır. Ancak bu şekilde haklarından yararlanabilir, işveren tarafından sigorta kapsamına dahil edilmeyen çalışanlar ise yargı yoluna başvurabilirler. SGK hizmet dökümü, sigortalıların çalıştıkları ya da prim ödedikleri gün sayısı, emekliliği hak edecekleri yaş sınırı, çalışma şartları, sağlık durumları gibi kriterler çerçevesinde sahip oldukları haklardan ne şekilde, hangi ölçüde ve ne zaman yararlanabileceğini gösteren belgedir.

SGK hizmet dökümü nasıl alınır?

2014 yılında e-devlet uygulaması içinde yerini alan SGK hizmet dökümü, sigortalılar için büyük kolaylık sağlıyor. TC kimlik numarası ve e-Devlet şifresiyle internet üzerinden e-devlet portalına giriş yapan sigortalılar, çalışma ve emeklilik hayatlarına ait bilgi ve belgelere kolayca ulaşabiliyor, zaman tasarrufu sağlıyorlar.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ NASIL ALINIR?

SGK hizmet dökümü internet üzerinden, E-devlet uygulamasına girilerek erişilen Sosyal Güvenlik Kurumunun sayfasından alınır. E-devlet uygulamasına girebilmek için, gerçek kişi olduğunuzu kanıtlamanız, kimlik bilgilerinizi doğrulamanız gerekir. TC kimlik numarası ve yine size özel olarak oluşturulmuş ikinci bir doğrulama bilgisini kullanarak sisteme girebilirsiniz. Bu bilgi; e-devlet şifresi, mobil imza, e-İmza ya da internet bankacılığı seçeneklerinden biri olabilir.

E-devlet şifresini herhangi bir PTT şubesinden, nüfus kağıdınızı ibraz ederek ve küçük bir ücret ödeyerek, kapalı bir zarf içinde alabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra güvenliğiniz gereği bu şifreyi değiştirmeniz yerinde olacaktır.

Haberin Devamı

TC kimlik numarası ve diğer kimlik doğrulama bilgisi yazılarak e-devlet uygulamasına girdiğinizde sayfanın üst kısmında bir arama kutucuğu göreceksiniz. Soldaki menüden kurum ya da hizmet seçimi yapılabileceği gibi, bu arama çubuğuna aradığınız hizmeti yazarak da SGK sayfasına ulaşabilirsiniz. Sigortalının işe giriş-çıkış tarihleri, ödediği primler, borç durumu, emekli aylığı bilgisi gibi çalışma hayatına ve emekliliğine ait tüm veriler bu sayfada görüntülenir.

Sayfanın sağ üst kısmında bulunan "yazdır" düğmesine tıklayarak bu belgeyi yazdırabilir ya da sol üstünde bulunan "barkodlu belge oluştur" düğmesine tıklayarak hizmet dökümünün barkodlu bir çıktısını alabilir ve bu belgeyi talep eden resmi kurumlara iletebilirsiniz.

E-DEVLET KAPISI ÜZERİNDEN SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNUN SUNDUĞU DİĞER HİZMETLER

Sosyal güvenlik şemsiyesi altında toplanan tüm sigortalı vatandaşlar e-devlet uygulamasını kullanarak SGK'nın hizmetlerine erişebilirler. E-devlet portalından erişim sağlanan tüm kurumlar içinde en çok arama yapılan kurum SGK'dır. Çalışanlar ve emekliler ilaç kullanım sürelerini, sürekli kullanmak zorunda oldukları ilaçların rapor geçerlik tarihlerini, iş görmezlik ödemesine ait bilgilerini, gözlük cam ve çerçevesi yazdırabilecekleri zamanı sorgulayabilir, emeklilik sürelerini hesaplayabilirler.

Haberin Devamı