Gazete Vatan Logo

Savcıdan işkenceye sıfır tolerans

Ahmet Koca’yı dövdükleri gerekçesiyle ‘eziyet’ suçundan 1’er yıl 8’er ay hapis cezasına çarptırılan 6 polis hakkındaki karara savcı itiraz etti. Savcı “Bu işkencedir” dedi.

İstanbul Fatih’te 2012’nin Haziran ayında askerden izinli gelen Ahmet Koca, polis aracına yol vermediği gerekçesiyle polislerce arabasından indirilip akrabalaranın yanında darp edilmişti. Koca’nın dövüldüğü anlar kameralara yansımış ve uzun süre gündemde kalmıştı. Olayla ilgili olarak altı polis hakkında açılan davada İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, polislere ‘eziyet’ suçundan birer yıl sekizer ay hapis cezası vermiş ve 5 yıl süreyle de ertelemişti. Duruşma savcısı Hüseyin Aslan bu karara itiraz etti.
Kayıt altına alındı
Savcı Aslan, itirazda polislerin ‘İşkence’ suçundan cezalandırılmaları gerektiğini savundu. Savcı Aslan itirazında sanıkların şikayetçi Ahmet Koca’yı kelepçeli olarak, her türlü masrafı kamu tarafından karşılanan polis aracına keyfi şekilde bindirip daha rahat dövebilecekleri metruk binaya götürdüklerini, yol boyunca da araç içinde dövdüklerini, olayların başka şahıslarca kayıt altına alındığını anlattı.
Eziyet değil işkence
Savcı Aslan itirazında sanıkların şikayetçiyi yakınlarının yanında kelepçeleyip darp ederek ruhsal yönden acı çekmesine neden olduğunu, bedensel yönde acı çektiğine dair de raporlar olduğunu belirtti. Sanıkların görevinin suç işlenmesini engellemek ve işlenen bir suçta failleri bulmak olduğuna işaret eden savcı, “Sanıkların eylemleri nedeniyle ‘işkence’ yerine, dosya içeriğine uygun düşmeyen gerekçe ile ‘eziyet suçundan’ cezalandırılıp hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır” dedi. Savcı Aslan, kararı veren İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hükmün düzeltilmesi yönündeki talebini yerinde bulmaması durumunda, itirazını, bir üst mahkeme sıfatı ile İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nce değerlendirilmesi için dosyanın oraya gönderilmesini istedi.
Beraate de itiraz etti
SavcI Aslan soruşturmada 5 polisle ilgili verilen beraat kararının bozulması için de dosyayı Yargıtay’a taşıdı. Bu polislerin görevlerini yapmayıp işkence suçuna göz yumduğunu savunan Aslan, beraat kararının bozulmasını istedi.

Haberin Devamı