Gazete Vatan Logo

Samsun'da büyük gerilim!

Karadeniz gezisi Samsun’da bitti

Sinop’ta 9 saat mahsur kalan BDP heyeti, dün de Samsun’da protestolarla karşılaşınca, 3 ile daha yapcağı geziyi iptal etti

BDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder ve Sebahat Tuncel ile bağımsız milletvekili Levent Tüzel, çözüm sürecini anlatmak için çıktıkları Karadeniz turunun ikinci durağı Sinop’ta önceki gün portesto edilmişti. Sinop Öğretmen Evi’nde tam 9 saat mahsur kalan heyet, dün gittikleri Samsun’da da aynı tepkiyle karşılaştı.



Panzerle çıktılar

Önceki gece Sinop Öğretmenevi’nden saat 21.25’te polis panzerleriyle çıkarılabilen BDP’liler, 23.50’de sıkı güvenlik önlemleri altında Samsun’a geldi ve kente yaklaşık 17 kilometre uzaklıdaki Omtel Otel’e yerleşti. Burada yaklaşık 200 kadar resmi ve sivil polis geniş güvenlik önlemi aldı.

İstanbul’dan takviye

Sabahın erken saatlerinden itibaren gerek otel içinde ve çevresinde, gerekse Samsun kent merkezinde ziyaret edecekleri 78’liler Derneği etrafında kuş uçurtmayan güvenlik güçleri, Sinop’ta yaşanan olayların benzerinin Samsun’da yaşanmaması için çok sıkı önlem aldı. İstanbul’dan takviye olarak çevik kuvvet ekibi de geldi.



Biber gazı ve tazyikli su

Ancak tüm önlemlere rağmen yaklaşık 2 bin kişilik bir grup, Gazi Caddesi üzerinde bulunan 78’liler Dayanışma ve Araştırma Derneği’nin, Halk Evleri’nin, TKP, EDP ve ÖDP’nin il teşkilatlarının bulunduğu bina önünde toplandı. Gruptan bazı kişiler taş atmaya başlayınca, polisler de biber gazı ve tazyikli su sıktı. Savaş alanına dönen caddede atılan biber gazları nedeniyle her yeri duman kapladı. Olayların ardından BDP Karadeniz turunu iptal etti.



2’si polis 12 yaralı

Atılan taşlar nedeniyle 10 kişi ile 2 polis memuru yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Olaylara karışan çok sayıda kişi de gözaltına alındı.



TKP binasına bayrak

BDP’li vekillerin ziyaret etmeyi planladığı 78’liler Derneği’nin önünde toplanan grup, binaları taşladı. Bazı göstericiler de binaya tırmanıp cama Türk bayrakları astı.

Ordu, Giresun ve Trabzon iptal

Grubun dağıtılmasının ardından otelden çıkan BDP heyetini, polis yetkilileri uyardı. Yaklaşık 10 dakika daha güvenliğin sağlanması için bekleyen milletvekillerinden Sırrı Süreyya Önder, “Biz barışı dillendirmeye geldik. Bu irademizi sürdürüyoruz. Karadeniz turumuzu sürdürmeyi planlıyorduk. Ancak aramızda yaptığımız toplantıda Ordu, Giresun ve Trabzon ziyaretlerimizi iptal ettik. Programımıza devam etmeyeceğiz ve bugün akşam saatlerinde Ankara’ya döneceğiz” dedi. Omtel Otel’den geniş güvenlik önlemleri altında çıkıp ters yönden otomobillerle Kurupelit Düğün Salonu’na giden BDP’li vekiller burada yaklaşık 100 kişilik gruba hitaben bir konuşma yaptı. Daha sonra polis konvoyu eşliğinde Samsun’dan ayrılan BDP heyeti, karayoluyla Ankara’ya döndü.




Başbakan Erdoğan: Toplantıları yasal, saygı duymalısın

“BDP’li milletvekilleri, niyetleri ne olursa olsun Sinop’a geçiyor. Ne yazık ki CHP ve MHP’lilerden oluşan gruplar, orada bir provokasyonunun içinde yer alıyor ve şimdide kalkıp yine iyi niyet mesajlarıyla ‘Bunlara fırsat vermeyin, şöyle yapmayın, böyle yapmayın’ diyorlar. Beğenirsin, beğenmezsin, bu gelenler bu ülkenin seçilmiş milletvekilleridir. Orada yapacakları toplantıyı izlemeye de mecbur değilsin. Yapacakları toplantının yasalar içerisinde olduğu sürece saygı duymak zorundasın.”

MHP lideri Devlet Bahçeli: Karadeniz gezisi, sinsi bir hamledir

“AKP’nin kontrolüyle BDP’lilerin başlattığı Karadeniz turu bölücülüğün her düzeyde anlatılmasından ibaret bir kampanyanın eseridir. Dün silahla, terörist saldırılarla boyun eğdirilemeyen Karadeniz’in asil insanları, BDP’li bölücülerin ziyaretine sahne olmaktadır. Kimse Karadeniz’in tertemiz vicdanlarını kandırmaya yeltenmemeli. Bu sebeple Sinop’taki olayların, kardeşlik duygularının korunması açısından tekrarlanmaması bizim en halisane dilek ve temennimizdir. Karadeniz gezisi sinsi hamlelerden sadece birisidir.”

Haberin Devamı