Gazete Vatan Logo

Sahte içki nasıl anlaşılır? Sahte içki bandrol sorgulama nasıl yapılır? Alkol zehirlenmesi belirtileri ne?

Sahte içkiden zehirlenme haberleri gelmeye başladı. Son haber Bursa’dan geldi. Bursa'da sahte içkiden zehirlendikleri şüphesiyle hastaneye kaldırılan 14 kişiden 3’ü hayatını kaybetti. Metil alkolün kullanılmasıyla üretilen sahte içkiler sağlık sorunlarının yanı sıra ölüme bile sebebiyet veriyor. Düşük maliyeti nedeniyle tercih edilen sahte içkiler, bandrollü olanların yaklaşık üçte biri fiyatına satılıyor. Peki, Sahte içki nasıl anlaşılır? Sahte içki bandrol sorgulama nasıl yapılır? Alkol zehirlenmesi nasıl anlaşılır, belirtileri ne? İşte detaylar…

Sahte içki nasıl anlaşılır? Sahte içki bandrol sorgulama nasıl yapılır? Alkol zehirlenmesi belirtileri ne?

Bursa'da sahte içkiden zehirlendikleri şüphesiyle hastaneye kaldırılan 14 kişiden 3’ü hayatını kaybetti. Bu olayın ardından sahte içki ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler sıklıkla araştırılıyor. Zaman zaman uzmanlar internetten verilen siparişler konusunda vatandaşları uyarıyor. Yeni yıla kısa bir süre kala sahte içki vakalarının artışıyla birlikte kullanıcılar da sahte alkol ve içkilerin nasıl anlaşılacağını, zehirlenme durumunda ne yapılması gerektiği konusunda bilgileri araştırıyor.

SAHTE İÇKİ NASIL ANLAŞILIR?

Zaman zaman gündeme gelen sahte alkolü gerçek alkolden ayırt etmenin renk, koku açısından bir yolu yok. Uzmanlara göre, görünüş, koku ve tat olarak ikisi de birbirine çok benziyor. Yalnızca etil alkolü metil alkolden kimyasal olarak ayırt etmek amacıyla kullanılan kitler bulunuyor. Bu kitler yardımıyla sahte alkol gerçeğinden ayırt edebiliyor. Ancak dışarıda alkol alacak olanlar için de birkaç basit kural uygulanabilir. Eğer restoranda alkol alınıyorsa şişenin göz önünde açılması istenmeli ve eğer şişedeki sıvı miktarı belirgin bir şekilde standart düzeyin altındaysa temkinli yaklaşmak gibi önlemler hayat kurtarıcı olabilir.

Haberin Devamı

SAHTE İÇKİ BANDROL SORGULAMA NASIL YAPILIR?

GİB'in mobil uygulaması bondrollü ürün izleme sistemi sayesinde alkolün sahte olup olmadığı anlaşılabiliyor. Tek yapılması gereken şişe üzerindeki barkodu telefona okutmak.

GİB Bandrollü Ürün İzleme Sistemi (BÜİS) için tıklayın

ŞİŞESİ AÇIK VE ETİKETİ YOK İSE UZAK DURULMALI

Sahte alkolden etkilenmemek için de şunlara dikkat etmek gerekiyor:

- Cam şişe dışında şişelenip satılan ürünler,

- Şişenin daha önce kullanıldığına ait izlenim uyandıran ürünler,

- Fiyatı piyasadaki fiyatın çok altında olan ürünler,

- Şişesinde açık hata ve deformasyon bulunduran ürünler,

- Kapağı açık alkol ürünleri,

- Kapağı kapalı gibi görünen fakat daha önce açılmış ve tekrar kapatılmış izlenimi uyandıran ürünler,

- Şişesinin üzerinde hologram bulunmayan ürünler,

- Şişe kapak kodu ve boyun kodu birbirini tutmayan ürünler,

- Şişesinin kapak kısmının tutkalla yapıştırılan ürünler,

Haberin Devamı

- Kapağında enjektör deliğine benzer delik bulunan şişesi olan ürünler,

- Şişesinin arka yüzünde tüketiciyi bilgilendirme amaçlı Türkçe etiket olmayan ürünler,

 - Etiket üzerinde üretici veya ithalatçı firma adı veya adresi bulunmayan ürünler,

- Görünür ve belirgin halde bulanıklık, tortu ve fiziki kirlilik içeren ürünlerden uzak durulmalı.

METİL ALKOL NEDİR?

Tarımsal ürünlerin damıtılmasıyla elde edilen etil alkol yerine kullanılan metil alkol; odun, kömür hatta doğalgaz damıtılarak oluşturuluyor ve kimya sanayisinde kullanılıyor.

ALKOL ZEHİRLENMESİ NASIL ANLAŞILIR, BELİRTİLERİ NE?

Metil alkol zehirlenmesinin ilk belirtileri bilinçsiz hareketler, baş dönmesi ve uyku hali olarak görülüyor. Sahte içki tüketenlerde göze giden beyin sinirlerinin tahribatı nedeniyle görme kaybı ortaya çıkabiliyor.

Ayrıca beyinde yol açtığı hasarlar nedeniyle yürümede zorluk, hareket kabiliyetini kaybetme ve anormal düşünce bozuklukları gibi problemler de baş gösteriyor. Metil alkol zehirlenmesi ölümlerle de sonuçlanabiliyor.

Haberin Devamı