Gazete Vatan Logo

Sabire Aydemir kimdir? Goggle’da Doodle olan Sabire Aydemir’in ölüm nedeni ne, kaç yaşında öldü? İşte veteriner Sabire Aydemir’in biyografisi!

Sabire Aydemir kimdir? Google Sabire Aydemir'i doodle olarak ana sayfasına taşıyınca hakkında yapılan aramalar arttı. 1 Şubat 1910 yılında Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde dünyaya gelen Sabire Aydemir Türkiye'de ilk kadın Veteriner Hekim ünvanını taşıyor.  Google  doğum gününde Aydemir’i unutması ve doodle olarak ana sayfaya taşıdı. İşte Sabire Aydemir’in hakkında merak edilenler ve ölüm sebebi ve yaşı…

Sabire Aydemir kimdir? Goggle’da Doodle olan Sabire Aydemir’in ölüm nedeni ne, kaç yaşında öldü? İşte veteriner Sabire Aydemir’in biyografisi!

Sabire Aydemir kimdir? Google tarafından doodle olarak ana sayfasına taşınan Sabire Aydemir Türkiye'de ilk kadın veteriner hekimdir. 1 Şubat 1910 yılında dünyaya gelen Sabire Aydemir 4 Temmuz 1991 yılında Ankara'da hayatını kaybetti. Google Sabire Aydemir'in doğum gününe özel Google doodle'ı tasarladı. Goggle’da Doodle olan Sabire Aydemir’in ölüm nedeni ne, kaç yaşında öldü? İşte veteriner Sabire Aydemir’in biyografisi!

SABİRE AYDEMİR KİMDİR, BİYOGRAFİSİ?

1910 yılında Kastamonu İnebolu kazasında doğdu. İlkokulu İnebolu'da, ortaöğrenimini Erenköy Kız Lisesi'de 1933'te tamamladı. Tıp fakültesine giderek doktor olmayı planlarken, o sene ilk olarak veteriner fakültesine kız öğrencilerin alınacağını öğrenince hayvanlara olan sevgisi nedeniyle veteriner hekimliği tercih etmiştir.

Beş yıl fakültede okuduktan sonra 1937 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu. Mezuniyetinden sonra Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü'nde bakteriyoloji dalında asistan olarak 5 yıl daha çalıştı; Bakteriyoloji Mütehassısı (uzmanı) unvanını elde etti. Bakteriyolog Veteriner hekim olarak İstanbul Pendik Bakteriyoloji ve Araştırma Enstitüsü; Ankara Etlik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'nde çalıştı.

Haberin Devamı

Gönüllü olarak Anadolu'ya tayinini istedikten sonra görev yaptığı Samsun Atakum'da bulunan Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsünden Bakteriyoloji Mütehassısı Kuduz Laboratuvarı şefi olarak emekli oldu.

İngilizce ve Almanca bilen Sabire Hanım; bir kız bir erkek çocuk annesiydi. Ankara'da 1991 yılında hayatını kaybetti.

SABİRE AYDEMİR ALDIĞI ÖDÜLLER

1984'te Kadınların seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 50. yılı nedeniyle TBMM tarafından kendisine "İlk Kadın Veteriner Hekim" olarak ödül ve plaket verildi.

30 Nisan 2016'da Türk Veteriner Hekimleri Birliği tarafından yapılan değerlendirme sonucu Veteriner Hekimlik Mesleğine yapmış olduğu üstün hizmetlerden ve bu meslekte ilk kadın Veteriner Hekim olmasından dolayı Uzman Veteriner Hekim Sabire AYDEMİR

"2016 yılı TVHB Onur Ödül" ününe layık görülmüştür.

Haberin Devamı