Gazete Vatan Logo

Rusya etnik temizlik yapmaya çalışıyor

Başbakan Davutoğlu, Rusya’nın Suriye’nin Lazkiye bölgesinde ‘etnik temizlik’ yapmaya çalıştığını söylerken “Ilımlı muhaliflerin ikmal hatlarını kesmeye çalışıyor bu durum DAEŞ’e yarıyor” diye konuştu.

Rusya etnik temizlik yapmaya çalışıyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu Rusya’yı, Suriye’nin Lazkiye vilayetinde etnik temizlik yapmaya ve IŞİD’i güçlendirmeye çalışmakla suçladı.

İstanbul’da bazı yabancı basın mensuplarına konuşan Davutoğlu, Rusya’nın Lazkiye’de tüm Türkmenleri ve Sünnileri zorla bölgeden uzaklaştırmaya çalıştığını söyledi. Davutoğlu, “Rusya Türkmen ve Sünni nüfusa Lazkiye’yi terk ettirerek kendine güvenli bölge yaratmaya, Rusya ve Suriye’nin üslerini korumaya çalışıyor. Suriye’nin Lazkiye bölgesinde ‘etnik temizlik’ yapmaya çalışıyor. Rusya Suriye’de Azaz civarını bombalayarak ılımlı muhaliflerin ikmal hatlarını kesmeye çalışıyor, bu durum DAEŞ’e yarıyor” diye konuştu. Davutoğlu, bir Rus savaş uçağının iki hafta önce Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesi ile düşürüldüğünü hatırlatarak, “Rus uçağının düşürülmesinin ardından benzer olayların önlenmesi için Rusya ile çalışmaya hazırız” şeklinde konuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin düşürülen uçaklarının karakutusunun uluslararası uzmanlarla birlikte açılmasını istemiş, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ise “Uçağımızın düşürülmesi savaş sebebiydi” demişti.

Haberin Devamı

‘IŞİD tehdidi arttı’

Öte yandan, Türkiye’nin, IŞİD tehdidinin artması üzerine Musul yakınlarına takviye birlik gönderdiğini söyleyen Davutoğlu, “DAEŞ, Başika Kampı’nda eğitim amacıyla bulunan askerlerimizi tehdit ediyor. Çünkü kamp, Musul’dan yaklaşık 15-20 kilometre uzakta ve oradakilerin elinde sadece hafif silahlar var” dedi. Davutoğlu, asker sevkiyatının saldırganca bir tutum olmadığını ve dayanışma amacıyla yapıldığını vurgularken AB ile ilişkiler konusunda da, yeni bir dönemin başlaması yolunda çok umutlu olduğunu belirtti. Davutoğlu, göçmenler ve vize muafiyeti konularında AB ile 9 ay içinde anlaşmayı umduklarını kaydederek, “AB ile ilişkilerde başlayan yeni dönem hakkında son derece iyimserim. AB ile geri kabul anlaşması ve Türk vatandaşları için vize kurallarında gevşeme süreci 6-9 ay içinde tamamlanacak” dedi.

Erkeklerin aldığı kararlar kadınları mağdur ediyor

‘Kadına Yönelik Şiddete Son’ toplantısına katılan Başbakan Davutoğlu, “Erkeklerin aldığı kararların kadınları mağdur ettiğini” söylerken “Kadına karşı şiddetin en fazla cereyan ettiği Suriye’deki bu zulme karşı artık bir ‘dur’ diyelim” çağrısı yaptı. Davutoğlu, “Türkiye hükümeti adına şunu ifade ediyorum ki, herhangi bir kadının çığlığı size ulaştığında o çığlığın yanında olacağız” dedi.

Haberin Devamı