Gazete Vatan Logo

Ramazan Bayramı ne zaman? 2017 yılında bayram tatili kaç gün yapılacak?

Ramazan Bayramı ne zaman? sorusu gündemde sıkça araştırılıyor. 2017 yılının Ramazan ayına başlanmasıyla birlikte bayram tatilinin ne zaman ve kaç gün yapılacağı da merak konusu oldu. İşte Ramazan Bayramı ile ilgili detaylı bilgiler...

Ramazan Bayramı ne zaman? 2017 yılında bayram tatili kaç gün yapılacak?

11 ayın sultanı olan Ramazan'ın gelmesiyle birlikte Ramazan Bayramı'nın ne zaman olduğu sorusu da gündem de araştırılmaya başladı. 2017 yılı Ramazan Bayramı 25 Haziran'da başlayacak ve her sene olduğu gibi 3 gün sürecek. Pazar, Pazartesi ve Salı günleri bayram tatili olarak kabul edilecek, hafta sonu ile birleştirerek daha uzun tatil yapılabilecek.

RAMAZAN AYININ ANLAM VE ÖNEMİ

Ramazan ayının içinde pek çok hikmet bulunur. Ferdi ve sosyal olarak insanlar için yararları vardır. Ramazan ayında tutulan oruçların yalnızca bedenin aç bıraktığı düşünülmemelidir. Oruç tutanlar, oruçlu oldukları süreçte yaşadıkları açlık hissi ile yoksul insanların durumlarını daha iyi anlar hale gelirler. Bu mübarek ayda yoksullar için yapılan yardımlar da artış gösterir. Oruç tutan insanlar, Allah tarafından kendilerine verilmiş olan çeşit çeşit nimetin kıymetini daha iyi anlarlar. Oruç tutanlar yalnızca yemeyi ve içmeyi bırakmazlar. Orucun tam olarak yerine getirilebilmesi için kişilerin elini, gözünü, kulağını, dilini ve diğer tüm uzuvlarını da günahlardan koruması gereklidir.

Haberin Devamı

Kadir Gecesi de bu ayın içinde yer alır. Bin aydan daha da hayırlı olan Kadir Gecesi’nde İslam dininin kutsal kitabı olan Kuran-ı Kerim indirilmeye başlanmıştır. Bu yıl Kadir Gecesi 21 Haziran 2017 Çarşamba tarihine denk gelmektedir.

İslam’ın beş şartı; kelime-i şehadet getirmek, namaz kılmak, hacca gitmek, zekat vermek ve oruç tutmaktır. Ramazan ayında tutulan oruçlar, İslam’ın beş şartından birisini oluşturur. Ramazan ayında özürsüz olarak oruç tutulmaması büyük günah sayılır. Eğer oruç tutmayan kişi bir mazerete sahipse, o kişi oruç tutmayınca günah olarak sayılmaz. Tutulacak oruçlar zamanında tutulmalıdır. Çünkü diğer aylarda tutulacak olan oruçlar Ramazan ayında tutulacak olan oruçlara eş değer değildir.

Ramazan ayında rahmet kapılarının açılmasıyla birlikte insanlar arasında da dayanışma ve yardımlaşma artar. Beraberlik ve birlik duygularının pekiştiği bu ayda insanların arasında saygı, sevgi, kardeşlik ve sabır daha çok güç kazanır.

Haberin Devamı

Ramazan, yaz aylarının sonunda ve güz aylarının başında yağan ve yerde bulunan tozların temizlenmesini sağlayan yağmur anlamına gelir. Yağan yağmurun yeryüzünü temizlediği gibi insanların işlemiş oldukları günahlar da Ramazan ayı sayesinde silinir ve süpürülür. Ramazan, güneş tarafından meydana getirilen şiddetli hararet karşısında taşların yanıp kızması anlamına da gelir. Oluşan bu kızgın yerlerde gezmek isteyen insanların ayaklarının yanmasına benzer bir durum olarak Ramazan ayı vesilesiyle müminlerin işlemiş olduğu günahlar yakılır ve yok edilir. Ramazan ayında insanlar diğer aylara kıyasla daha fazla ibadet etmeye çalışırlar. Yanlışlıklardan ve kötülüklerden uzakta kalmaya çalışılır. Evlerde ve camilerde insanlar bir araya gelir ve Kuran-ı Kerim okunur. Ramazan ayının sona ermesiyle de Kuran-ı Kerim baştan sona okunarak hatim edilmiş olur.

SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTULUR MU?

Ramazan ayında oruç tutacak insanlar sahura kalkarlar. Sahura kalkmamak günah olarak sayılmaz ama sahur vaktinde kalkılarak bir şeyler yenmesi sevaptır. Sahur yemeğinin bereketine ilişkin olarak peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır; ‘’Sahur yemeği yiyin zira sahur yemeğinde bereket var.’’ Sahur vaktinde yalnızca bir bardak su bile içilecek olsa kalkılması daha uygundur. Ayrıca sahur vakti kalkan insanlar bir şeyler yiyip içerek gün içerisinde tutacak oldukları oruç için hazırlanmış olurlar. Böylece daha fazla dayanıklılık kazanırlar. İbadet, dua ve zikir için zaman ayrılmış olur. Bu da insanların manevi olarak alacak oldukları payın daha fazla artmasını sağlar.

Haberin Devamı