Gazete Vatan Logo

Ramazan 26. gece namazı: Kadir gecesi namazı saat kaçta kılınır? Kadir gecesinde kaç rekat, nasıl namaz kılınır?

Ramazan’ın 26. Gecesi kılınacak namaz, Kadir gecesi olması nedeniyle de merak ediliyor. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini namaz ve dualarla ihya etmek isteyen vatandaşlar, Kadir gecesi namazı saat kaçta kılınır? Kadir gecesinde kaç rekat, nasıl namaz kılınır? Sorularına yanıt arıyor. Diyanet işleri Bakanlığı takvimine göre 19 Mayıs’ta, İmam Şarani’ye göre Ramazanın 16. Günü Cumartesi’yi 17 günü Pazar’a bağlayan gece idrak edilen Kadir gecesi namazı hakkında merak edilenler…

Ramazan 26. gece namazı: Kadir gecesi namazı saat kaçta kılınır? Kadir gecesinde kaç rekat, nasıl namaz kılınır?

Ramazan ayının 26. Gecesi dualarla, namazlarla idrak edilecek. On bir ayın sultanı Ramazan ayının 26. Gününü namazlarla, dualarla ihya etmek isteyenler bu gece idrak edilecek kadir gecesinde yapılacak ibadetleri araştırıyor. Peygamberimizin ‘’Bu gecede bir kimse her rekatında 1 Fatiha, 1 Âyetü’l-Kürsî ve 3 İhlâs-ı Şerif okuyarak iki rekat namaz kılsa, kıyâmet gününde o kimseye öyle bir tâc giydirilir ki, bütün mahlukların kılları adedince dil olsa o tâcın kıymetini tavsîf edemez [anlatamaz.]’’ diyerek duyurduğu kadir gecesi namazı hakkında merak edilenleri derledik. Kadir gecesi namazı saat kaçta kılınır? Kadir gecesinde kaç rekat, nasıl namaz kılınır? İşte Ramazan 26. gece namazı

KADİR GECESİNDE KAÇ REKAT, NASIL NAMAZ KILINIR?

Kadir Gecesi namazı 4 rekat veya 12 rekat olarak kılınır.

1. Rekatta: Fatiha ile 3 Kadir Suresi

2. Rekatta: Fatiha ile 3 İhlas Suresi

3. Rekatta: Fatiha ile 3 Kadir Suresi

4. Rekatta: Fatiha ile 3 İhlas Suresi

Kadir namazı kılınışı sırasında iki rekatta bir Tahiyata oturulur. Selamdan sonra 11 defa 'Allah-u Ekber ,Alah-u Ekber, Lailahe illlahu valahu ekber Allah-u Ekber velillahi hamd' denir. Bundan sonra 100 defa İşrah suresi 100 defa Kadir suresi okunur. Kadir gecesinde Tesbih Namazı da kılmalıdır.

Haberin Devamı

KADİR SURESİ

Bismillahirrahmânirrahîm…

İnna enzelnahü fiy leyletilkadr

Ve ma edrake ma leyletülkadr

Leyletülkadri hayrüm min elfi şehr

Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emr

Selamün hiye hatta matle'ılfecr

TÜRKÇE MEALİ

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla…

Biz o (Kur'ân)nu Kadir gecesinde indirdik.

Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin?

Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.

Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler.

O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.

KADİR GECESİ EDİLECEK DUALAR

Kadir Gecesi'nde özel olarak okunacak bir dua bulunmamakla birlikte, bu gecenin en aydınlatıcı bilgisi, Peygamber Efendimizin sözlerinin mazhar olduğu Hadis-i Şerif'tir.

Bu hadiste Resûl-i Ekrem’in Kadir gecesinde, “Allahım! Sen affedicisin, affı seversin, beni de affet!” şeklinde dua edilmesini tavsiye ettiği belirtilir (Tirmizî, “Da?avât”, 84; İbn Mâce, “Du?â?”, 5).

Haberin Devamı

Bu gecede dilenirse Kuran-ı Kerim'in 97. suresi olan Kadir Suresi de okunabilir.

Mü’min, usul ve adabına uygun olarak dua ettiği zaman duası kabul olur ve bunun faydasını ve etkisini dünya ve ahirette görür. Yüce Allah, ayetlerde dua edenin duasını kabul edeceğini bildirmektedir:

“Kullarım, sana benden sorarlarsa (onlara söyle): Ben (onlara) yakınım. Dua eden, bana dua ettiği zaman onun duasına karşılık veririm. O hâlde onlar da bana karşılık versin (benim çağrıma uysun)lar, bana inansınlar ki, doğru yolu bulmuş olalar.” (Bakara, 2/186)

“Orada (mihrapta) Zekeriyyâ, Rabbine; ‘Rabbim, bana katından temiz bir nesil ver. Sen duayı işitensin’ diye dua etmişti.” (Âl-i İmrân, 3/38)

“O’ndan mağfiret dileyin, sonra O’na tövbe edin! Çünkü Rabbim yakındır, (duaları) kabul edendir” (Hûd, 11/61)

TERAVİH NASIL KILINIR?

Haberin Devamı

Peygamberimiz (s.a.v.)’in Ramazan-ı Şerif ayında sürekli olarak kıldığı ve nadiren terk ettiği bir sünnet olan Teravih Namazı, yatsı ile vitir namazı arasında kılınır. 20 rekat olarak rivayet edilen teravih namazını Peygamber Efendimizin bazı zamanlarda 6-8 rekat olarak da kıldığı da nakledilmiştir. 4 rekatta bir selam verilerek (ikindi ve yatsının ilk sünneti gibi) kılınan teravih namazının ikişer rekat (öğle ve yatsının son sünneti gibi) olarak da kılınmasında da bir mahzur yoktur. Selam verildiğinde Salât-ı Ümmiye ve diğer Salevât-ı şerifeleri okuyarak kısa süreli beden dinlendirilebilir.