Gazete Vatan Logo

‘Putin ispat edemezse koltuğu bırakacak mı?’

Cumhurbaşkanı, Rusya’nın iddialarını yanıt verirken IŞİD’den petrol alanlara örnek olarak Suriyeli işadamı Haswani’yi örnek gösterdi. Erdoğan: “Petrol aldığımızı ispat edemez ise Putin koltuğu bırakacak mı?”

‘Putin ispat edemezse koltuğu bırakacak mı?’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Türk-İş 22. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Rusya’nın IŞİD ile petrol ticareti yapıldığı yönündeki iddialarına yanıt verirken, Devlet Başkanı Vladimir Putin’e tepkisini yineledi. Rusya’yı iddialarını ispat etmeye çağıran Erdoğan özetle şöyle konuştu:

‘Putin’le çok konuştum’

“Rusya Suriye’de ne arıyor? Neymiş, Birleşmiş Milletler’in kendilerine verdiği böyle bir yetki var. Neymiş o yetki? Eğer o ülkenin yönetimi davet ederse gidilirmiş. Oraya gitmek mecburiyetinde değilsiniz. 380 bin insanı öldüren katil Esed’in davetine icabet etmeye mecbur değilsiniz. O gayri meşru bir yönetimdir. Meşru değildir. Bunu görmek durumundasınız. Bunu sayın Putin ile çok konuştum. Suriye’de bunları kullanabilecek meşru bir yönetim yoktur. Esed rejimi, ülkenin çok küçük bir kısmındaki hakimiyeti ile böyle bir iddiada bulunamaz. Şu anda yüzde 14’lük bir hakimiyeti var. Bizim için meşru muhatap Suriye halkıdır. Onları temsil eden ülkenin de önemli bir bölümüne hakim olan ılımlı muhaliflerdir.”

Haberin Devamı

‘Rusya da inanmıyor’

“DEAŞ rejimden beslenmektedir. Rejim, ömrünü DEAŞ ile uzatmaktadır. Son günlerde Rusya’nın başını çektiği bir moda ortaya çıktı. Buna aslında Rusya da inanmıyor. Önce inanıyor sonra başkalarını inandırmaya gayret ediyor. Nedir o? Türkiye DEAŞ’tan petrol alıyor. Paris’teki iklim zirvesinde de liderlerle yaptığım toplantılarda bunları söyledim. Türkiye Cumhuriyeti’nin DEAŞ’tan petrol aldığını belgelerle Rusya ispat etmeye mecburdur. Aksi takdirde bu bir iftiradır. Eğer ispat ederse ben cumhurbaşkanlığı makamında durmam. Ama ispat edemezse kendisi de makamını, koltuğunu bırakır mı? Bu önemli.”

İran’a da tepki

“Hele hele ailemi bu işe karıştırmak, o bu işin çok daha ahlaki olmayan bir yanıdır ki bunu daha önce İran televizyonları yaptı. Devlet Başkanı ile konuştum, dedim ki ‘Bak çok büyük bir yanlışın içindesiniz, bu böyle devam ederse bunun karşısı çok ağır olur, bedelini siz İran olarak çok ağır ödersiniz’. On gün filan sürdü, daha sonra sitelerinden kaldırdılar. Niye, çünkü iftira, yalan, takiye üzerine kurulu sistemler bu işi daha çok kullanıyor.”

Haberin Devamı

‘Türkiye kazandıran ülke’

“Bu millet aç kalır, açıkta kalır ama asla istiklalinden vazgeçmez. Sokullu Paşa, İnebahtı Savaşı ile ilgili, ‘Biz Kıbrıs’ı almakla sizin kolunuzu kestik, sizse İnebahtı’nda bizim sakalımızı traş ettiniz’ diyor. Kesilen kol yerine gelmez ama sakal daha gür olarak çıkar. Türkiye, bugün de kendisine dost olanlara kazandıran, husumet besleyenlere kaybettiren konumdadır.”

Doğu için 1300 lira uyarısı

Erdoğan, asgari ücretin tanımlanmasının önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bin 300 liranın altında hiçbir işveren yanında çalıştırdığına ücret ödeyemez. En az vermesi gereken rakam nedir? Bin 300 liradır. İster batıda olsun, ister doğuda olsun her yerde bunu vermek durumundadır. ‘Efendim Güneydoğu’da, Doğu’da geçim şartları daha kolay, dolayısıyla 600 liraya, 700 liraya da burada çalışan var’ diyemezsin, bin 300 lira vereceksin.”

Yeni anayasa için çağrı

Haberin Devamı

“Türkiye’nin ihtiyacı olan anayasaya kavuşmasını da engelliyorlar. Bu tavırlarından ötürü her seçimde milletimizin karşısında mahcup olmalarına rağmen inatlardan vazgeçilmiyor. Mesele üzüm mü yiyeceğiz, bağcıyı mı döveceğiz? Gelin milletçe bu üzümü yiyelim. Anayasamızı yapalım. Bir darbe anayasası ile değil milletin anayasası ile geleceğe yürüyelim. Yeni anayasa meselesi tam anlamıyla aslında bir memleket meselesidir. Yeni anayasanın altında imzası olan herkese inanıyorum ki şeref kazandırır. Gelin bu şeref bu mecliste görev alan milletvekillerine ait olsun. Gelin bu yeni anayasa ile taçlandıralım.”

Rusya pasaportlu Haswani!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 Kasım 2015’te ABD Hazine Bakanlığı tarafından yayınlanan listede yer alan ve IŞİD’den Esad rejimine petrol aldığı belirtilen isme dikkat çekti: “Türkiye’nin petrol, doğalgaz aldığı yerler bellidir. Birinci sırada Rusya, ikinci sırada İran... Haa kim alıyor onu da söyleyeyim; hem Rus pasaportu sahibi hem de Suriyeli olan George Haswani bu işin en büyük tüccarıdır. DEAŞ’ten petrolü alıyor, hem rejime satıyor hem de uluslararası belli bu işi yapan camiaya satıyor. En son ABD Hazine Bakanlığı belgelerle bunu açıkladı.

Haberin Devamı

Şampiyon petrol tüccarı!

Erdoğan, Haswani’nin yanı sıra, “Bir de meşhur Rusların satranç ustası var, o da bu yarışın içerisinde o da petrol tüccarlığını yapıyor.

Elimizde belgelerimiz var, açıklamaya başladık, açıklayacağız” ifadesini kullandı. Erdoğan’ın kastettiği ismin, eski Dünya Satranç Federasyonu Başkanı Kırsan Ilyumzhinov olduğu belirtiliyor.