Gazete Vatan Logo

Plaka üzerinden trafik cezası sorgulama işlemi

Trafiğe çıkan kişileri yakından ilgilendiren trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi internet üzerinden kolayca yapılmaktadır. Hem Emniyet Genel Müdürlüğü resmi sitesi üzerinden hem de Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan bu uygulama sayesinde trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemlerini gerçekleştirmek isteyen herkes bu hizmete 7 gün 24 saat boyunca ulaşabilir.

Plaka üzerinden trafik cezası sorgulama işlemi

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemlerini gerçekleştirmek isteyen tüm kişilerin yapması gereken iki farklı fakat temelde aynı işlem vardır. Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi üzerinden gerçekleştirilebileceği gibi aynı zamanda GİB yani Gelir İdaresi Başkanlığı internet vergi dairesi üzerinden de gerçekleştirilebilmektedir.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

TRAFİK CEZASI ÖDEMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZALARI HAKKINDA

Günümüzde herhangi bir ülkenin herhangi bir şehrinin herhangi bir bölgesinde sürekli olarak kazalar meydana gelmektedir. Elbette ülkemizde de bu tür kazalara sıklıkla rastlanmaktadır. Trafik gibi bir türlü çözülemeyen problemin olduğu ülkemizde de karşımıza trafik kazaları, trafik cezaları ve trafik cezası ödeme gibi kavramların sıklıkla çıktığını görürüz.

Ülkemizde meydana gelen kazaların ortaya çıkmasının yüzlerce sebebi olabilir. Ortaya çıkan bu kazalarda kimi zaman aracı süren şoförler haksız olsa da bazı zamanlarda yanlış bir ışıkta karşıdan karşıya geçmeyen bir yaya ya da bir bisiklet sürücüsü haksız olan taraf olabilir. Bunun yanında hayatımızda masum bir yere sahip olan kedi ve köpek gibi hayvanların da çeşitli kazalara yol açtığını görmemiz mümkündür.

Kazaların ortaya çıkmasının birçok farklı sebebi olabileceğinden bahsetmiştik. Bazı özel yollarda, kimi şehir içi yollarında, otoban gibi yollarda ya da sokak araları gibi yerlerde aşılmaması yani geçilmemesi gereken hız sınırları vardır. Bazı yerlerde ise hızlı bir araç akışının olduğu yollarda belirli bir hız limitinin altına inilmesi yasaklanmıştır. İşte bu tür hız limitlerini aşağı ya da yukarı bir şekilde bozan kişilerin çeşitli kazalara yol açtığı görülmektedir. Bunun yanında kimi araçların bazı yollara çıkması yasaklanmıştır. Bu tür araçlar genellikle ağır yük taşıyan tır gibi geniş ve büyük araçlardır. Kimi yollardan geçmek için belirli bir miktarda ücret ödemeniz gerekir. Bu tür yollardan geçerken ücret ödememek için hızlı bir şekilde sıyrılmak isteyen kişilerin de çeşitli kazalara yol açtığı görülmektedir. Park edilmemesi gereken yere park eden, yanlış trafik ışığında geçiş yapan, yayaların yaya yollarından geçmesine müsaade etmeyen, ehliyeti olmamasına rağmen araç süren, çeşitli trafik levhalarına ya da kurallarına uymadığı için çeşitli kazalara yol açan birçok kişi bulunmaktadır. Elbette bu tür kural ihlalleri sonucunda ortaya da kişilerin ödemesi gereken trafik cezaları çıkmaktadır.

2017 YILI İÇİN TRAFİK CEZALARI

Her yıl değişen trafik cezası için ödenecek meblağlar önümüzdeki yıl içinde belirlenmiştir. Gelecek yılda yapılan kaza ve kural ihlalleri ile alakalı olarak araç sahiplerinin ya da sürücülerin ödemesi gereken trafik cezaları ve ehliyetlerinden düşülecek olan çeşitli ceza puanları bulunmaktadır.
Bu konu hakkında birkaç örnek vermek gerekirse örneğin 2017 yılında kırmızı ışıkta geçen bir aracın ödemesi gereken tutar 207 Türk lirası iken aynı zamanda ehliyet cezası olarak da on puan hanesine yazılacaktır. Bu bir yana emniyet kemerini takmadan yola koyulan biri toplamda 96 Türk lirası ceza ödeyecekken aynı zamanda bu kişinin ehliyetine yazılacak olan ceza puanı 15’tir. Radar cihazını tespit eden bir cihaza sahip olan araçların ödemesi gereken tutar 1134 Türk lirası olmakla birlikte bu tür bir cihaza sahip olan kişilerin bunun karşılığında ehliyetlerine yazılacak olan ceza puanı 20’dir. Ehliyeti olmayan ya da olmasına rağmen polise göstermemek için direnen kişilerin 2017 yılında ödeyecekleri tutar 1765 Türk lirası gibi yüksek bir fiyat iken aynı zamanda ehliyetlerine yazılacak olan ceza puanı 5’tir.

Bu ve bunun gibi birçok farklı trafik cezası ve ehliyet ceza puanı yer almaktadır. 2017 için belirlenmiş olan bu tutar ve puanları detaylı bir şekilde incelemek için internet üzerinden bu konu ile ilgili aramalar yapabilirsiniz.

2017 yılında çeşitli sebeplerden dolayı araç sahiplerine ya da sürücülerine kesilen trafik cezalarını 15 gün içinde ödeyen kişiler yüzde 25 indirim alacaklardır.

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?

Trafik cezası sorgulama işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü resmi sitesi üzerinden “Trafik Cezası ve Otopark Sorgula” ekranı üzerinden gerçekleştirilmektedir. Gerekli bilgileri giren kişiler trafik cezalarını sorgulayabilir ve ödeme bilgilerine ulaşabilirler. İsim, soy isim, doğum tarihi ve T. C. Kimlik numarası bilgilerini giren kişiler bu bilgilere ulaşabilirler.

Aynı zamanda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından İnternet Vergi Dairesi kapsamında aynı işlem gerçekleştirilebilmektedir. Bu site üzerinden gerçekleştirilecek olan trafik ceza sorgulama işlemlerinin yanı sıra bu cezaların ödemeleri için 02:00 ile 22:00 saatleri uygulanabilmektedir.
Ayrıca bu işlemler için başvuru yapmanıza ya da üye olmanız gerek olmadığı gibi herhangi bir şifre girmenize de gerek yoktur.

Haberin Devamı