Gazete Vatan Logo

PKK kalıcı olamaz!

PKK’nın Suriye’deki kolunun 6 kenti ele geçirmesi Türkiye’de alarm zillerinin çalmasına neden oldu

Uzmanlara göre PKK’nın bölgede otonom bir yapı kurması zor. Çünkü Özgür Suriye Ordusu buna izin vermez. Uzmanlar Kürtlere özerkliğin Suriye muhalefetinin kırmızı çizgisi olduğunu belirtiyor.

- Oytun Orhan (ORSAM Suriye Uzmanı): Suriye sınırındaki PKK otoritesinin kalıcı hale gelmesi Türkiye açısından tam bir felaket senaryosu. Türkiye’nin iç güvenlik sorunlarının büyümesi ve Ortadoğu’yla bağlantısının kopması demek. Ancak PKK otoritesinin kalıcı olması çok düşük bir ihtimal. PKK’nın hakimiyetinin nedeni Şam ve Halep’teki sıkıntılar yüzünden Suriye Ordusu’nun güçlerini bölgeden çekmesi. Kürtler arasındaki tek silahlı milis grup olan PYD iktidarını orduyla çatışarak kurmadı. Kuzey Suriye’de Kürtler çok ince bir hat üzerinde yaşıyor. Halep ve Haseke vilayetlerinde çoğunluk değiller ve coğrafi olarak kopuklar. PKK rejimi desteklediği için ilişkileri de sorunlu. Rejimle savaşacak güce ulaşmış Özgür Suriye Ordusu, PYD’nin otoritesine yaşam hakkı tanımaz. PYD bölgede sorun çıkarır, istikrarsızlık yaratır ama yerleşik bir orduyla mücadele edecek gücü yok.

- Ufuk Ulutaş (SETA Ortadoğu Uzmanı): Türkiye’de yaratılan ve Suriye’de Irak’takine benzer bir Kürt devleti kurulacağına dair bir korku olası değil. Suriye Kürtleri’nin geneline baktığınızda PYD küçük bir grup. Avantajları Esad’ın desteğiyle silahlanmaları. Sıradan Suriyeliler silahlanmış PYD’yi karşısına almak istemiyor. PKK çatışma bittiğinde avantajlarını yitireceği ve bölgenin ekonomik devamlılığı olmadığı için iktidarını sürdüremez. PYD Afrin’de güçlü. Kamışlı ve Haseke’de ise PKK’yı sevmeyen ama çekinen Kürtler çoğunlukta. Kurdwatch’ın raporladığı Suriyeli Kürtlere yapılan insan hakkı ihlallerinin 10’undan 8’i PYD’nin zulmü. Suriyeli Kürtlerin çoğunluğu özerklik peşinde değil. PKK bölgeden Türkiye’ye giriş yapar ve saldırırsa, Türkiye Irak’ta yaptığının aynısını yapar. Kürtlere otonom ya da özel bir bölge verilmesi Suriye muhalefetinin islamcısından, laikine, milliyetçisine kadar bütün kesimlerinin kırmızı çizgisidir.

- PKK’nın eski yöneticisi Nizamettin Taş: Kürtlerin kazanımlarını yok etmek isteyen her gücün bu zeminden istifade etmek için yapamayacağı fedakarlık yoktur. Terörist kategorisinde görülen PYD’ye hiçbir gücün Kürtlerin yönetimini tek başına devretmeyeceğini bilmek zorundayız. PYD’nin gücü ne olursa olsun tek başına iktidar olamayacağını ve buna kalkıştığı andan itibaren felaketin kapılarını ardına dek açacağını bilerek hareket edeceğini umuyoruz.”

Haberin Devamı