Gazete Vatan Logo

‘Pandora’nın kutusundan kumpas mı çıktı?

‘Pandora’nın kutusundan kumpas mı çıktı?

Donanma Komutanı Kösele dahil 316 askerin yargılandığı ‘casusluk’ davasında bugün duruşma var. ‘Pandora’ isimli veri tabanında adının geçtiği ‘belge’ nedeniyle yargılanan Kösele “Adım ne maksatla yazıldı bilmiyorum” diyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri teamüllerine göre 2015 yılında oramiralliğe terfi ederek, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı koltuğuna oturması beklenen Donanma Komutanı Kora. Veysel Kösele ile 316 muvazzaf ve emekli askerin yargılandığı İzmir’deki ‘askeri casusluk davası’ bugün Bayraklı Adliyesi’nde görülecek.



1 hafta tutuklu kaldı

Donanma Komutanı Kora. Veysel Kösele, Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevini yürütürken, dava kapsamında 14 Eylül 2012’de tutuklandı. Kösele, ‘Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme’ ve ‘Suç örgütüne üye olmak’ suçlarından tutuklanmıştı. Bu gelişme sonrasında Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel’in Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’i arayarak, “Benim hemen altımdaki komutan tutuklandı. Bu durumda benim de istifa etmem gerek, bu görevi sürdürmem olanaksız” dediği,Özel’in de önce dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i aradığı, sonrasında da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü iddia edilmişti.

Hakkında 2-6 yıl hapis cezası istenen Kösele bir hafta sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Operasyonda bir sanıkta ele geçirildiği belirtilen ‘Pandora’ adlı veri tabanında, ‘Koordinatör/Safiye Köten/Veysel Kösele’ başlığında 6 belge bulunduğu öne sürülmüştü. Kösele, belgeleri suç örgütünün veri tabanına kayıt etmediğini, kendisiyle hiçbir ilgisinin bulunmadığını söyledi.

Örgütün arşivi

Askeri casusluk advası, aramalarda ele geçirilen ‘Pandora’ isimil veri tabanı üzerine oturtuldu. Safiye K. isimli örgüt üyesinde ele geçirilen Pandora isimli veri tabanında, Veysel K. hakkında, “Güney Görev Harekatı Direktifi, Ege ve Doğa Akdeniz’de harekat yapacak, Aksaz’da konuşlanacak Güney Grup Komutanlığı’nın icra edeceği harekat faaliyetlerine ilişkin esasları belirlemektir. Bu belge özellikle Yunanistan ve GKRY için çok değer taşır. Veysel K.’nın arşivinden önemli belgeler, DZKK gizli belgeleri” ifadeleri yer aldı. İddianamede, örgütün eskort kadınlar aracılığıyla gizli askeri bilgileri ele geçirdiği öne sürülüyor.

YAŞ’a katılmıştı

Kora. Kösele, Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Bülent Bostanoğlu’ndan sonra ikinci adam. Kösele, geçen yılki ağustos Yüksek Askeri Şura toplantısında Oramiral Nusret Güner’in istifasıyla boşalan Donanma Komutanlığı’na atanmıştı. Geçen 28 Kasım’da gerçekleşen Kış Şurası’nda da bir ilk yaşanmış, tutuksuz yargılan Kösele, YAŞ’a katılmıştı.

‘Tek elden dijital delil üretilmiş’

CHP’nin davayla ilgili raporunda şu tespitler yer almıştı: “Evlere yapılan aramalar sırasında aynı ebat siyah poşet ve içinden ikisinin de hard diskinin aynı marka ve aynı modelde olması oldukça dikkate değer bulunmuştur. Bu hard disklerin Türkiye’ye ne zaman girdiği, hangi bayi tarafından satıldığı, seri numaralarının incelenip incelememesi gibi sanıkların lehine sayılabilecek bu delillerin toplanmamış olması dikkatimizi çekmiştir. Bu durum; sanık ve avukatlarının, iddianamenin savcılık dışı mercilerce hazırlanıp dijital delillerin tek elden imal edildiği ve savcılığa bir bütün halinde ve bir senaryo dahilinde teslim edildiği şüphelerini güçlendirmektedir.”

Haberin Devamı