Gazete Vatan Logo

OYAK'ta telekulak iddiası!

Danıştay baskınını karartmakla suçlanan OYAK Güvenlik'in kurduğu telekulak üssü ile büyük holding ve bankaları yakın takibe aldığı iddia edildi.

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, kanlı Danıştay cinayetinde OYAK Güvenlik'in kamera kayıtlarını sildiği iddiaları üzerine yürüttüğü soruşturmada şok bir iddia ortaya atıldı. Eski bir OYAK çalışanın itirafları ve ele geçirilen belgeler, OYAK'ta telekulak üssü kurulduğunu ortaya çıkardı. OYAK Güvenlik içinde kurulan telekulak biriminin Koç, Sabancı, Doğuş Holding gibi büyük şirketler ile aralarında İş Bankası'nın da bulunduğu bankaların yöneticilerini dinlediği iddia edildi. Birimi kuran dönemin OYAK Güvenlik Genel Müdürü Orhan Çoban ve beş şüpheli hakkında yeni bir soruşturma başlatıldı.

Yenişafak gazetesinin iddialarına göre, Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, OYAK Güvenlik Müdürü Orhan Çoban'ın da aralarında bulunduğu dokuz kişinin tutuklandığı 'Danıştay cinayetinde delil karartma' soruşturmasını derinleştiren İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, kurumda yasadışı dinleme yapıldığını tespit etti. Savcılık, soruşturmada ifade veren eski bir OYAK çalışanın itirafları ve ele geçirilen delillerle altı şüpheli hakkında yeni soruşturma başlattı.

'DANIŞTAY'DAN TELEKULAK ÇIKTI İDDİASI

TÜBİTAK 2010 yılında Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği raporda Danıştay saldırısını kaydeden OYAK Güvenlik'e ait kameraların karartıldığını ve görüntülerin silindiğini bildirmişti. Bu rapor üzerine, Ergenekon'la birleştirilen Danıştay saldırısıyla ilgili ayrı bir soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, OYAK Güvenlik Şirketi'nin İstanbul ve Ankara şubelerinde arama yapmış ve gözaltına alınan şüphelilerden dokuzunu tutuklatmıştı. Savcılığın soruşturmayı derinleştirmesi üzerine, iddilara göre Danıştay saldırısında delilleri karartmakla suçlanan şüphelilerin yasadışı dinleme faaliyetleri de deşifre oldu.

DOSYAYA ANKARA BAKIYOR

Savcılık, büyük holding ve bankaların yöneticilerini dinleyerek 'sanayi casusluğu' yaptığı tespit edilen OYAK Güvenlik çalışanları hakkında yeni bir soruşturma başlattı. Ancak olay yeri Ankara olduğu için görevsizlik kararı vererek dosyayı Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne gönderdi. Ankara'da yürütülen soruşturmada ise OYAK Güvenlik'te Genel Müdür Orhan Çoban şirket bünyesinde telekulak birimi kurarak 'sanayi casusluğu' ve yasadışı dinleme faaliyeti yürüttüğü belirlendi.

HOLDİNGLERE OYAK KISKACI

Şüpheliler Çoban ve beş OYAK çalışanıyla ilgili soruşturma dosyasına giren belgelere göre, OYAK Güvenlik'in yıllarca dev şirketleri ve bankaları yasadışı yollarla dinlediği tespit edildi. Bu şirketlerin başında Koç Holding, Sabancı Holding ve Doğuş Holding'in (Ayhan Şahenk) geldiği belirlendi. OYAK Güvenlik Şirketi bünyesinde kurulan telekulak biriminin büyük holdinglerin yanısıra Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Garanti Bankası ve Yapı Kredi Bankası'nın aralarında bulunduğu birçok banka yöneticisi ile bazı holding patronlarını dinlediği belirlendi. Borsacıları da dinleyen 'telekulak' biriminin elde ettiği ticari sırların, ekonomik çıkar sağlamak için kullanıldığı tespit edildi. OYAK içindeki yapılanmanın bu yöntemle milyarlarca dolarlık ekonomik kazanç sağladığı iddia edildi.

KİŞİSEL BİLGİLERLE ŞANTAJ

Soruşturmada, Danıştay'da karartma soruşturmasında tutuklanan emekli Kurmay Albay Orhan Çoban'ın kurduğu dinleme ve izleme biriminin Türkiye'deki büyük şirket, banka ve yöneticilerin kişisel hayatına yönelik bilgi ve belge de topladıkları belirlendi. Holding ve şirketlerin yöneticilerini yıllarca yasadışı yollardan izleyip dinleyen Çoban ve ekibinin, elde ettiği bilgileri şantaj amaçlı kullandığı da belirlendi.

DİNLEME CİHAZLARI

Sanayi casusluğu soruşturmasında, OYAK'taki telekulak birimini 2000 yılında 'Danıştay'ta delilleri karartma soruşturması'nda tutuklanan Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan emekli Kurmay Albay Orhan Çoban'ın kurduğu tespit edildi. Telekulak birimi için, 2000 yılının hemen başında cep telefonu dinleme-izleme ve elektronik yazışmaların takibi için cihaz satın almak amacıyla ABD'de bir dizi temaslarda bulunduğu da iddialar arasında.. Bu kapsamda Amerikan Merkezi Haberalma Örgütü (CIA) ile çalışan bazı teknoloji şirketleriyle Virginia'da görüşmeler yapıldığı, hemen ardından cihazlar satın alınarak Türkiye'ye getirildiği ileri sürüldü. İddialara göre 2000-2003 arasında OYAK Güvenlik'in milyonlarca dolarlık dinleme ve izleme cihazı satın aldığı belirtildi.

Haberin Devamı