Gazete Vatan Logo

ÖSS ve LGS öncesi öneriler

Adana İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Lise Giriş Sınavı (LGS) öncesi velilerden sınava gereğinden fazla değer vererek çocukta şiddetli kaygı ve korku oluşturmamalarını isteyerek, "Çıkacak sonucu her şartta kabul ettiğini söyleyip onların güvenini arttırın

Çünkü başarının arkasında öğrencinin zihinsel performansı kadar sosyal ve duygusal yönü de önemlidir" dedi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Gülsar, Adana'da, 65 bin lise mezunu ve lise son sınıf öğrencinin ÖSS' de başarılı olabilmesi için yoğun çaba içinde olduklarını ve bu doğrultuda 250 uzman desteğiyle her lise ve dershanede öğrenci danışma merkezleri oluşturduklarını söyledi. Bu merkezlerde, öğrencilerin ÖSS başarısı ve daha sağlıklı tercih yapmaları konusunda tüm sorunlarına çözüm bulmaya çalıştıklarını belirten Gülsar, başarının arkasında sadece öğrencinin zihinsel performansının yer almadığını; duygusal ve sosyal yönden sınava hazır oluşluk düzeyinin de en az zihinsel performans kadar etkili olduğunu kaydetti.

İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, açıklamasında sınav öncesi velilere şu önerilerde bulundu:
- Çocuğun sınavdaki başarısının gelecekteki mutluluğunun tek ölçüsü olarak gördüğünü, doğrudan yada dolaylı yönden hissettirmeyin.
- Sınavda göstereceği başarının çocuğunuzun kişilik değerleri olmadığını söyleyerek, ona koşulsuz kabul gösterisinde bulunarak güvenini arttırma yoluna gidiniz.
- Sınavda zihinsel yönden en üst düzeyde performans göstermeleri için uygun teknik yöntemleri öğrenmeleri konusunda onlara her türlü yardımı yapınız.
- Sınava hazırlanan öğrencinin yaşayacağı iştahsızlık, uykusuzluk ve gerginlik gibi sorunlar işini güçleştireceği için bu konularda tedbirli olun.
- Sınava gereğinden fazla değer verip de çocukta şiddetli kaygı ve korku oluşmasını engelleyiniz.
- Sınavın geçilmesi gereken bir engel değil, eğitim hayatının bir parçası olduğunu kavratınız.
- Çocuğunuzu her şeyden önce sınava hazırlanan bir robot gibi düşünmekten vazgeçip, onun da duygu ve düşünceleri olduğunu sık sık hatırlayıp koşulsuz kabul gösterdiğinizin anlaşılmasını sağlayın.
- Sınav sonrasında çıkacak sonuç ne olursa olsun bu durumun çocuğunuzun bir parçası olarak gördüğünüzü hissettirin.
- Çıkacak sonucu her şartta kabul ettiğinizi gösterin.
- Sınav sonrasında karar verme aşamasında son sözün çocuğunuza ait olduğunu unutmayın.
- Anne baba olarak hayattan beklentilerinizi çocuğunuzun sınavda gösterdiği performans üzerinden gerçekleştirme yoluna gitmeyin.

Haberin Devamı