Gazete Vatan Logo

‘Onu Poyrazköy davası öldürdü!’

Somali’de vurulan SAT’çının eşi yıkıldı

‘Onu Poyrazköy davası öldürdü!’

Somali’de THY personelini taşıyan servis aracına yapılan saldırıda hayatını kaybeden Güvenlik Şefi, eski SAT’çı Saadettin Doğan’ın eşi, “Poyrazköy davası olmasa eşim Somali’ye gitmezdi” diye isyan etti.

THY’nin Somali’de güvenlik hizmeti aldığı Çetin Güvenlik şirketinin şefi Deniz Astsubay Başçavuş Sadettin Doğan (42), önceki gün THY Mogadişu Pazarlama Şefi Müslüm Aydın’la Türk Büyükelçiliği’ne giderken kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğradı. Vücuduna dört kurşun gelen Doğan, Deva Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı ama kurtarılamadı. Araçtaki Müslüm Aydın ise şans eseri yaralanmadı.



‘Haksızlıklara dayanamadı’

VATAN’a konuşan Saadettin Doğan’ın hemşire eşi Sabiha Doğan, kocasını ölüme götüren sürecin Poyrazköy Davası’yla başladığını söyledi: “Nereden geldiği belli olmayan ihbar mektuplarıyla davalar açıldı. Eşim de bu davaların kurbanlarındandı. Bu davanın tutarsızlıklarını kurmaca olduğunu biliyordu. Yaşanan hukuksuzluklara dayanamayarak erken emeklilik için dilekçe verdi.”

‘Ağustos’ta emekli olacaktı’

“Ancak yaşa takıldığı için emekli maaşı eşime bağlanmadı. O da ailesini geçindirmek için THY’de Güvenlik Şefi olarak işe başladı. Akabinde de görevi nedeniyle Mogadişu’ya gidip orada çalışmaya başladı. Hain bir saldırıyla da hayatını kaybetti. Poyrazköy davası eşimi ölüme adım adım götürdü. Sonu oldu. 15 yaşındaki oğlum Ulaş babasız kaldı. Eşim katledilmeseydi Ağustos’ta emekli olacak Türkiye’ye gelip oğluyla ve bizlerle hasret giderecekti.”



Araç zırhlı olsa ölmezdi...

Saadettin Doğan’ın cenazesini karşılamaya gelen SAS komandosu arkadaşı Birkan Öztürk, “Bana, büyükelçilikte işi olduğu, öğleden sonra 13.00-14.00 gibi dışarı çıktığı, bir aracın onu takip ettiği, trafik sıkışınca 5 el ateş edildiği ve 4’ünün Saadettin’e isabet ettiği söylendi. Araç zırhlı değilmiş. O anda işleri acil olduğu için zırhlı olmayan bir araçla çıkmışlar. Araç, zırhlı olsa yaşardı” dedi.

DAVANIN BİR NUMARASI: ‘Adım adım ölüme gitti’

Aynı davada Doğan ile birlikte yargılanan Emekli Binbaşı Levent Bektaş da şunları söyledi: “Bu dava Saadettin Doğan’ı ölüme adım adım götürdü. Davada arkadaşlarıyla yargılanmasına tepki amaçlı erken emekli oldu. Yaşa takılıp emekli olmayınca da ailesini geçindirmek için THY’de işe başladı. Önceki gün de ölüm haberini aldık. Çok üzgünüz.”



Çok sayıda önemli operasyona katıldı

1996 yılında Yunanistan ile Türkiye arasında yaşanan kriz sırasında Kardak kayalıklarına çıkan SAT timinde yer alan ekipte bulunan SAT Komandosu Deniz Kıdemli Başçavuş Saadettin Doğan, Poyrazköy Davası sanıklarındandı. Doğan’ın Ergenekon’a üyelik iddiasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyordu. Doğan, TSK’da görev yaptığı dönemde Çeçenlerin kaçırdığı Avrasya Feribotu operasyonunda ve 7 Ocak 1993 yılında Akdeniz’de 11 ton uyuşturucuyla ele geçirilen Lucky-S gemisine, baskın yapan Türk Sat komandolarının bulunduğu gurupta da yer almıştı.

Bugün toprağa verilecek

SAADETTİN Doğan’ın naaşı, dün akşam saat 17.30’da THY’ye ait ‘Aksaray’ uçağıyla İstanbul Atatürk Havalimanı’na getirildi. Gözyaşları arasında kardeşi Cem ve arkadaşları tarafından alınan naaşı GATA’ya götürüldü. Doğan’ın cenazesi bugün İstanbul Selimiye Camii’nde öğle namazından sonra kılınacak cenaze namazının ardından Çengelköy Mezarlığı’nda toprağa verilecek.



Uğur’un katilleri de bulunmadı

Somali’de THY’ye güvenlik hizmeti sağlayan şirketin aracına düzenlenen saldırıda THY güvenlik şefi Saadettin Doğan’ın hayatını kaybetmesi 6 ay önce Libya’da katledilen THY muhasebe şefi Uğur Tezcan’ın ailesinin acılarını tazeledi. Libya’da Filistin’li iki saldırgan tarafından demir çubuklarla öldürülen Tezcan’ın ailesi oğullarının katilinin bulunmaması nedeniyle tepkili. Doğan’ın saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından VATAN’a konuşan Tazcan ailesi,”Bize verilen sözler tutulmadı. Uğur’un katilleri elini kolunu sallayarak geziyor. Bizim oğlumuzun kanı yerde kaldı. Umarım Saadettin Doğan’ın kanı yerde kalmaz” dedi.

Haberin Devamı