Gazete Vatan Logo

Önce Ata’ya, sonra mezara

Önce Ata’ya, sonra mezara

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Balyoz Davası’nda “hak ihlali yapıldığı” yönündeki kararının ardından, önceki gün tahliyeleri gerçekleşen askerler, dün ilk iş olarak önce Anıtkabir’i ziyaret etti. Sivil kıyafetleriyle Anıtkabir’e gelen askerleri, vatandaşlar Aslanlı Yol’da alkışlayarak karşıladı. Aileleri ile birlikte ellerinde Türk bayraklarıyla mozoleye ulaşan askerler, burada Atatürk’ün huzurunda 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Bu sırada vatandaşlar prosedürde olmamasına rağmen İstiklal Marşı’nı okumaya başlayınca, askerler de onlara eşlik etti.

‘Unutmayacağız’

Toplu fotoğraf çektiren askerler, ardından da geçtiğimiz nisanda Mamak Askeri Cezaevi’nde geçirdiği beyin kanaması sonucu yaşamını yitiren Balyoz hükümlüsü Deniz Kurmay Albay Murat Özenalp ile “Amirallere Suikast” soruşturması kapsamında tutuklandıktan sonra serbest bırakılan ve 19 Aralık 2009’da evinin banyosunda ölü bulunan Ali Tatar’ın mezarını ziyaret etti. Eşini tahliye kararlarından kısa süre önce kaybeden Albay Özenalp’in eşi Sema Özenalp tahliye kararını duyunca sevindiğini belirterek, “3 yıldır bugünün hayalini kuruyorduk. Ama hepimizin hayalleri yarım kaldı. Böyle bir günü bu şekilde yaşatmaya kimsenin hakkı yoktu ama böyle kalacak anılarımızda. Unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi.

Haberin Devamı

CHP’den ’iade-i itibar’ teklifi

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Balyoz davası kararının ardından Türk Silahlı Kuvvetlerinin komuta kademesinde tasfiye edilmiş subaylara iade-i itibar bulunmak için hazırladıkları yasa teklifini önümüzdeki hafta TBMM Başkanlığı’na sunacaklarını söyledi. Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz kararı ile yeniden yargılanmanın önünün açıldığını belirten ve bunun ’her şey’ demek olmadığını belirten Hamzaçebi, “Madem ki adil yargılanma kararının ihlal edildiği Anayasa Mahkemesi tarafından tespit edildi, o halde bu davanın başlangıçtaki hedefi olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin komuta kademesinin yeniden şekillendirilmesi hedefini ters yüz etmek gerekir. Komuta kademesinden tasfiye edilmiş subaylarımıza yeniden iade-i itibar bulunmak gerekir“ dedi.

Haberin Devamı