Gazete Vatan Logo

OHAL nedir, Olağanüstü Hal nasıl ve hangi durumlarda uygulanır? Ohal ilan edildi ne demek?

OHAL nedir, hangi durumlarda uygulanır? Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk hariç tüm bölgelerinde olağanüstü hal ilan edildiği duyuruldu. İşte OHAL ile ilgili merak edilenler…

OHAL nedir, Olağanüstü Hal nasıl ve hangi durumlarda uygulanır? Ohal ilan edildi ne demek?

Ukrayna'da olağanüstü hal ilan edildiği duyuruldu. Ukrayna Milli Güvenlik Konseyi, Donetsk ve Luhansk dışında ülkede 1 ay süreyle olağanüstü hal ilan etme kararı aldı. Güvenlik Konseyi'nin açıklamasında, sokağa çıkma yasağının gerekirse uygulanacağı ancak şu an uygulanmayacağı belirtildi. Güvenlik Konseyi yeni alınan kararlar kapsamında, 36 bin yedek askerin göreve çağırıldığını açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donbass Bölgesi’ndeki Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını kabul etmişti. Peki, OHAL nedir, Olağanüstü Hal nasıl ve hangi durumlarda uygulanır? Ohal ilan edildi ne demek?

OHAL nedir, Olağanüstü Hal hangi durumlarda ilan edilir?

Olağanüstü hal "Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde" ilan ediliyor.

Haberin Devamı

Olağanüstü hâl ya da kısa adıyla bilinen OHAL, olağanüstü bir yönetim düzeninin gerekli olduğu doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, ekonomik bunalım, kamu düzeni tehlike altına sokan yaygın şiddet vakaları gibi durumlarda başvurulan uygulamadır.