Gazete Vatan Logo

Oguş Ne Demek, Özellikleri Nelerdir? Tarihte Ve Türklerde Oguş Hangi Anlamlarda Kullanılır?

İslamiyet öncesi Türk Devletlerinde birçok farklı kelime bulunmaktadır. Bu kelimeler özellikle simgeledikleri yapı doğrultusunda önemli bir yere sahiptir. Özellikle söz konusu aile ve boy olduğu zaman daha da önemli hale geliyor. Bu kelimelerden biri olan oguş sözcüğü ise oymak şeklinde ifade edilmektedir. Bu doğrultuda farklı Türk devletlerinde sınıflandırma yapılır. Örneğin urug finali anlamına gelir, boy kabile, budun millet ve il ise devlet şeklinde sınıflandırılır. Bundan sonra ise gelen oguş kelimesi oymak şeklinde öne çıkar.

Oguş Ne Demek, Özellikleri Nelerdir? Tarihte Ve Türklerde Oguş Hangi Anlamlarda Kullanılır?

Oguş Ne Demek?

Eski Türk devletlerinde ulusun ayrıldığı birçok farklı bölüm yer alır. Bu bölümler devletin daha düzenli hale gelmesine olanak vermektedir. Bunlar içerisinde oymak özellikle çok bilinen sözlükler içerisinde yer alır. Oymak ise eski dönemlerde oguş olarak bilinmektedir. Devlet ve boy ile beraber milletin daha küçük yapısı olarak ön plana çıkar.

Eski zamanlarda devletin farklı bölgelerinde bölümler bulunur ve bu bölümler oymak olarak ifade edilirdi. Aynı zamanda Moğol dilinde büyük birlik kabinleri şeklinde ifade edildiğini söylemek mümkündür. Diğer yandan daha çok Orta Asya Türk devletlerinde yaygın olarak kullanılan bir kelimedir.

Oguş Özellikleri Nelerdir?

 Taşınmış olduğu birçok farklı özellik doğrultusunda oğuş kelimesi Eski Türk devletleri için büyük bir öneme sahiptir. Bu doğrultuda amacına uygun olarak eski dönemlerde değerlendirilmiş önemli sözcüklerden biridir.

- Genel anlamda aileyi temsil eden kelimeler içerisinde yer alır.

- Eski Türk devletinde tam olarak oymak anlamına gelmektedir.

Haberin Devamı

- Orta Asya'da bulunan Türklerin kullanmış olduğu kelimeler içerisinde bulunur.

- Uzun yıllar kullanılmış olan önemli kelimeler içerisinde yer alır.

- Aynı zamanda ne olacak üzerinden büyük birlik kavimleri olarak bilinir.

Taşınmış olduğu bu özellikler doğrultusunda oguş kelimesi Türkçe için önemli bir yere sahiptir. Özellikle Türk devletleri kapsamında farklı uygarlıklar üzerinden, çok fazla kullanmış ve tarihe geçmiş isimler içerisinde yer alır.

Tarihte Ve Türklerde Oguş Hangi Anlamlarda Kullanılır?

Tarih boyunca yüzlerce yıl farklı Türk uygarlıkları içerisinde değişik kelimeler öne çıktı. Bu kelimeler içerisinde özellikle aileyi ve Ulusu temsil eden sözcükler önemli bir yere sahiptir. Çünkü bu kelimeler kademeli bir şekilde devleti temsil ederek etkin bir düzen oluştur. Bu düzenlerden biri olarak ise oguş kelimesi ön plana çıkıyor. İşte bu kelime oymak anlamına gelir.

Oymak ise ulusun ayrıldığı bölümlerden biridir. Kavimler halinde yaşayan ve devletin farklı bölümlerinde çadırlar kuran kişiler olarak ifade edilirler. Hem tarihi açısından hem de Türkler konusundan önemli bir yere sahip olan kelimeler içerisinde olduğunu ifade etmek mümkün.

Haberin Devamı

Türklerde Oguş Kelimesinin Kullanımı

Orta Asya'dan başlamak suretiyle Anadolu'ya kadar birçok farklı Türk uygarlığı içerisinde oğuş kelimesi kullanılmıştır. Bu bağlamda Ulusun ayrıldığı bölümlerden biri olarak oguş kelimesi ön plana çıkar. Günümüze kadar gelmiş bu konuda oymak kelimesi ise oguş ile aynı anlama gelmektedir.

Ortak kültürü bulunan topluluk ve aşiret olarak ise genel anlamı ile oguş şeklinde ifade edilir. Uzun yıllar boyunca Türk toplulukları için bu konuda ele alınmış olan sözcükler içerisinde yer almaktadır.