Gazete Vatan Logo

Öğrencilerin örgütü değil ama...

Dört ayrı örgüte üye oldukları gerekçesiyle...

Dört ayrı örgüte üye oldukları gerekçesiyle yargılanan, ama “hangi örgüte üye oldukları” muamma kalan öğrenciler, hapis cezası aldı.

20 Ocak 2011 günü “karşıt görüşlü öğrencilere yönelik eylem planladıkları” iddiasıyla sol görüşlü 5 öğrenci, Demetevler Parkı’nda gözaltına alındı.

Üniversite öğrencileri Didem Ezgi Serap, Uğurcan Soybelli, Yusufcan Yıldırım, Ali Haydar Yıldız ve Rıdvan Akbaş’a “PKK /Kongra-Gel, MKP, DHKP/C, TKEP/L isimli, anayasal düzene yönelik yıkıcı faaliyetlerde bulunan terör örgütleri üyesi olmak” suçlamaları yöneltildi. Ancak hangi öğrencinin hangi örgüte üye olduğu belirtilmeyince, dava kamuoyunda “4 örgüt davası” olarak anıldı.

Örgüt delilleri

İddianamede bu suçlamalara delil olarak, “Deniz Gezmiş posteri, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan’ın ölüm yıldönümleri için hazırlanmış bildiri de gösterildi.

Tutuksuz yargılandılar

11 ay iddianamenin yazılmasını bekleyen ve bu süre içinde tutuklu kalan öğrenciler, 7 Aralık 2011’de Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada serbest bırakıldı. Mahkeme geçtiğimiz hafta karar verdi. Kararda, Uğurcan Soybelli ve Didem Ezgi Serap hakkında hangi örgüte üye oldukları tutanağa yazılmadan “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçundan 8’er yıl, Yusufcan Yıldırım ise hangi örgüte yardım ettiği belirtilemeden “terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezasıyla cezalandırıldı.

Haberin Devamı