Gazete Vatan Logo

Öcalan 'resmi müzakereci' değil

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Abdullah Öcalan’a resmi müzakereci statüsü verileceği iddialarını yalanlarken, çözüm sürecinin devam ettiğini ve 'Akil Adamlar Heyeti' ile görüşeceğini söyledi

Diyanet İşleri Başkanlığı bilgilendirme toplantısına katılan Başbakan Davutoğlu Diyanet İşleri BaşkanI Prof. Dr. Mehmet Görmez'le birlikte basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu şunları söyledi:

STATÜSÜ DEĞİŞMEDİ: (Öcalan'a resmi müzakereci statüsü verildiği iddiaları) Herhangi bir şekilde statü değişikliği gibi bahsettiğiniz tarzda haberlerin aslı yoktur. Gerçekle de bağdaşmaz. Resmi müzakereci vs gibi. Böyle bir şey söz konusu değil. Şu anda her şeyden önce toplumsal dokumuzun ve temsilcilerimizin bu süreci yeniden ve daha güçlü bir şekilde sahiplenmesi önemli. En kısa sürede netice alacak şekilde bu mekanizmaları işletmemiz önemli."

AKİL İNSANLAR: Çözüm sürecine ivme katmak bağlamında Akil Adamlar toplantısı için arkadaşlara talimat verdim. Benim de zaten planladığım bir görüşmeydi. Bu pazar birlikte görüşeceğiz. En önemli şey çözüm sürecinde psikolojik boyut. Son şiddet eylemleri ile bu psikolojiyi yok etmek istediler. Toplumsal duyarlılığın arttırılması için Akil İnsanlar Heyetine ihtiyacımız var. Son şiddet eylemleri bu

Haberin Devamı

sürece darbe vurmak istedi.

KAMU DÜZENİ SAĞLANACAK: Çözüm süreci kimseden izin almadan, irademizle başlattığımız süreçtir. Durdurma ya da yürütme konusunda kimsenin tutumuna bunu bağlı kılmayız. Kamu düzeni sağlanacak. Çözüm süreci devam edecek.

Askeri değil insani bölgeler

Davutoğlu, Türkiye’nin güvenli bölge talebi ve basında yer alan güvenli bölge ile ilgili haritalar hakkında da şu değerlendirmede bulundu: "Basında yer alan, bizim güvenli bölge tanımlamamızı sınırlayan, ya da ortaya koyan haritalar değil. Üretilmiş haritalardır. Bizim tarafımızdan ’harita böyledir’ diye bir tanımlama olmadı. ’Türkiye’ye dönük olarak mülteci akımlarının olduğu her yerde belli çizgilerde güvenli bölge ihtası gerekli olabilir’ dedim. ’Güvenli bölge insani bölgeler, askeri bölgeler değil de insani bölgeler olduğu bölgeler. Sivil akışlarının olduğu yerlerde sınırlamaya çalışın. Bu harita bizim tarafımızdan herhangi bir diplomatik müzakerede kullanılmış haritalar değil."

Haberin Devamı

'Gönüllü din görevlisi anlayışının yerleşmesi önem taşıyor’
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndaki brifingle ilgili bilgiler veren Davutoğlu, “Dini hizmetler bağlamında, atanmış din görevlisi kavramının yerine gönüllü görevini ifa eden ve aşkla görevini ifa eden, bir memur ya da bürokratik görevlinin ötesinde bu kültürel sürekliliği aşkla sağlayan bir din görevlisi anlayışının yerleşmesi önem taşıyor" dedi.