Gazete Vatan Logo

O reklamlar yasaklandı!

Televizyon yoluyla 'her derde deva' bitkisel ilaç diye tanıtılan ürün satışı resmen yasaklanıyor. Yeni yönetmelikle ürünün kullanılmaması halinde sağlığın olumsuz etkileneceği beyanına yer verilemeyecek. Gerçek dışı olarak, 'ilk kez', 'son kez', 'sınırlı satış', 'sadece tek bir seferde' gibi satış ifadeleri ile izleyici ürün satın almaya teşvik edilemeyecek.

Resmi Gazete'de yayınlanan, Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'e göre; Tele-alışveriş yayınlarında, herhangi bir ürünün sağlık beyanı ile ilaç gibi algılanmasına sebebiyet verecek ifadeler kullanılamayacak. Ürünün kullanılmaması halinde sağlığın olumsuz etkileneceği beyanlarına yer verilemeyecek.

Çocuklardan engellilere, alkolden diyet ürünlerine kadar geniş bir alanda yayınların düzenlenmesiyle ilgili yönetmeliğin, bitkisel ilaçlarla ilgili kısmı şöyle:

- Tele alışveriş yayın hizmeti ilkelerine göre, tüketicinin doğru tercihler yapabilmesini sağlamak için ürün veya hizmete ilişkin kesin bilgiler verileek. İzleyici yanılgıya düşürülemeyecek.

- Ürüne ait üretici firma ve üretim yeri bilgileri verilecek

- Gerçek dışı olarak 'ilk kez', 'son', 'sadece tek bir sefer', 'sınırlı satış', 'hepsi satılmak üzere-satıldı satılacak' gibi ifadelerle izleyici ürünü satın almaya teşvik edilemeyecek.

- Bilimsel ve istatistiki bilgiler çarpıtılamaz. Klinik test ya da ürünün performansına dair test sonuçları, bu sonuçların resmi bir kurum tarafından onaylanmış veya akademik ve bilimsel dergi gibi yerlerde yayınlanmış olması şartıyla sınırlı olarak verilebilecek.

- Herhangi bir ürünün sağlık beyanı ile ilaç gibi algılanmasına sebebiyet verecek ifadeler kullanılamaz. Gıda takviyesi niteliğindeki ürünlere ilişkin her çeşit memnuniyet ve teşekkür yazısı anlatan ifade ve görsel sunumlar kullanılamayacak.

- Ürünün kullanılmaması halinde sağlığın olumsuz etkileneceği beyanlarına yer verilemeyecek.

Haberin Devamı