Gazete Vatan Logo

Niğde'de 5.3 büyüklüğünde deprem! AFAD açıkladı

AFAD'ın son dakika verilerine göre saat 13.27'de Niğde'nin Bor ilçesinde 5.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem Niğde'nin yanı sıra Ankara, Konya ve Mersin'den de hissedildi. Sosyal medyada çok sayıda vatandaş depreme ilişkin mesajlar paylaştı. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 5.2 olarak açıkladı. Bor Belediye Başkanı Serkan Baran, CNN TÜRK canlı yayınında "Çok şükür herhangi bir sıkıntı görünmüyor" dedi.

Niğde'de 5.3 büyüklüğünde deprem! AFAD açıkladı

Niğde'nin Bor ilçesinde saat 13.27'de 5.3 büyüklüğünde meydana gelen depreme ilişkin AFAD ve Kandilli Rasathanesi'nden açıklama yapıldı. AFAD depremin derinliğini 7 km olarak açıkladı. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 5.2 olarak açıklarken derinliğini 5.00 km olarak duyurdu.

Depremin Ankara, Konya ve Mersin'den de hissedildiği öğrenildi. Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu da kırsal bölgelerle de irtibat halinde olduklarını ve yıkım olmadığını söyledi.

AFAD BAŞKANI: OLUMSUZ BİR DURUM BULUNMAMAKTADIR

AFAD Başkanı Yunus Sezer de 5.3'lük depreme ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Sezer, 'Niğde ilimizin Bor ilçesinde saat 13:27'de meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki deprem sonrasında, an itibarıyla, olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir.' ifadelerini kullandı.

"HASARLI BİNALARA GİRMEYİN" UYARISI

Niğde'de meydana gelen depremi bağımsız olarak değerlendirdiklerini söyleyen AFAD Deprem Risk Azaltma Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, 'Bu depremler bize bir kez daha şu gerçeği hatırlatıyor. 5 ve üzerindeki depremler hasarlı binalarda yıkıma neden olabilir. Hasarlı binalardan uzak durulması son derece büyük önem taşıyor. Hasarlı binalardan eşya alınmaması konusunda ısrarcı olunmaması gerekiyor. Biliyorsunuz bu konuda yasak da var.' dedi.

Haberin Devamı

BOR BELEDİYE BAŞKANI'NDAN İLK AÇIKLAMA

CNN Türk canlı yayınında Tunç Arslanalp'e konuşan Bor Belediye Başkanı Serkan Baran, "Ülkemize geçmiş olsun. Çok şükür herhangi bir sıkıntı, sorun gözükmüyor. Bağlı olan kö bizim ilçe merkezimize 58 km. Arkadaşlar baktılar. Oradaki en yüksek zaten cami minareleri. Bir sıkıntı görünmüyor. 10-15 dakika içerisinde gerçekleşti deprem. 20-25 saniyelik bir depremdi. Can ve mal kaybı hasarı bilgisi gelmedi. Zaten teyakkuz halinde. Dün akşam da küçük bir deprem yaşadık." ifadelerini kullandı.

 

'ASIL MESAJ TÜRKİYE'NİN HER YERİNDE DEPREM OLABİLECEĞİNİN AÇIK GÖSTERGESİ'

CNN Türk Deprem Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy da 5.3'lük depremle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu;

Bize çok şey söylüyor aslında. Çünkü hep İç Anadolu'da deprem olmazmış gibi algılıyoruz aslında Konya'da Niğde civarında bir kaç yıldan beri depremler oluyor. bu bölgenin bile deprem oluşturabildiği içerisinde. Üstelik 5.3'te şöyle kritik; Biz de yapısal hasarlar 5.5 büyüklüğündeki depremde bile başlıyor. Dolayısıyla 5.3'ün orada yarattığı nedir? Onu orada izleyip görmek gerekiyor aslında.

Haberin Devamı

Fakat Niğde ve çevresinin şöyle bir özelliği var; Buradaki depremlerin bir kısmı tektonik değil volkanik kökenli. Depremlere neden olan en büyük kontrollerden biri tektonik. Yani yer kabuğunda kırılma, kıtaların hareketiyle oluşturduğu stresin boşalmasıyla meydana geliyor.

Burada ise volkanik kökenli depremler de var diğer yerlerden farklı olarak. Bunun da önemli katkıları var. İç Anadolu'da Erciyes, Hasan Dağı gibi önemli volkanlar var. Ve bunlar insanlık tarihi içerisinde faaliyete geçmiş şeyler. Ayrıca bu depremlerin bir kısmının volkanik kökenli olma ihtimali yüksek. Ama asıl mesaj Türkiye'nin her yerinde deprem olabileceğinin açık göstergesi. Dün Malatya civarında oldu. Batı'da oldu. Her yerde oluyor.

Haberin Devamı