Gazete Vatan Logo

Nevruz ne zaman 2022? Nevruz bayramı nasıl kutlanır? İşte Nevruz hakkında bilgiler

Nevruz ne zaman 2022, Nevruz bayramı nasıl kutlanır? Sorularına yanıt aranmaya başlandı. Baharın müjdecisi Nevruz Bayramı vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Balkanlar'dan Orta Asya'ya kadar geniş bir coğrafyada kutlanan Nevruz, Türklerin Ergenekon'dan çıkış günü olarak da kabul ediliyor. Peki, Nevruz bayramı nedir, Nevruz bayramı nasıl kutlanır? İşte, 2022 Nevruz'un kutlanacağı tarih ve Nevruz bayramı hakkında merak edilenler…

Nevruz ne zaman 2022? Nevruz bayramı nasıl kutlanır? İşte Nevruz hakkında bilgiler

Nevruz bayramı için yapılan araştırmalar hızlandı. M.Ö 3 yüzyıla kadar giden Nevruz çeşitli ritüellerle kutlanır. Güneş 21 Mart’a kadar güney yarımküreye daha çok ısı ve ışık verirken, bu denge 21 Mart’ta eşitlenip, daha sonra kuzey yarımküre lehine bozulduğundan Nevruz bu tarihte kutlanır. Peki, Nevruz ne zaman 2022, nasıl kutlanır?

NEVRUZ NE ZAMAN 2022?

Nevruz her yıl olduğu gibi bu yıl da 21 Mart’ta kutlanacak.

NEVRUZ BAYRAMI NEDİR, NASIL KUTLANIR?

Baharla doğanın yeniden canlanmasını sembolize eden nevruz, Orta Asya'dan Anadolu'ya birçok coğrafyada kutlanıyor. Çin kaynaklarına göre, milattan önce 3. yüzyılda Hunların bahar aylarında şenlik düzenlediğinin yer alması dolayısıyla geçmişi o yıllara kadar dayandırılan nevruz, Türklerin Ergenekon'dan çıkış günü olarak da kabul ediliyor.

Kelime olarak "yeni gün" anlamına gelen bu özel günde, tabiatın canlanmasıyla yeni bir yılın başladığına ve ne kadar bolluk, bereket, yardımlaşma ve dayanışmayla geçirilirse tüm senenin o şekilde geçeceğine inanılıyor. Eski yılın bittiği, yeni senenin başladığı o güne günahlarından arınmış girmek isteyenler ateşten atlıyor. Yıkanmak ve sudan atlamak da arınmak için yapılan adetler arasında bulunuyor. Ateş ve sudan atlamak tüm nevruz kutlamalarındaki ortak unsurlardan biri olarak dikkati çekiyor. Eşya ve hayvanların da ruhlarının arınması için eşyalar tütsüleniyor, hayvanlar ateş arasından geçiriliyor. Bugüne özel "nevruz sofrası" kuruluyor. Toplu halde oturulan sofrada, 7 çeşit yemek bulunuyor. Tüm yılın bolluk ve bereketle geçmesi için kurulan zengin sofrada, herkes her yemekten yiyerek, senenin o rahatlıkta geçmesini diliyor.

"Semeni" geleneği de uzun yıllardır yaşatılıyor. Bu gelenekte, tarımda bereketli bir yıl dileğiyle, nevruzdan önce kaplarda arpa, buğday çimlendiriliyor ve bunlar sofralara konuluyor.

Haberin Devamı