Gazete Vatan Logo
GündemNATO’ya Türkiye freni

NATO’ya Türkiye freni

Libya Silahlı Kuvvetleri sözcüsü, tüm birliklerine ateşkes emri verildiğini açıkladı. Beyaz Saray ve Pentagon’dan ise ateşkesin tanınmadığı açıklaması geldi. Operasyonda Kaddafi'nin sarayının bir bölümünün vurulduğu bildirildi

ABD, İngiltere ve Fransa dün de Libya’yı bombaladı. Kaddafi’nin Trablus’taki sarayı kısmen yıkıldı.
Operasyona NATO desteğine Ankara karşı çıktı.

Üç ülke vurmaya devam ediyor, uçak sayısı artacak

Kaddafi’ye yönelik ‘Şafak Yolculuğu’ operasyonunun ikinci günü 20 Fransız, 30 İngiliz savaş uçağı ile ABD’ye ait 3 B-2 bombardıman uçağı Libya’daki hava savunma, radar ve iletişim sistemlerini vurdu. ABD, 22 savaş gemisi ve 3 denizaltıdan her biri 1 milyon dolar değerinde 124 Tomahawk
füzesi fırlattı, Libya’nın hava savunma sistemini bitirdi. Kaddafi 1 milyon silah dağıttı.




Ankara: NATO karışmasın... Sivil kayıplar için endişeliyiz

Brüksel’de toplanan NATO’da ise Türkiye krizi çıktı. Ankara, NATO planlarının gözden geçirilmesini ve sivil kayıplara yol açacağı endişesiyle uçuşa yasak bölgenin
daraltılmasını istedi. ABD operasyonun NATO şemsiyesi altında yapılmasını isterken, Fransa harekatın NATO’ya devrine karşı çıkıyor. Karar için oybirliği gerekiyor. Türkiye ve Fransa iknaya çalışılıyor.

Libya’ya hava saldırıları sürerken NATO’ya üye 28 ülke, Brüksel’de toplandı. Türkiye, NATO’nun askeri operasyon planlarının gözden geçirmesini ve Libya’daki uçuşa yasak bölge alanının daraltılmasını istedi. Fransa da operasyonun NATO’ya devrine itiraz etti...

28 NATO ülkesinin büyükelçilerinin Brüksel’deki Libya zirvesinde Türkiye’den operasyona iki itiraz geldi. Saat 16.00’da başlayan toplantıya ara verilmesinin en büyük nedeninin de Türkiye’nin itirazları olduğu belirtildi. Libya’ya operasyona tek itiraz eden NATO ülkesi olan Türkiye’nin çekinceleri şöyle sıralandı:



“Uçuşa yasak bölge için yapılacak NATO operasyonu planları, koalisyon güçlerinin müdahalesinden önce yapıldı. Bu nedenle gözden geçirilmesi ve uçuşa yasak bölge alanının daraltılması gerekli...”

Ankara’da da Libya zirvesi

Ankara’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, G.Kurmay Harekat Dairesi Başkanı Korgeneral Abdullah Recep, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, müsteşar yardımcıları, NATO Dairesi yetkililerinin de katıldığı 2.5 saatlik Libya zirvesinde, NATO’nun taleplerinin konuşulduğu haberlerinin geldiği saatlerde, Türkiye’nin NATO’dan talepleri olduğu da ortaya çıktı. Davutoğlu, Türkiye’nin vereceği desteğin de masaya yatırıldığı toplantı hakkında Başbakan Erdoğan’a da bilgi verdi. Toplantı sırasında Brüksel’deki NATO toplantısından da sürekli bilgi alındı. Libya konusunda Erdoğan başkanlığında bugün bir toplantı daha yapılacağı açıklandı.



NATO zirvesine ara verildi

NATO’ya üye 28 ülkenin büyükelçilerinin katıldığı toplantıya ara verilmesinin en büyük nedeninin de bu talepler olduğu belirtildi. Türkiye’nin, Libya’nın hava sahasının uçuşa yasak bölge ilan edilmesine yönelik NATO’nun yapacağı askeri operasyona itiraz ettiği, buradaki askeri planların gözden geçirilmesini talep ettiği kaydedildi. Bunun nedenini de, NATO Büyükelçisi Haydar Berk açıkladı: “NATO’nun tüm planlama çalışmaları, koalisyon güçlerinin operasyon yapmayacağı göz önünde bulundurularak yapıldı. Oysa 24 saatten bu yana askeri operasyan gerçekleştiriliyor ve çok sayıda sivil hayatını kaybetti.”



Türkiye’nin iki itirazı

Türkiye’nin, çok şiddetli olan NATO’nun operasyonlarının mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini, hem operasyonel katılım hem de uçuşa yasak bölge alanın daraltılmasını talep ettiği belirtiliyor. Yani Türkiye, NATO’nun Libya’ya güçlü ve şiddetli bir kuvvetle girmemesi gerektiğini çünkü koalisyon güçlerinin oparasyon yaptığını ve bu nedenle NATO planlarının onaylanmadan gözden geçirilmesini istiyor.

Fransa: Geç bir itiraz

Ancak Türkiye’nin bu tutumuna Fransa’dan eleştiri geldi. Fransa, bunun geç kalmış bir itiraz olduğunu, haftalardır planların gözden geçirildiğini tartışıldığını; hatta Türkiye’nin askeri düzeyde planları kontrol ettiğini ve şimdi son dakikada pürüz çıkardığını iddia etti.
İngiltere’den de, Türkiye’nin itirazının Libya’ya zaman kazandırdığı açıklaması gelirken, aynı zamanda Türkiye’nin çekincelerinin gidirilmesi için müzakere edilmesi gerekliliğinin altı çizildi.



Fransa NATO’ya karşı

Bu arada Fransa’nın, koalisyon güçlerinin ABD komutasında sürdürdüğü Libya’ya yönelik operasyonların, ABD’nin aksine, NATO’ya devredilmesine karşı çıktığı biliniyor.



ABD: Türkiye’den talep yok

NATO’nun Türkiye’den Libya operasyonu için asker, üs veya liman talebi bulunmadığını bildiren ABD Savunma Bakanlığı Pentogon’dan yapılan açıklamada da, “Türkiye katılım konusunda hala süreci değerlendiriyor” denildi. Pentagon adına açıklama yapan ABD Donanması’ndan Koramiral Bill Corley’e, “İncirlik’i kullandınız mı?” sorusu da yöneltildi. Ancak Koramiral Corley, “Bu tür açıklamaları ilgili ülkelerin yapmasını isteriz” yanıtını verdi.



NATO üsleri hareketli. İtalya’daki bu üs de alarm halinde...

‘Petrol için savaşa hayır’

Büyükelçiler zirvede müdahaleyi tartışırken, dışarıda da protesto vardı. Savaş karşıtları Brüksel’de sokağa döküldü...

“Türkiye, Libya’da ABD’nin ‘koruyucu gücü’ olacak”

CNN’in haberine göre, Türkiye, Libya’daABD’nin ‘koruyucu gücü’ olarak görev yapacak. CNN’in internet sitesinde yer alan, ABD Dışişleribakanlığından bir yetkiliye dayandırılarak verilenhaberde, Türkiye’nin Libya’da ABD için ‘korucuyugüç/hami devlet’ olarak hizmet vereceği belirtildi.

Türkiye’nin, ‘koruyucu güç’ olarak, Libya’dakiABD vatandaşlarını temsilen, konsoloslukofisi olarak hareket etmeyi ve ülkede ABD’nindiplomatik tesislerini gözetmeyi de içerecek şekildeLibya’da ABD’yi “temsil edeceği” ifade edilenhaberde, Türkiye’nin ayrıca, Libya ile ABD arasındaki
mesajları ileten ülke olabileceği kaydedildi.

Türkiye’nin Libya Büyükelçisi Levent ŞahinKaya’nın da CNN’e yaptığı açıklamada, Türkiye’ninLibya’da ABD’nin yanı sıra İngiltere ve İtalya’yı da temsil edeceğini söylediği belirtildi.




Haberin Devamı