Gazete Vatan Logo

Nakil talebi sınırı aştı!

Prof. Özkan yurtdışından çok sayıda başvuru aldıklarını söyledi

Türkiye’de ilk yüz ve kadavradan rahim naklini gerçekleştiren Prof. Özkan yurtdışından çok sayıda başvuru aldıklarını söyledi: Talebin çok olması bizi mutlu ediyor ancak kanuni alt yapısı nedir bilmiyoruz.

Türkiye’nin 5. yüz nakli geçtiğimiz Çarşamba günü 27 yaşındaki Bursalı Recep Sert’e yapıldı. Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde geçekleştirilen ve 12 saat süren operasyonda Muğla’da denizde boğulan Polonyalı turist Andrzej Kucza’nın (42) yüzü Recep Sert’e nakledildi.

‘Tuzlu su etkilemez’

İlk yüz ve kadavradan rahim naklini yapan Prof. Dr. Ömer Özkan’ın başkanlığındaki 12 kişilik ekibin aralarında en çok tartıştığı konulardan biri de Polonyalı turistin denizde boğulmuş olmasının nakli olumsuz etkileyip etkilemeyeceği idi. Prof. Ömer Özkan “Tuzlu su konusu ameliyat sırasında aklımıza gelen sorulardan biriydi. Ancak Recep’in yüz nakliyle ilgili bir problem çıkarmayacak. Bu sadece ameliyat sırasında yaptığımız yüzlerce kritikten biriydi.”

Yurt dışından da çok sayıda hastaları olduğunu belirten Prof. Özkan şöyle devam etti: “Talebin çok olması bizi mutlu ediyor ancak kanuni alt yapısı nedir bilmiyoruz. Çünkü kadavradan yüz nakli konusunda onlara nasıl yardımcı oluruz bilemiyoruz. Yüz nakli dünyada çok az yapılan bir şey. Bilgi paylaşımı önemli. Bu paylaşımla da başka ülkeler bizden yardım isteyebilir biz de onlardan. Ama bizim alt yapımız şu anda gayet iyi. Recep Sert’in dışında 5 hasta daha yüz nakli için bekliyor. Rahim nakli için arayanların haddi hesabı yok.”

Haberin Devamı