Gazete Vatan Logo

Nakdi ücret desteği 545 TL ödendi! 1170 TL olan nakdi ücreti desteği neden 545 TL?

Kısa çalışma ödeneği alamayan ve işsizlik maaşı başvurusu yapıp bu haktan yararlanamayanlara verilen nakdi ücret desteği ödemeleri bugün başladı. Aylık 1170 TL, günlük 39.34 liraya denk düşen nakdi ücret desteği İŞKUR tarafından ödeniyor. 17 Nisan’dan itibaren ödeme alacak olan vatandaş hesaplarına 545 TL yatırılınca, arama motorlarına yöneldi. Peki, 1170 TL olan nakdi ücreti desteği neden 545 TL olarak aldı? İşte detaylar…

Nakdi ücret desteği 545 TL ödendi! 1170 TL olan nakdi ücreti desteği neden 545 TL?

Corona virüsü kapsamında işvereni tarafından ücretsiz izine çıkarılıp kısa çalışma ödeneğinden faydalanmayan ile işten çıkarılan ancak işsizlik maaşı alma şartlarını taşıyamayan vatandaşlar için verilecek günlük 39.4 TL ödemeleri başladı. 17 Nisan’da çıkan yasa ile Kısa çalışma ödeneği alamayan ve işsizlik maaşı başvurusu yapıp bu haktan yararlanamayanlara 3 ay boyunca aylık 1.177 TL alacak. Aylık nakdi ücret desteği brüt 1.177 TL olmakla birlikte 8.93 TL’lik damga vergisi düşüldükten sonra net 1.168 TL olarak ödenecek. Bugün nakdi ücret desteği yatan kişiler 545 TL ödendiğini görünce araştırmaya başladı. 1170 TL olan nakdi ücreti desteği neden 545 TL?

1170 TL OLAN NAKDİ ÜCRETİ DESTEĞİ NEDEN 545 TL?

Nakdi ücret desteği yasanın çıktığı tarihten bu yana önümüzdeki üç ay için verilecek, 17 Nisan’da başlayan ödemeler 17 Temmuz tarihe kadar işsiz kalınan veya ücretsiz izinde geçen süreler için hesaba yatacak. Nisan ayının tamamını işsiz veya ücretsiz izinde geçirmiş olanlara 14 günlük ödeme yapılacak. Bu ödeme tutarı 545 TL olacak.

Haberin Devamı

1.170 LİRA NAKDİ DESTEK NASIL ALINACAK?

Ücretsiz izne çıkartılanların nakdi ücret desteğinden yararlanabilmesi için başvurular SGK’nın işveren sistemi üzerinden (https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi) işverence yapılacak. İşsiz kalanlar ise başvurularını İŞKUR’un internet sitesi üzerinden (https://esube.iskur.gov.tr ) yapacaklar. İşsizlik maaşı çıkmayanlara doğrudan nakdi ücret desteği verilecek.

Ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayanlara, emekli aylığı almamaları artıyla nakit ücret desteği verilecek.

İşveren, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ücretsiz izin bildiriminde bulunacak, çalışanı ‘Pandemi Ücretsiz İzin’ olarak kayıt ettirecek; SGK, bu bilgileri İŞKUR’a iletecek ve ödeme İŞKUR üzerinden yapılacak.

Bu başvuruların da ücretsiz izin verildiği ayın ertesindeki ayın 3’üne kadar yapılması gerekiyor. İşveren, çalışanı mart ayında ücretsiz izne çıkartmışsa, 3 Nisan’a kadar başvuruyu yapması gerekiyor ki, çalışan nakit desteğinden yararlanabilsin.

Haberin Devamı

15 Mart tarihinden sonra işvereni tarafından işten çıkartılan, ancak işsizlik maaşından yararlanamayanlara da yine emekli aylığı almamaları koşulu ile nakit ücret desteği verilecek.

İş sözleşmesi fesh edilenler içinse durum farklı. İşten çıkartılan ve prim ödeme gün sayısı açısından işsizlik ödeneği almaya hak kazanamayanlar, 1.177 liralık nakit desteğinden yararlanabilmeleri için kendilerinin İŞKUR’a başvurması gerekiyor. Başvuruyu da İŞKUR’un internet sitesi üzerinden yapabilirler. Ödemeler ise hem ücretsiz izine çıkanlar hem de işten çıkarılanların kendisine yapılacak ve PTT, IBAN’a havale, EFT yöntemi ile yapılacak. Son olarak iki hususa da dikkat çekeyim. Birincisi, nakit ücret desteğinden bakıcı, temizlikçi gibi ev hizmetlerinde bir ay içinde 10 günden fazla çalışanlar da yararlanabilecek. İkincisi, nakit ücret desteği alanların genel sağlık sigortası primleri devlet tarafından karşılanacak.