Gazete Vatan Logo

'Mutlu evliliğin formülü Hürrem'de'

Prof. Dr. Nevzat Tarhan'dan şaşırtan Hürrem önerisi

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, devamlı kavga edilen ve çatışmalar yüzünden bitme noktasına gelen evlilikleri kurtarmak için her kadının biraz Hürrem Sultan’a benzemesini önerdi.


Devletin zirvesinin bile tartıştığı “Muhteşem Yüzyıl” dizisinde Meryem Uzerli’nin başarıyla canlandırdığı Hürrem Sultan, evlilikleri kurtaracak “ideal eş” olarak önerildi. İlginç tavsiyenin sahibi Üsküdar Üniversitesi Rektörü ve psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan. Prof. Dr. Tarhan, “Her kadın biraz Hürrem Sultan olmalı” diyerek bitme noktasına çatışmalı evliliklerin kurtarılabileceğini söyledi.

‘Alttan alarak oğlunu kurtardı’

Evliliklerde yaşanan çatışma ve krizlerde taraflardan birinin alttan alarak diğer tarafı yönetmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Siyasi sonuçlarını bir kenara bırakırsak Kanuni Sultan Süleyman gibi bir padişahı avucunun içine alabilen Hürrem Sultan, alttan alarak erkeğini yönetmeyi ve yönlendirmeyi başarabilmiş bir kadındır. Tarihteki bazı kaynaklara göre Kanuni, kendisine isyan eden Hürrem Sultan’ın oğullarından birinin idam edilmesine karar verir. Hürrem Sultan oğlunu kurtarmak için Kanuni’ye ‘Sen ne biçim babasın, oğlunu nasıl öldürmeyi düşünürsün’ demek yerine, ‘Yüksek ruhlarda kin barınmaz, sen yüksek ruhlu bir insansın, affet oğlunu’ demiş, Kanuni de bu sözlerden etkilenerek affetmiştir. Burada Hürrem Sultan, Kanuni’nin olumlu özelliklerini ön plana çıkararak beklenmedik bir şekilde onun kararını değiştirmeyi başarmıştır” dedi. Prof. Tarhan, Hürrem Sultan gibi, eşlerin de evlilikte yaşanan sorunları çözmek için sürekli çatışmaya girmek yerine karşı tarafın olumsuz özelliklerini bir kenara bırakıp olumlu özelliklerine odaklanmalı ve duygulara hitap etmesi gerektiğini savundu. Tarhan, “Birçok sorunu çözmek için güzel söz söylemek bile yeterlidir. Güzel söz sevgiyi artırır. Güzel konuşmak için de insanın önce güzel görmesi gerekir. Güzel sözler ise iyi ilişkiler kurar, pozitif çekim oluşturur” diye konuştu.

Haberin Devamı