Gazete Vatan Logo

MİT TIR’ları davasında 15’er yıl hapis istendi

Suriye’ye giden MİT TIR’larının durdurulmasına ait görüntülerin yayınlanması üzerine açılan davada savcı sanıklar Can Dündar, Enis Berberoğlu ve Erdem Gül için ‘terör örgütünün hiyerarşisine dahil olmaksızın terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek’ suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istedi

MİT TIR’ları davasında 15’er yıl hapis istendi

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya Cumhuriyet Gazetesi Ankara temsilcisi Erdem Gül, başka davadan tutuklu sanık CHP milletvekili Enis Berberoğlu, Orhan Ceyhun Bozkurt ve Mustafa İlker Yücel katıldı. Dosyaya ilişkin mütalaasını açıklayan duruşma savcısı sanıklar Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, Gül ve Berberoğlu’nun ‘Terör örgütünün hiyerarşisine dahil olmaksızın terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep etti.

FETÖ’nün yaptığını bilmeliler

Savcı mütalaasında, Can Dündar ve Erdem Gül tarafından yayınlanan haberin, gazetecilik faaliyeti ve basın hürriyeti kapsamında bulunmadığını bildirdi. Savcı, olaylarla ilgili soruşturma sürecindeki yargı mensupları ve kolluk görevlilerinin daha sonra tutuklandıkları, bu durumun basın ve yayın organlarında çokça yayınladığı ve operasyonun FETÖ faaliyeti olduğunun dile getirilmesine rağmen, sanıkların operasyonun FETÖ tarafından yapıldığına vakıf olmamalarının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

‘Seçimi kaybettirme amaçlı’

Mütalaada, olaya ilişkin haberlerin 7 Haziran 2015 genel seçimlerden önce yayınlanması ile hükümeti yıpratarak görevini yapamaz hale getirip seçimleri kaybetmesinin amaçlandığı belirtildi. Sanıkların, devletin güvenliği veyi iç dış siyasal yararları bakımından devlet sırrı niteliğindeki bilgileri FETÖ’nün amaç ve stratejisi doğrultusunda, hiçbir kamu yararı bulunmadığı halde, terör örgütünün hiyerarşisine dahil olmaksızın terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek suçunu işledikleri öne sürüldü.

Aydınlık dosyası ayrıldı

Mahkeme heyeti, aralarında herhangi bir irtibat bulunmadığı gerekçesiyle, görüntüleri yayınlayan Aydınlık Gazetesi’ne ilişkin davanın bu dava dosyasından ayrılmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca, MİT TIR’larına ilişkin Yargıtay 16’ncı Ceza Ceza Dairesi’nde askerler ve diğer kamu görevlileri hakkında görülen davanın sonucunun beklenmesinden de vazgeçerek duruşmayı 24 Ocak’a erteledi.

Haberin Devamı