Gazete Vatan Logo

Mide balonları ölüm saçıyor!

Zayıf bir vücut için her geçen gün artan ‘mide balonu taktırma’ ameliyatları konusunda uzmanlar uyardı. Ölümle sonuçlanan vakalar yaşandığına dikkati çeken Prof. Dr. Ali Kağan Gökakın, özellikle ucuz ‘Çin malı’ balonlardaki tehlikeyi işaret etti.

Mide balonları ölüm saçıyor!

İnce ve fit vücut hayali kuranlar zahmetsiz zayıflama için son dönemde mide balonu taktırma yoluna başvuruyor. Uzmanlar ise kullanılan balonların, sonu ölümle bitebilecek sağlık sorunlarına yol açacağı uyarısında bulunuyor.

Milliyet'ten önder Yılmaz'ın haberine göre; Genel Cerrah Prof. Dr. Ali Kağan Gökakın, yutulabilir ya da intragastrik balon uygulamasında kullanılan malzemenin önemine işaret ederken, özellikle Çin malı mide balonlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Gökakın, “Çin mallarından muhakkak kaçınmak lazım. O mide balonlarında FDA onayı yok. Bu operasyon için 35-40 bin TL alt sınırdır. Eğer size hekiminiz bu rakamın altında operasyon yapacağını söylerse, kuşkulanın. Çünkü Çin malı olabilir. Doktorunuza bu balonun menşeini muhakkak sorun.

Yutulabilir mide balonu için zaten henüz ciddi bir araştırma yapılmadı ve sağlık üzerindeki etkileri tam olarak tespit edilemedi. En çok da yutulabilir mide balonlarında bu risk bulunuyor. İntragastrik balon uygulamasında kullanılan mide balonlarının da onaylı olmasına muhakkak dikkat edin. Bunu doktoruna sormak her hastanın hakkı” dedi.

Haberin Devamı

Yazın talep artıyor

Prof. Gökakın özellikle yaz aylarına yaklaşıldığında mide balonu taktırmak isteyen hasta sayısında patlama yaşandığına dikkati çekerek, “Bu aylar, obezite hastalarının en çok mide balonu taktırma talebinde bulunduğu aylar. Çünkü mide balonuyla ayda 8 kilo vermek mümkün. Ancak işte bu noktada çok dikkatli olmak gerekiyor. Asla ucuza kaçmamak gerekiyor. Çin malı mide balonu taktıracağınıza kilolarınızla barışın daha iyi” diye konuştu.

‘Korkanların tercihi’

Mide balonlarına olan ilginin, hastaların mide küçültme ameliyatlarının komplikasyonlarından korkması sebebiyle arttığını kaydeden Gökakın, şunları söyledi:

“Önemli olan doğru doktor, o doktorun da doğru malzemelerle çalışması. Balon uygulaması 30-35 yıldır var. FDA’nın onaylı üç balon tipinin güvenli olmasını söylenmesinden sonra balonlara talep arttı. Balon en çok da davranış tedavisine, diyet tedavisine ve ilaç uygulamasına cevap vermeyen, cerrahinin komplikasyonlarından korkan hastaların tercihi.”

Haberin Devamı