Gazete Vatan Logo

Mekke’nin fethi ne zaman? Mekke fethi tarihi 31 Aralık mı, 1 Ocak mı? Mekke fethi ile ilgili ayetler!

Mekke’nin fethi tarihi hakkındaki aramalar, 2021 yılının bitmesine günler kala sorgulanıyor. İslamiyet'in yayılmasında büyük rol oynayan Mekke'nin Fethi, cahiliye devrini de sona erdirmiştir. Peki, Mekke’nin fethi ne zaman gerçekleşti, nasıl? Mekke fethinin önemi ve anlamı ile Mekke fethi tarihi detayları…

Mekke’nin fethi ne zaman? Mekke fethi tarihi 31 Aralık mı, 1 Ocak mı? Mekke fethi ile ilgili ayetler!

Mekke fethi tarihi 31 Aralık mı, 1 Ocak mı? karışıklığını yaşayan vatandaşlar arama motorlarına yönelerek Mekke’nin fethi ile ilgili arama yapıyor. Müslümanların zaferiyle sonuçlanan, İslamiyet’in yayılmasında mihenk taşı olan Mekke fethi ile şehirde huzur vuku bulmuş, safsatalardan ve hurafelerden arınmış bir din Mekke topraklarına hakim olmuştur. Peki, Mekke’nin fethi ne zaman gerçekleşti? İşte Mekke fethi tarihi…

MEKKE'NİN FETHİ NE ZAMAN?

Hz. Muhammed, Hicret'in 8. yılında, Ramazan ayının 13. günü harekete geçerek, 10 bin kişilik ordu ile Medine'den yola çıktı.

4 Ocak 630 yılında Hz. Muhammed ordusunu 4 kola ayırarak, "Size karşı konulmadıkça, size saldırılmadıkça, hiç kimseyle çarpışmaya girmeyeceksiniz, hiç kimseyi öldürmeyeceksiniz." Sözleriyle ordusunu şehre yaydı.

Fetih Suresi'ni okuyan binlerce Müslüman Mekke'ye girdi. 3 kol direnişe geçmezken, Halid bin Velid'in komutasındaki 4. kol, İkrime bin Ebu Cehil önderliğindeki küçük bir saldırıyı geri püskürttü.

Mekke'nin Fethi, 11 Ocak 630 yılında gerçekleşti.

Haberin Devamı

MEKKE’NİN FETİ NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Hz. Muhammed Mekke'ye haber göndererek, öldürülenlerin kan bedellerinin ödenmesini veya Beni Bekir kabilesiyle olan ittifakın sonlandırılmasını, aksi halde Hudeybiye Antlaşması'nın bozulmuş sayılacağını ve savaşa mecbur kalacaklarını bildirdi.

Mekkeliler ise teklifleri reddetti, harbe hazırlanacaklarını bildirdi. İslam peygamberi Hz. Muhammed, ise Hicret'in 8. yılı, Ramazan ayının 10. günü, 10 bin kişilik bir ordu ile Medine'den çıktı (1 Ocak 630). 20 Ramazan'da (11 Ocak 630)

 

Hz. Muhammed, Mekke'ye girer girmez genel af ilan edildiğini bildirdi ve Ebu Süfyan'a bildirdiği şekilde, kimseye dokunulmayacağını ilan etti. Ardından içerisinde 360 put bulunan Kâbe'ye yöneldi. İsra Suresi'nin 81. ayetini okuyarak putları birer birer devirdi. Daha sonra da beraberindeki Müslümanlarla Kabe'yi tavaf etti.