Gazete Vatan Logo
GündemMehmetçik Bakbuk’a demir atacak

Mehmetçik Bakbuk’a demir atacak

Mehmetçik Bakbuk’a demir atacak

Lübnan’daki BM operasyonuna destek verecek deniz birliğinin ilk gemisi Gaziantep fırkateyni dün sabah saat 10’da Aksaz Üssü’nden hareket etti. Karacılar ise 12 Ekim’de gidecek

Haberin Devamı

Büyük tartışmalara neden olsa da Mehmetçik Lübnan’a doğru yola çıktı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 11 Ağustos 2006 tarihli 1701 sayılı kararına istinaden Türkiye Cumhuriyeti tarafından görevlendirilen TCG Gaziantep (F-490) fırkateyni, helikopter konuşlu olarak saat 10.00’da Marmaris’teki Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’ndan ayrıldı. Geminin gidişi için özel bir tören yapılmadı, denizcileri Aksaz Üs Komutanı Tümamiral Celal Parkakoğlu uğurladı. Güzel bir havada demir alıp rotasını Lübnan’a çeviren TGC Gaziantep fırkateyni UNIFIL Deniz Görev Kuvveti’nde görev yapacak. Doğu Akdeniz’in güvenliğini koruma görevini üstlenen firkateyne gerek duyulduğu hallerde iki korvet daha katılacak. İleriki dönemde Burak sınıfı iki korvet ile TCG Serdar (L-402) ve TCG İskenderun (A-1600) gemilerinin nakliye görevini üstleneceği açıklandı.

19’U SUBAY 222 ASKER
Türk deniz gücünde 19’u subay olmak üzere toplam 222 asker görev alıyor. Deniz güvenliğini sağlamak için Beyrut ve Sur limanlarına konuşlandırılacak deniz gücü karaya hiç ayak basmayacak. Denizcilerin ardından, 10- 12 Ekim arası Mamak’taki Barış Gücü Tugayı’ndan seçilen karacı birliği yola çıkacak. Sur kentinin 15 kilometre yakınlarında bir bölgeye konuşlanacak karacı istihkam birliğinin görevi, köprü, yol onarımı olacak. Ayrıca Türk insani yardım ekiplerinin güvenliğini sağlayacak 70’e yakın muharip güç de Lübnan’a gidecek.

700 ASKER GİDECEK
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan da, Lübnan’a, gemilerde bulunan mürettebat ve askerler dahil toplam 600-700 kişilik Türk kuvveti gönderileceğini açıkladı. Türk askerlerinin Sur kenti yakınlarındaki Bakbuk bölgesinde görev yapacağını söyleyen Tan, “Lübnan’a gönderilecek Türk askerinin masraflarının Türkiye mi, BM tarafından mı karşılanacağının” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Bu tür operasyonlarda, gidecek kuvvetlerin bütün masrafları BM tarafından karşılanır ve bu sefer de öyle olacaktır. Bugünkü basında daha değişik haberler yer almaktadır, ancak bunlar doğruları yansıtmamaktadır.”