Gazete Vatan Logo

Marteniçka nedir, marteniçka bilekliği ne zaman çıkarılır? Marteniçka bilekliği hangi ağaca bağlanır, hikayesi nedir?

Marteniçka, mart ayının sonu gelince yeniden gündeme geldi. Martın başında başlayarak, sonuna kadar takılan, beyaz ve kırmızı yünden yapılan marteniçkaların ne zaman çıkarılacağı sorgulanıyor. Peki, marteniçka nedir, ne zaman çıkarılır? İşte Marteniçka hikayesinin ayrıntıları.

Marteniçka nedir, marteniçka bilekliği ne zaman çıkarılır? Marteniçka bilekliği hangi ağaca bağlanır, hikayesi nedir?

Marteniçka, 1 Mart'ta başladı, martın sonuna kadar takılıyor. Beyaz ve kırmızı yünden yapılan bir süs olan bileklik geleneksel Baba Marta (Marta Nine) günleriyle başlar. Baba Marta, Bulgaristan’a has bir gelenektir. Bulgarlar bugün yakınlarına ve arkadaşlarına "marteniçka" olarak adlandırılan sembolleri, yıl boyu sağlık ve güç dileğiyle hediye eder. Adete göre, marteniçkalar kırlangıç veya leylek görünceye kadar taşınır.

İlk marteniçkalar, başka takı ve detaylar kullanmadan, sadece kırmızı beyaz ipliklerden yapılırmış ve nazardan korunmak için insanlara ve hayvanlara takılırmış. Bazı bölgelerde bu bükülmüş kırmızı-beyaz sicime altın veya gümüş para bağlanırmış, bu da hastalıklardan korunmak için bir simge olarak kullanılırmış.

MARTENİÇKALAR NE ZAMAN ÇIKARILIR?

Mart ayının sonuna gelinmesiyle birlikte, marteniçkaların ne zaman çıkarılacağı merak ediliyor.

Martın başından itibaren takılmaya başlanan marteniçkalar, ayın son günü bitiminde çıkarılır.

MARTENİÇKA İPLERİNİN ANLAMI NE?

Otantik bir sanat niteliğinde olan halkın güzellik ve estetik duygusu daha geç dönemlerde marteniçkalarda da kendini gösterir. Önceleri kırmızı-beyaz yünden yapılan marteniçkalara, püskül, top, insan gibi değişik şekiller verilir.

Marteniçkaların gelmiş geçmiş tarihinde en önemli yere sahip olan şekiller ise; "Pijo ve Penda" adıyla bilinen kırmızı ve beyaz ipten yapılmış kuklalardır.

Marteniçkalarda kullanılan beyaz renk uzun ömrü, kırmızı renk ise sağlık ve gücü temsil eder.

Haberin Devamı