Gazete Vatan Logo

LDP'ye şok! 20 yıl sonra kazandığı ilk belediyeyi...

LDP 30 Mart yerel seçimlerinde bir sürprize imza atarak, 20 yıl sonra ilk kez bir belediye kazanmıştı. Peki Muş'un Malazgirt ilçesi Konakkuran Belediye Başkanı Bülent Ateş ise DBP'ye geçti

30 Mart yerel seçimlerinde de bunlardan biri yaşanmış, siyasi tarihimizde ilk kez kendine ‘liberal’ adını veren bir parti küçük de olsa bir belediye kazanmıştı. Liberal Demokrat Parti (LDP) adayı Bülent Ateş, Muş’un Malazgirt Konakkuran Belde Belediyesi’nde 729 geçerli oyun 475’ini alarak 254 oy toplayan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) adayını geçerek seçimi kazanmıştı. Her ne kadar Ateş daha ilk açıklamasında seçimi kazanmalarının partiye değil kendisine yönelik bir tercihi gösterdiğini, bunda mevcut belediye başkanı olan rakibinin yıpranmış olmasının etkisi bulunduğunu, LDP’yi de yörede seçime girmeyecek partiler arasında "amblemi en kolay akılda kalan" (yunus balığı) olduğu için seçtiğini söylese de sonuçta ‘liberal’ bir parti ilk kez bir belediyeyi almıştı.

Radikal'den Barış Avşar'ın haberine göre; Ateş’in seçmenine ‘balığa basın’ diyerek oturduğu koltukta henüz bir yılı dolmadı ama hem ülke siyasetinin hem de Konakuran’daki dengelerin etkisiyle çok şey değişti. Öncelikle ‘rakip’ BDP yerini HDP ve (sadece bölgedeki illerde faaliyet gösteren) Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) bıraktı. Konakkuran’da ise seçimin hemen ardından LDP Genel Merkez yöneticilerinin kutlama ziyareti gerçekleşti. Başkan Ateş, belediye meclis üyeliklerine de kendi ekibini seçtirebilmek için katıldığı partisinin yöneticilerine beldeyi tanıttı, sorunları anlattı ve elbette belediye için neler yapabileceklerini sordu. Sonrasını şöyle anlatıyor, “Bize Avrupa, ABD ve Ortadoğu’daki liberallerle birlikte çalışmalar yapacaklarını, sorunların çözümünde yardımcı olacakları sözü verdiler ama sonrasında bu yönde bir hareket göremedik. Aylar geçtikçe ben de kendimi zor durumda buldum çünkü konuştuklarımızı belde halkı da biliyor ve söz verilen yardımları, yatırımları bekliyordu. Nihayet gidip Genel Başkan Cem Tokel’le konuştum. Verilen sözlerin beni seçmen karşısında sorumlu hale getirdiğini, bunların yapılıp yapılamayacağını sordum. O da gayet açık bir şekilde partinin Hazine’den hiç yardım alamadığını ve yapabileceklerinin çok kısıtlı olduğunu ifade etti.”

Haberin Devamı

'ZATEN LİBERAL İDEOLOJİYE İNANMIYORDUM'

Haberin Devamı

İşte bu noktada Ateş istifa kararı aldı. Böylece LDP kazandığı ilk belediyeyi seçimden yaklaşık 9 ay sonra kaybetti: “İstifadan başka çarem kalmadı. Çünkü halkın aklında o seçim sonrası vaatleri bir soru işareti oluşturuyordu. Ayrıca ben de zaten liberal bir ideolojiye inanmıyordum. Daha önce AKP’de de çalışmıştım ancak bizim seçmenimiz aslında solu destekler.”

Başkan Ateş, geçen hafta aldığı yeni bir kararla da seçimdeki rakibi olan siyasetin devamcısı DBP’ye katıldı. Ancak yeni partisinden ilk beklentisi Konakuran’la değil de ülke ile ilgili ya da daha doğrusu ülkenin tamamıyla birlikte Konakkuran’la da ilgili… Şöyle anlatıyor bu ‘talebi’ Ateş, “DBP’den ve HDP’den en büyük beklentimiz barışın sağlanması. Evet biz gerçekten hizmetten mahrumuz. İller Bankası’ndan gelen 35 bin lira kadar bir para var. Onunla ancak personel maaşlarını ödüyor, araçların bakımını yapıyor ve belediyenin geçmişten gelen borçlarını kapatıyoruz. Çünkü burası aslında yavaş yavaş eriyen bir yer haline geldi. Eskiden 4 bine yakın nüfusumuz vardı, şimdi bin 800’lere kadar indi. Sadece geçen yıl 128 kişi büyük şehirlere göç etti. Bunun da nedeni barış ve huzur içinde bir hayatın olmaması. Bunlar olmayınca ekonomi de güçlenmiyor, işsizlik büyüyor, halkı yoksul kendi zengin belediye olur mu? O yüzden biz önce barış istiyoruz. Ortadoğu’daki ateşe düşmek istemiyoruz. AKP ilk yıllarında burada bu taleple sandığa giden seçmenden çok oy aldı. Ama başkanlık sistemi gibi çıkışlar ve çözüm sürecinin bir türlü istenen noktaya ulaşmaması gerçek bir hayal kırıklığı yarattı. O yüzden bu seçimde HDP’nin barajı aşması için destek vereceğiz.”

Haberin Devamı

İşte Konakkuran siyasetinde ‘sürprizli’ yerel seçimden şunu şurasında 2.5 ay kalmış genel seçime gelene kadar geçen bir yılda bunlar oldu! Bakalım 7 Haziran'da sandıklardan hangi büyük ve küçük 'sürprizler' ve arka planlarında nasıl 'gerçekler' ortaya çıkacak…