Gazete Vatan Logo

Kuyucaklı Yusuf Romanının Özeti... Kuyucaklı Yusuf Nasıl Bitiyor, Karakterleri Kimler?

Sabahattin Ali'nin 1973’te Kuyucaklı Yusuf’u kaleme almıştır. Herkes tarafından beğenilen romanlardan birisidir. Milli Eğitim Bakanlığı 100 temel eserler listesine eklemiştir.

Kuyucaklı Yusuf Romanının Özeti... Kuyucaklı Yusuf Nasıl Bitiyor, Karakterleri Kimler?

Kuyucaklı Yusuf Romanının Özeti

Yusuf, Kuyucak’ta doğmuştur ve köyünü haydutlar basmıştır. Yusuf’un bütün ailesini haydutlar öldürmüştür. Yusuf kimsesiz kalmıştır. İlçenin kaymakamı acımış ve evlat edinmiştir. Bundan sonra Yusuf’a köydeki herkes Kuyucaklı Yusuf demeye başlamıştır. Kaymakam Yusuf’a babalık yapmıştır. Kaymakamın Muazzez diye bir kızı vardır. Bundan sonra Yusuf ile Muazzez kardeş gibi büyümüşlerdir.

Yusuf zekidir, küçük yaşta yaşadığı bir takım tecrübeler onu acımasız yapmıştır. Bu sebeple okuyamaz. Kaymakamın olan Şahende Hanım ise Yusuf’a tam bir üvey annelik yapmaktadır. Yusuf bu ruh haliyle büyür. Yusuf büyüdükçe Muazzez’e derin hisler beslemeye başlar. Şahende Hanım’a ise hiç güvenmemektedir. Bir bayram günü kasabanın hovardalığıyla bilinen Şakir, Muazzez’e laf atar.

Bu durumun üzerine Yusuf onu orada döver. Şakir, bunu unutmaz ve Muazzez’i elde etmeyi kafasına koyar. Bunun için Muazzez’in babası olan ile kaymakamla kumara oturur. Onu borca sokar ve Muazzez’i ister ondan. Kaymakam kabul etmek zorunda kalır. Yusuf bunu öğrenir ve bakkala gider. Kaymakamın borçlandığı parayı alır ve Şakir’e öder. Muazzez, bu sefer bakkal ile evlenmek zorundadır.

Haberin Devamı

Düğün günü Şakir bakkalı öldürür. Çok güçlü olduğundan ceza almaktan da kurtulur. Muazzez’in ailesine ise şantaj yoluyla Muazzez’i vermelerini söyler. Bu gelişmeler yaşanırken de Yusuf Muazzez’i sevmektedir. Fakat fakir olduğu için duygularını dile getiremez. Sadece Muazzez’in kötülüklerden korur. Bir gün Muazzez Yusuf’a onu çok sevdiğini söyler. Yusuf şaşırır. Şahende Hanım, bunu öğrenir. 

Kızını Yusuf’a vermek istemez bu sebeple Şakir ile evlendirmek ister. Bu durumun üzerine Yusuf ve Muazzez komşu köye kaçarlar ve orada nikahlanırlar. Şahende Hanım kızını hiç affetmez ve intikam almak ister. Kaymakam ise memnundur. Yusuf’a iş verir ve evlerinin kurulmasına yardımcı olur. 

Kaymakam bir gün kalp krizi geçirir ve ardından ölür. Yusuf ile Muazzez’in evliliklerinin üzeri gölgelenir. Kaymakam öldükten sonra Şahende ve Şakir büyüttükleri kini kusarlar. Yusuf’u gezici köy tahsildarlığı görevi verdirirler.

Haberin Devamı

Kuyucaklı Yusuf Nasıl Bitiyor?

Romanın sonunda köye yeni kaymakam atanır. Bu kaymakam Şakir ve Şahende’nin elinde maşa olur. Yusuf gidince Şahende Hanım evini eğlence ve içki merkezi yapar. Kızını da fuhuş iter ve olay yayılır. Yusuf’un kulağına dedikodular gelince köye tekrar geri döner.

Köydeki olayı gözleriyle görür. O esnada Şahende, Şakir ve kaymakamı öldürür. Karısı ise ağır yaralanır ve karısıyla beraber şehir dışına giderler. Fakat karısı orada ölür. Yusuf karısını toprağa gömer ve bir daha kimse onu göremez.

Kuyucaklı Yusuf Karakterleri Kimler?

Yusuf: Küçük yaşlarda ailesini kaybeden halk çocuğudur. Sert, cesur ve insanlara güvenmeyen bir kişidir. 

Muazzez: Kaymakamın kızı, Yusuf’un karısıdır. İyi niyetli bir kişidir.

Kaymakam: Muazzez’in babasıdır. Babayiğit, şefkatli ve merhametli bir kişidir.

Şahende Hanım: Kaymakamın karısıdır. Kötü niyetlidir.

Şakir: Kasabanın hovardasıdır. Her dediğini yaptıran kötü bir karakteri vardır.

Haberin Devamı